Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DOMEDAGSSTÄMNING

2020-03-18

Tisdag.

Matte rymde. Matte kände sig som en fånge på rymmen när hon klockan sju stod utanför ICA en mil bort och skyndade sig in när dörrarna öppnades på morgonen. En expedit ursäktade sig med att "det är lite utplockat i hyllorna". Toapapper fanns det mycket! Inte en banan, bara några få potatisar och inget rutbröd. Det gick lika bra med apelsiner och fäbodknäcke. Matte tog för sig av löspotatisen och lämnade kvar till någon efterföljande kund. Några pyttesmå delikatesspotatisar var allt som fanns i övrigt. Inte en gul lök fanns det, men några röda och några få purjo. Soppa på burk var slut. Matte fick med mjölk och mjukt bröd, frysta märgben och annat hundtugg till hundarna. Olivolja och soya samt vinäger för ihoptrollande av goda rätter av det som finns i frysen. Lite kaffe och kaffefilter. Samt nässpray. Jo, utplockat var det i hyllorna. Matte fick ta för sig av sådant inga andra velat ha. Butikens nätbutik med utkörning till riskgrupper runt om var fullbokad i två veckor framöver. Matte hade handlat med handskarna på sig och kände sig som en brottsling som rymt hemifrån och som plockade åt sig av mat någona annan kanske behövde bättre....  En konstig känsla av skam kände Matte när hon var tvungen att dra av sig handsken för att kunna få ut kortet ur plånboken. Tänk om hon som var på rymmen hemifrån nu skulle bli smittad och behöva sjukvård och tvinga någon stackars sjukvårdsanställd att stänga dörren framför näsan på Matte när hon söker hjälp....... Tänk om Matte skulle smitta Husse....

Hem kom Matte med lite drygt två kassar varor, medförande morgontidningen till resten av flocken. En mugg kaffe satt fint framför braskaminen. Husse och Matte diskuterade strategier för att klara sig i isolering framöver. Under  vecka efter vecka. Fullt i skåpen nu men allt har ett slut. Apoteket kommer att behöva besökas och kanske fungerar det med bank-id och nätet? Mattes bil skall till besiktningen. Kanske kan Matte smyga hemifrån och lämna bilnyckeln i låset och överlåta bilen till besiktningspersonen på distans. Utanför byggnaden. Men om de gamla tänderna skulle haverera? En spräckt rot för ett år sedan finns i färskt minne. En helvetisk smärta som gav sig först när tanden borrats upp. Många tankar har Husse och Matte nu i huvudet. Tänk om en av hundarna blir akut sjuk!!!!!!  Fasan själv. Kan man skicka hunden med taxi? Sonens bröllop i maj? Matte kanske inte kan närvara. 

På nyheterna på kvällen meddelades att riskerna med isoleringen av gamlingar är ett ökat antal stressrelaterade infarkter med dödlig utgång. Så dör man inte av det ena de närmaste månaderna dör man av det andra verkar det som. Att vara sjuttio plus just nu är inte särskilt kul. Att tillhöra en riskgrupp helt allmänt känns hotfullt. En cancerpatient upplever naturligtvis precis samma sak! Det finns flera som inte är friskförklarade bland de närmaste. Domedagsstämning råder i många grupper. Småföretagare och anställda, många går redan på knäna. Även stora företag drabbas hårt. Den här våren blir kanske den sista för fler än dem som avlider av sjukdomen. Den sista på olika sätt. Matte växte upp med Krügerkrashen i familjehistorien, farföräldrar drabbades, där många pengar försvann i ett enda slag. Med Spanska sjukan som så när tog kål på Mattes föräldrar i mycket unga år. Nu kommer denna generations domedag. Varje generation får sitt. Nu är det bara att stå ut och göra det bästa av eländet.

Många hundar får ovanligt mycket sällskap och ovanligt många promenader i dagar där väldigt många jobbar hemifrån! Någon berättade om videomöten med en katt som ville vara väldigt närvarande på tangentbordet! Någon annan om en kelsjuk hund som skymde skärmen!

Matte tog med sina två Lapska damer på en nästan timslång powerwalk, för att gå av sig frustration och för god kondition och starkt immunförsvar. Efter att dessförinnan ha frisserat några buskar i tomtgränsen i den isande kalla och kraftiga vinden.

Ett värmande erbjudande kom från hemmajobbande son som erbjöd sina tjänster trots avstånd. Inklusive fullmakt för apoteksköp på recept att skriva på.

Allt löser sig säkert på något sätt, men mycket blir det på en gång så här när myndigheter upptäcker att de hade behövt de beredskapslager och det civilförsvar som existerade under hela Mattes och Husses uppväxt. Alla beredskapslager tömdes och skrotades i och med att den allmänna värnplikten försvann. Alla tankar på annat än att Sverige var bättre än alla andra och alltid skulle klara allting - även om ingen annan gjorde det, var liksom otänkbara. Det fanns inte. Sverige var bäst. Bättre än alla andra. Typ.

I dag på radio: "I alla regioner i södra Sverige är allt sådant borta och kanske har vi lärt oss en läxa för framtiden."

Bra! Då får nästa generation åtminstone beredskapslager igen runt om i landet. De får något annat som drabbar hela världen. Klimatkrisen antagligen.

Låter Matte dyster? Hon är bara lite för gammal för sitt eget bästa just nu.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)