Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÖNDAGSTRÄNING, foton

2023-07-11

Söndag.

Matte längtade efter stora ytor för träning av vindstigar och långa skick med sina båda hundar. Detta kan man få till i bergtäkten/krossen i närheten, men när det har varit träningskvällar har det den senaste tiden varnats för åskväder och stora regnmängder, vilket inte är ett lämpligt väder för vistelse på stora öppna ytor. Söndagen skulle bjuda på fint väder och några ur träningsgruppen kände för en träning dagtid med tillgång till denna träningsplats; som utöver stora ytor och stora stenhögar erbjuder ett hörn med diverse undanställda och lagrade prylar för byggande och anläggande. Den så kallade "skrothörnan" med tillgång till många gömställen och utmanande miljö för hundarna. Just den här dagen var detta ingen lämplig träningsmiljö visade det sig. Det som någon initialt tog för en stor råtta var inte det. Det visade sig vara en liten harpalt som förskräckt rusade iväg när det kom människor nära inpå. Det var inte bara en liten harunge, det visade sig vara flera och området lämnades ifred denna träningsdag.

I stället lades fokus på att hundarna skulle få ta vittring på långt håll över stora ytor, från en figurant gömd vid en av flera maskiner ute i området. Alla de fem hundarna fick samma uppgift men upplägget anpassades individuellt för varje hund. Aili fick köra ett stort frisök, där hon gick ut mycket bra från Matte och sökte av olika objekt ensam. Aili jobbar mycket bra ensam långt borta från Matte, men hon samarbetar hela tiden med Matte. Aili stannar upp och kollar i vilken riktning Matte går och anpassar sig och söker emellanåt kontakt genom att söka upp Matte; innan Aili fortsätter sitt sök. Så och nu. Aili har lärt sig ett bra sökmönster där hon jobbar med vinden och sin erfarenhet. Hon är styrbar med kommandon, visselpipa och handtecken eller bara genom att Matte byter riktning när hon går genom området som skall sökas av. Aili hittade den gömda figuranten i utkanten av området, gömd i skuggan under en stor maskin. Helt osynlig för både hund och förare. Matte visste inte på förhand exakt var figuranten hade gömt sig.

Klicka för större bilder.

Dima fick söka efter samma figurant på samma plats men han fördes i lina. Matte visste nu var figuranten var gömd och kunde därför jobba med vinden så att Dimas sök blev en vindstig. Matte rörde sig på ett sådant sätt i området att Dima så småningom skulle kunna få vittringen från figuranten på långt håll. Avsiktligt fick han gå direkt efter det att en löptik sökt i området. Han skall lära sig att jobba utan att störas ut av en löptik. Kastrerad eller ej! Löptikdoften är en avvikelse och intressant helt allmänt för en nyfiken hund. Dima noterade doften men jobbade på och hittade figuranten under maskinen. 

Efter en fikapaus fick alla hundarna en ny uppgift. Husse gick iväg och gömde sig och Matte visste bara på ett ungefär och i vilken riktning han hade gömt sig. Aili fördes i lina som på vindstig till dess hon tydligt visade var hon lokaliserat figuranten. Vilket var rakt över en stor vattensamling efter mycket regnande. Aili släpptes lös och drog iväg rakt igenom vattnet och lokaliserade Husse bakom stora stenblock. Dima tog vittringen lite annorlunda och behövde komma närmare innan han var säker på var Husse hade gömt sig. Nu var han lite mer distraherad av löptiken, som antagligen kissat i närheten av legan där Husse gömt sig. Men Dima löste uppgiften och det var huvudsaken. Han fick sedan hitta Husse ännu en gång på tillbakavägen till bilen. Där hade löptiken inte varit innan.

Att träna med störningar och att lägga ribban  högt får hunden att utvecklas. Man måste våga testa gränserna för hundens förmåga för att inte bli stående på samma fläck för länge utvecklingsmässigt. Ett kinesiskt ordspråk lyder: "Om du väntar för länge med att ta nästa steg kan du bli stående på ett ben resten av livet!" Dima är en nyfiken hund och Matte är nyfiken på hur han fungerar och vad han klarar av. Hittills har han antagit utmaningarna med stor lust och energi och det är ibland svårt att inse att han bara tränat sök i form av räddningssök sedan i december i fjol. Han är miljösäker och bangar inte för någonting när det gäller stökiga sökmiljöer med mycket bråte att ta sig fram i. Hans motiviation är hög och han bryr sig inte om huruvida han känner den som gömt sig sedan tidigare eller ej. Helt allmänt har han lärt sig av Aili att alla människor är trevliga, så länge de inte bevisat motsatsen.

Trots den tjugofemgradiga värmen jobbade alla hundar fint och för hundarna är det nyttigt att träna på så sätt att de efter en uppgift får gå i viloläge, för att sedan gå ut och jobba igen. Alla arbetshundar måste ha den så omtalade "av- och påknappen" som kommit att framstå som en egenskap speciell för rasen Lapsk Vallhund. Så är det inte. Matte har fått valpförfrågningar där man vill köpa sig en Lapsk Vallhund och först frågar om avknappen fungerar. Om hunden kan ligga stilla på jobbet hela dagen.

Om man söker en hund av en arbetshundtyp borde man väl vara mer intresserad av att påknappen fungerar i första hand. Att arbetsmotorn fungerar och energin finns där! I kombination med förmågan att koppla av mellan arbetspassen. Tänker Matte.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)