Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÄRDIGT!

2015-12-23

Först och främst ett stort GRATTIS till Nástidottern Signe och hennes matte! Signe har nedkommit med fyra söner och en dotter! Násti har fått ytterligare en lagom stor skara barnbarn. För Matte är en kull på 4-5 valpar precis lagom för att både mamma och uppfödare skall kunna göra ett bra jobb med kullen. Att bilträna och koppelträna fler knytt blir knepigt om man är ambitiös och för mamma Signe är det överkomligt. Att hitta världens bästa valpköpare är lättare om antalet inte blir för stort. Förhoppningsvis kommer ett av knytten att kunna följas på närmare håll.

Tisdag.

På tisdagen avslutades bygget av det nya rummet - Mattes sovrum. Lås finns i altandörren och regnvattensystemet är på plats. Ytterbelysningen funkar fint. Altanen återstår och det bygget startar under våren. Matte tillbringade eftermiddagen med att rensa nytillkommet spill runt bygget och kröp slutligen omkring under bygget och samlade ihop metallspån, metallbitar och skruv och spik. Ännu har inget kommit på plats för att hindra hundarna att vistas under rummet, där det står på plintar. Det brådskar inte, då de inte kommer in under resten av huset. Nu är det dessutom säkrat för hundarna. Matte sopade och krattade undan ett tjockt lager med sågspån framför ytterdörren och samlade ihop långa brädor som Husse skulle få ta hand om, med större räckvidd och muskelstyrka!

Färdigt! Exakt ett år efter det att kommunen började ifrågasätta och anmärka och ställa orimliga krav, dagarna före julafton 2014, efter att ha haft bygganmälan på sitt bort i två månader utan att titta på det över huvud taget. Matte var på väg att ge upp efter ett synnerligen obehagligt möte  med bygglovschefen. Där Matte hånades för att hon inte begrep att hon självklart måste ange explosionsrisk, klämningsrisk, förgiftningsrisk, brandrisk, fallrisk och utrymningsvägar! När hon bara ville bygga ut med elva kvadratmeter. Matte fick krav som om hon skulle bygga en tvåvåningsvilla. 

Nu är Matte glad att hon tog sig an striden mot kommunen och gick segrande ur det hela. Nu har Matte sovit i det nya rummet tre nätter. I denna kommun har Matte inte varit ensam om att hamna i svårigheter på grund av en övernitisk chef för bygglovsärenden. Även när det gäller den nya Attefallslagen som skulle förenkla förfarnadet vid mindre tillbyggnader och extra byggnader. Allt för att få fram bostadsytor! Det måste finnas regler för hur en kommunal chef får uppträda vid möten med kommunens invånare! Uppdragsgivarna och lönebetalarna.

Innan Matte var klar började skymningen falla och för att kunna räta ut ryggen, kändes en hundpromenad lämplig. Lapsktrion hade förvisso tillbringat eftermiddagen ute med Matte i den iskalla vinden, men behövde röra på sig även den.

Reflexjacka på och långa benet före uppför backen. Där stötte flocken på en granne som skulle inspektera ett fallet träd som hotade elförsörjningen. SPÖKE! Hojtade Aili och insåg varelsens ofarliga karaktär först när han tilltalade Aili. En ny släng av spökeriålder har drabbat henne, när det är mörkt och hon inte har vittring. Konstiga ljud kan man inte veta vad det är alla gånger, när de nalkas i mörkret. Dessutom var hon taggad efter flera timmar instängd på tomten. Killen var hundvan och det blev bra träning. Matte älgade på och flocken anlände hem strax efter det att Husse kommit från jobbet. 

Nu var det mörkt och adventstaken i Mattes nya sovrumsfönster spred ett vackert och välkomnande sken över den nyanlagda gången från grinden. På gaveln spred även den fina lyktan sitt milda sken.

Det hann bli klart till jul! 

 

Antal kommentarer: 1

2015-12-23 09:25:01 - Saivi m flock

Men Grattis mamma Signe m flock! Hoppas de finner toppen valpköpare! Åhh matte som så velat ha en hane, men hon är dock nöjd över att varken jag eller storesyrran Balvis är så tjejiga i mångt o mycket, men nästa flockmedlem får GÄRNA bli en hane hoppas hon!
Grattis till nya rummet! Vad skönt det blev klart innan jul!

God Jul och Gott Nytt Hundår Hälsningar!

Saivi m flock(flower)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)