Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ORDVAL OCH VARFÖR?

2022-11-09

Hundadoptioner?

Månne det är en fråga om att hundägande nu för tiden, mer än förr, kommit att innebära ett förmänskligande av hundar bland annat genom att kläder för hundar blivit populärt. För en del år sedan stötte Matte på en butik med inriktning på kläder för småhundar typ Chihuahua. Kläder för olika årstider och kläder med design. Hela garderober till de små pälsklingarna som många gånger bars omkring av sina unga mattar. Matte minns ett möte mellan två mattar med var sin liten hund i famnen, diskuterande färgval, när de på en utställning skulle uppdatera sina hundars kläduppsättning. En enögd hanhund ansågs passa extremt fint i en rosa kamouflageoverall. Medan kompisen i famnen intill, som försökte tugga på den enögde från den oseende sidan, inte ansågs passa lika bra i rosa. Matte led med den enögde som bara ville ner på marken. Vilket hans matte inte brydde sig om.

Är det i den kontexten man började tala om att "adoptera" hundar i stället för att köpa hundar? Matte har tidigare bara fått förfrågningar om att köpa en valp. Under pandemin dök det upp förfrågningar inte bara om att köpa en valp, utan även förfrågningar om att adoptera en hund. Ålder var oväsentligt. Man ville adoptera en hund. Inte köpa en hund. Här värjer sig Matte mot ordvalet! Man adopterar barn! Hundar köper man. Matte är själv adopterad och har tämligen svårt för förmänskligandet av hundar genom ordvalet. Familjen adopterar ett barn och en hund från ett barnhem/hundhem i något annat land. Det skaver i Mattes öron, men det nog en generationsfråga. Ovana. Hundar köper man, oavsett varifrån de kommer.

Ordet "rescuedog" en helt annan betydelse för många än för Matte och Husse, har Matte upptäckt. För Matte och Husse är "rescuedog" liktydigt med räddningshund/tjänstehund. Så är det inte alls för alla. Som med ordet "rescuedog" menar en hund räddad från ett hundhem utomlands. Modji var en certifierad räddningshund. Men missuppfattades så som varande adopterad från ett hundhem någonstans. Blandrasliknande som hon var för en del. Schäferkorsning antagligen. Det är mycket man inte begriper och ibland är det svårt att hänga med. När Matte nämnde att hon "höll på med räddningshundar" förmodades hon förmedla hundar för adoption från ett hundhem. Matte begrep ingenting! Det är vanligare med hundar räddade från ett rescuecenter och människor som ombesörjer adoptioner av dessa hundar, än välutbildade räddningshundar utbildade för att rädda människor vid katastrofer.

Månne ordvalet även bidrar till att det sedan i vissa fall blir svårt att inse att en hund inte är ett barn. Att en hund har andra behov och skall hanteras annorlunda än ett barn. Att en hund har rätt till ett hundliv! Att vad som är bra för ett barn kanske inte alltid är bra för en hund. En hund har rätt att göra hundsaker. Att kunna följa instinkter och att leva hundliv lämpade för aktuell ras. Vad som är optimalt för en Chihuahua kanske inte är optimalt för en Husky och tvärt om. Funderar Matte. Som i slutändan ändå hamnar i tidigare resonemang, att pubertala slynglar och slynglor är sig rätt lika oavsett antal ben och att det går över. Men fortare hos de med fyra ben. Under lite sökande efter en flockkompis till Aili, noterar Matte att just tonåriga killar med fyra ben, av många olika raser, inte sällan hör till kategorin som måste byta hem. De adopteras bort. De säljs inte.

tisdagen var det fritt fram för alla som fyllt sextiofem år att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, så då gjorde Matte och Husse det. En väntad kö när apoteket öppnade uteblev. Snabbt var denna vaccination avklarad! Skönt att ha det gjort. Så här mycket vaccinerade som det senaste året har varken Matte eller Husse blivit tidigare. Ingen enda gång har något obehag uppstått efteråt. Fem covidvaccinationer var totalt och höstvaccination mot säsongsinfluensa årligen och inga biverkningar på något sätt hos någon i flocken. Någon enda gång någonsin förövrigt.  

Vid hemkomsten tog Matte med Aili på hundpromenad. Aili fick nosa mycket och Matte motionsgick inte. Därefter skördades de sista normalstora tomaterna i växthuset och Aili fick vara med och dela på en av dem. Mycket uppskattat! Minnen från sommaren med Modji, som stod vid växthuset och väntade på att få äta färsk gurka, dök upp! Fina minnen med hopp om en höst tillsammans. Lite uppletande med apportering blev det även denna dag för Aili.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)