Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KONGDOFTELIMINERING

2020-09-16

Tisdag.

Matte fokuserar nu på träning inför lagtävlingen om en knapp månad, vilket innebär uppletande av liten röd kongbit. Initialt hanterade inte Matte denna lilla röda gummibit på något särskilt sätt. Hade inte hittat några instruktioner om vad som gällde angående hanteringen och undvikande av kontaminering av dessa små bitar, som doftade mycket starkt av gummi. Matte klippte med möda sönder den lilla röda kongen i allt mindre kuber och gömde dem. Vilket inte gav de två Lapskdamerna några problem med att hitta bitarna snabbt. Utomhus såväl som inomhus. Matte ville att hundarna skulle få tänka till och jobba med nosarna mer än några sekunder. Så då gömde Matte en bit på två ggr. två cm. mellan två tättstående gummidäck i vedboden. Där fick de jobba på lukten ett bra tag och de fick båda ett problem att lösa. Bra! Ribban skall läggas högt.

Vartefter fick Matte mer information om undvikande av kontaminering av gummibitarna och nu har Matte mycket noga diskat två kuber på en dryg centimeter. Kokande vatten med Yes diskmedel hälldes över gummibitarna i en rostfri behållare. Därefter pyttsades de ner i en rendiskad burk. Där har de fått stå ett drygt dygn. Matte använde sedan en rostfri, väldiskad, "tång" från köket för att lyfta ut en av de små kongbitarna och gömde den i en liten spricka i berget under några vissna löv. Inga händer vidrörde gummibiten! Området på ca. fem ggr. tio meter i skogsbacken bakom huset vallades noga av kors och tvärs både före och efter utplaceringen av gummibiten. Den fick ligga till sig i fyrtiofem minuter, det var dimma och extremt hög luftfuktighet. Ingen vind alls, totalt stilla i luften.

Aili släpptes på ett uppletande och gav sig iväg in i området uppför några trappsteg. Hon nosade först i luften och sedan lite längs marken och såg ut som om hon spårade mer eller mindre rakt bort till gömstället där hon frysmarkerade den osynliga röda gummibiten......   Matte filmade, då hon hoppades på ett uppletande med bra sökmönster, men här blev det liksom vare sig det ena eller det andra. Aili gick raka vägen till gömstället och det blev inget sökmönster att tala om. Inte mycket till uppletandeövning alls.

Antagligen bidrog den fuktiga och totalt stilla luften till att sänka alla doftmolekyler ner tätt längs marken och nerför slänten från berget bakom huset. Aili måste ha fått massor med fuktiga doftmolekyler i nosen redan när hon gick uppför trappen och följde sedan bara doftspåret som svepte neråt och rakt in hennes nos. Modji gjorde sedan ett snarlikt och snabbt uppletande av kongbiten som lämnats kvar på samma plats. Ingen vind och hög luftfuktighet, i kombination med uppförsbacken gjorde luktletandet till en barnlek tydligen.

Matte gömde under dagen om kongbiten på plan mark utomhus och inne på punschverandan med liggtider på bortåt en timme och ingen handpåläggning. Då fick hundarna jobba lite mer på vittringarna och det är ju det som är meningen för att de skall utvecklas. Både Aili och Modji gillar denna lek mycket! Matte kommer att förminska gummibiten ytterligare lite.

Luftfuktigheten var mycket hög hela dagen, det var vindstilla och femton grader. Lapskflocken tillbringade hela dagen utomhus. Husse gick med hundarna i skogen och Matte gick en kort powerwalk med lång uppförsbacke med hundarna. Modji var på alerten och kampade med kopplet och hade mycket bus i ögonen! Hon hämtade vid hemkomsten en leksak och ville ha dragkamp med Aili och med Matte! Lättad över att Matte nästan dagligen befriar henne från mängder med tjock underull och uppiggad av all trickträning! Senioren Modji ser uppenbarligen fram emot ännu en lagtävling inom kort! En hund som vill ha utmaningar och som älskar att få lösa problem och få uppgifter ännu efter så många år med ständig träning.

Modji som knytt med hemsydd överrock av en gammal Helly Hansentröja.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)