Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTI 13 ÅR I DAG!

2016-04-14

Ett stort GRATTIS till Mattes första valpkull! Gázzis valpar i G-kullen som föddes en mycket kall natt med minusgrader. Stora grabben Golli kom först! Sedan Rassi och Jorri/"Ailu". Násti var sist ut och henne har Matte med handkraft masserat fram, som man tömmer en kaviartub på den sista slatten! G-kullen var de första nyfödda valpar som Matte såg. En stor valplåda med mycket plats för egna små utflykter fick de och snart var de ute i både köket och valphagen som Matte gjorde till en äventyrslekplats, enligt vad de egna barnen som små och dagbarnen gillade! Mycket att klättra på och bära runt på, många olika typer av underlag. Vilket visade sig bli bra i förlängningen! Egna idéer hade Matte många, kring hur små knytt ville ha det. Åka bil fick de göra mycket, umgås med katten och hästen dagligdags och de fick även vara med när Husse hade räddningskurs. Då gjorde de studiebesök en och en hängande i en liten ryggsäck på Mattes mage för en upphöjd position - en magsäck! Så blev två av de fyra räddningshundar så småningom! Dessa två blev även utställningschampioner vilket avgjorde resten. Násti fick bli mamma så småningom och har lämnat ett gäng arbetsdugliga snygga hundar efter sig! TACK Násti!

Som tränade som vanligt med två av sina söner, en dotter och en dotterdotter på onsdagkvällen!

Kvällens träningsplats var källaren under Lidingö Stadshus, där det finns en mängd olika rum av olika karaktär att gömma folk i och där ventilationssystem och fläktrum sprider vittringen och bjuder på svåra sökförhållanden. Här finns ett gym med bastu, omklädningsrum med duschar, fläktrum, kontorsförråd, diverse småskrubbar som hyser allt mellan himmel och jord, en tvättstuga, långa korridorer, förvaringsskåp, hissar, hissrum, trapphus. Här är lätt att irra bort sig för hundförarna! På kvällens träning dök några städerskor upp och skulle tvätta, så en extrastörning med tvättmaskiner i arbete och personal bjöds det oväntat på. Bra!

När en hund söker efter en drunknad är det svårt att förbereda hunden på exakt den sortens arbete. Att Modji lyckats så bra beror mycket på vem hon är först och främst. Vilka egenskaper hon har som Lapsk Vallhund och som individ. Kombinationen av hennes olika egenskaper och erfarenheter gör henne till den hon är. Hon gillar vatten och att bada, hon är trygg i en liten och krängande båt, hon har stor mental uthållighet i arbete, hon älskar att söka efter människor och hon kan samarbeta med sin förare samtidigt som hon kan arbeta helt på eget initiativ, när hon får en vittring som hon vill följa upp. För Matte gäller det att använda redskapet Modji på bästa sätt och för att kunna det måste Matte träna mycket på att kunna läsa Modji i alla lägen! Så att inte minsta lilla ryckning i nostryffeln eller höjning av nosen går Matte förbi! När det gäller vittring från flera meters djup rör det sig om gammal vittring och svag vittring. Människolukten sitter kvar länge i kläderna och i håret. Mer komplicerat än så är det inte.

På onsdagens träning tränade Matte med Modji på kluriga legor och mycket svåra vittringsförhållanden och Matte visste inte var figuranterna var gömda. I det läget måste man ha en "facit" med sig som talar om när hunden spikat vittringskällan korrekt! Modji kördes på svaga vittringar spridda på många ställen i lokalen. Hon fyndade en person i den stängda lilla bastun. Vitringen kom ut genom en ventil vid golvet och slog mot duschkabinen och spred sig sedan ut i gymmet. Ovanpå den separata bastun låg en figurant och längs taket ledde en hel rad med gallerförsedda ventiler ut vittringen längs taket i gymmet! Den vittringen föll sedan ner vid lokalens bortre vägg! Efter en hel del nosarbete och inte minst tankearbete löste Modji uppgiften. Hon spikade vittringskällan där vittringen föll ner och skallmarkerade där. Modji gjorde helt rätt! Sedan var det för Matte att själv leta rätt på exakt var de gömda personerna befann sig. En i bastun och en rakt ovanför på bastuns tak. Inte lätt! Vilket var meningen!

Modjis sista figurant var gömd i ett stängt plåtskåp gömt bakom en uppställd intilliggande dörr i direkt anslutning till korridoren. Skåpet syntes alltså inte! Modji placerade vittringen i rummet innanför och Matte lät sig luras av alla gamla vittringar från tvättstugan! Här fanns det hur mycket vittringar och drag mellan olika rum som helst och det var avsiktligt en svår situation för både Modji och Matte. Som till slut löste uppgiften och den ihopknölade figuranten kunde plockas fram. Modji fick gå sist av alla hundarna för så många olika gamla vittringar i gamla legor som möjligt.

För Ailis del har Matte höjt ribban och valde ett gömställe så beskaffat att Aili inte skulle kunna komma ända fram till figuranten. Hon måste nöjda sig och komma till skall trot detta! Inte fortsätta och jobba och småskälla under arbetet. Matte var ute efter att tvinga Aili att avståndsmarkera! Fästa på långt avstånd. MEN - Aili tilläts inte springa och glappa under arbetet. Inte lätt! Men det var inte heller meningen. Aili löste uppgiften bra!

Násti hade tre inte helt enkla figgar att söka rätt på och fick jobba med frisök i ett flertal större och mindre rum. Matte tyckte att hon klurat till för Násti, när hon klättrat upp på en stege strax innanför dörren och var dold bakom diverse elskåp. Matte trodde att vittringen skulle falla ner lite överallt i detta bullrande fläktrum. Men icke då! Husse öppnade dörren och PANG! Násti spikade Matte per omgående och kom till snygg skallmarkering! En fantastisk arbetshund, lika sugen på att jobba som för drygt tolv år sedan och lika säker! Goda egenskaper som hon fört vidare. Hundar som älskar att arbeta ihop med sina människor!

Tack för ännu en rolig träningskväll med högt i tak och många skratt!

Antal kommentarer: 4

2016-04-14 12:18:42 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Jättegrattis till stjärnan Násti på födelsedagen!
Christina

2016-04-14 13:36:18 - Marianne

Násti hälsar och tackar så mycket! Hon mår gott efter en lyxfrukost och utevistelse i solen på den nya altanen!

2016-04-14 14:56:17 - Anne Marit, Hundehagen@gmail.com, Www.hundehagen.no

Gratulerer med dagen(flower)(heart)(flower)!!

2016-04-14 18:51:54 - Saivi m flock

Jättegrattis i mängd mormor Násti! Hoppas vi ses snart!(inlove)(inlove)(star)(star)(star)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)