Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄLKOMMET BESÖK/HELDAGSTRÄNING

2020-09-27

Fredagen inleddes med kompakt dimma. Husen på andra sidan vägen försvann och Lapskflocken dröjde sig kvar i stugan och eldade i kaminen, för att jaga bort nattkyla och fukt.

Husse och Matte hade en uppgift att hinna med, innan det väntade regnet nådde fram och tog sig an jobbet med att gräva en stor grop på gräsmattan. Här skulle den nyinköpta Birgittarönnen få pryda luftrummet framför stugan. Marken består av gammal sjöbotten, med ett mycket tjockt lager ren blålera, som måste grävas bort ner till mer genomsläppligt material. För att få till en grop lagom stor för ett träd på två meter fylldes två skottkärror med råge och ändå blev det ännu ett halvt skottkärrelass liggande kvar på gräset. Matte och Husse löste av varandra med grävandet, användande tre typer av spadar. Husse tog sedan med hundarna på en skogspromenad för att räta ut ryggen. Matte testade att få bort den kärra som var minst överlastad och med hela sin tyngd bakom fick Matte kärran över bron och upp framför huset. Triggad av att ha lyckats tog sig Matte an den andra kärran. Den som var så överlastad att hjulet knirkade och gnisslade och kommen över bron gav sig Matte f-n på att få upp även denna lertyngda skottkärra för backen. En billig kärra av enkel konstruktion pallade knappt och fästanordningen för handtaget började vika sig. Kommen ända upp vek sig kärran och Matte med den. Men det gick bra och fallet var mjukt och Matte lyckades hålla emot så att bara lite av lasten föll ut. Sedan skulle leran vidare uppför ännu en backe, men dessförinnan skedde omlastning för mindre lass och sista biten bars leran i stora klumpar för att fylla ut håligheter, så att en stig bildas upp längs bergskanten till husets baksida. Återanvändning. Har man inget jobb skaffar man sig ett.

I kvällningen anlände välkommet besök med båten österifrån, för träning tillsammans hela lördagen.

Lördag.

Dagens träning ägde rum på en industritomt, med goda möjligheter att komma under tak på olika sätt för träning. Vilket skulle komma att vara mycket välkommet under de skyfall som avlöste varandra under förmiddagen. Tränade gjorde två Lapska tikar och två Lapska hanar, den ena med ett förestående anlagsprov. Ny miljö och nya figgar skadar aldrig! De fyra hundarna fick under dagen ett flertal olika sökuppgifter i många olika miljöer och inledningsvis fick de jobba i en stor förrådshall, där regnet stundtals dånade mot taket så att samtal hart när var omöjliga. Här kunde man gömma sig högt och lågt med svåra vittringsvägar för hundarna. Matte kröp ner och gömde sig i ett liggande plåtskåp så smalt och trångt att en likkista skulle upplevas rymlig. Dörren stängdes över den platt utsträckta Matte med ett glatt tillrop om "träning inför döden"! Skämt sjuttioplussare emellan...  Bland mängderna med identiskt lika staplade skåp, hittade den sökande Lapskgrabben Matte beundransvärt snabbt!

Ailis första sök i byggnaden blev överdrivet ljudligt, då hennes arbetstemperatur och positiva förväntan var onöndigt hög. Hon löste uppgiften och fyndade de fyra gömda figuranterna , vars vittringar fanns överallt i draget från dörren och blandade sig med varandra. Att regnet dånade mot taket och att hon slog omkull diverse löst stående föremål intill figuranterna i sin iver bekom henne inte alls. Hon förde en hel del oväsen själv och var fokuserad på uppgiften. Hennes andra sök lite senare blev något diametralt annorlunda....  Nu skulle hon få testa de nyinköpta hundskorna med gummisula under arbete. Att gå med skorna på fötterna och söka gick bra. Dock inte att fara runt som en galning med energin sprutande ur öronen och det gjorde ju inget. Att hitta och gnällmarkera figgen högt upp under taket gick också bra. Men gick det att skälla med skor på fötterna? Aili prövade sig fram och en märklig skallmarkering lämnade Ailis mun. Gnygnäll mer än skall. Som sagt, hon prövade sig fram och kom underfund med att det gick faktiskt att skallmarkera när man har skor på sig. Det var väl bra!

När alla hundar kört sina sök i byggnaden erbjöd den en torr och bra plats för en fikapaus. Regnet lättade och träningen flyttade utomhus, där alla hundarna fick olika typer av stora frisök. Det blev många olika uppgifter för dem alla under dagen och de körde i turordning med bilvila mellan söken. Träningsdagen avslutades med kongletande i sökmiljön, dock inte exakt där figuranter varit gömda för tydlighet att det var två olika arbetsuppgifter. En traktor och en lastbil användes för kongletandet som skedde med kopplade hundar. De skötte sig fint och den lilla röda gummiflisan, klippt ur en röd kong, hittades och markerades utan problem.

En träningsdag fylld med olika uppgifter för hundarna under totalt sex timmar var välkommen, så här inför lagtävling och anlagsprov. En rejäl genomkörare för alla. Tack alla för en mycket givande dag!

Levi på frisök.  Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)