Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BARGIKULLEN 6 ÅR! Foto

2019-10-09

ETT STORT GRATTIS TILL MODJIS FYRA BARN SOM FYLLER 6 ÅR I DAG!

Samt ett extra GRATTIS till Saivi som vann ett KM i rallylydnad på tisdagen!

Klicka för större bild.

Matte hade en handler för att hantera de vilda valparna, i ett litet köpcentrum där veterinärmottagningen ligger.

Manni lystrar nu till namnet Runne. Bargi betyder "arbetar" och alla fyra har visat att de gillar olika typer av hundjobb tillsammans med sina ägare. Runne inom renskötseln. 

Runne har fått två stora kullar och flera av valparna finns kvar inom renskötselområdet och har jobb i renskötseln. Båda föräldrarna har visat goda anlag i rasens ursprungsarbete med renar under flera år. Runnes och Miras valpar har mycket motor! Arbetssugna och arbetsglada är de. Aili fick i Midsomras fyra valpar som utgör Gátchis Åtså-kull. Med två föräldrar som tränar räddningssök, pappa Nemo som certad räddningshund, passar namnet Åtså fint! Det är det Lulesamiska ordet för kommandoordet "sök". Valparna utvecklas fint och har alla testat diverse olika aktiviteter med sina förare, som sök, spår och agility och de miljötränas kontinuerligt. Några går valpkurs. Aili kan vara stolt över sina teliningar! Liksom Modji över alla sina barnbarn, väl spridda i både Sverige och Norge!

tisdagen tog Matte en promenad i området med hundarna och försökte hålla god fart i  en lång uppförsbacke. Det är ju det där extra som känns som är det som gör nytta, varför Matte kämpade på. Det är en lättnad att ine behöva stressmomentet för alla, när infarten passeras där en förbannad Schäfertik rusade ut, när Modji var fem månader. När Schäfern för ett par år sedan flyttade till hundhimlen dröjde det ett bra tag innan Modji och Aili slutade snegla upp mot den veranda där hon brukade uttrycka sina åsikter. Hade hon lyckats ta sig ut en gång kunde det ju hända igen......

Hela eftermiddagen tillbringade Matte sedan ute på tomten med hundarna. Åter med sekatören i handen. Det finns en hel del att göra inför snö och vinter. Mattes jordgubbsplantor i en pallkrage med ett litet växthus vaknade sent och för en vecka sedan kunde Matte plocka flera mogna jordgubbar som var riktigt goda! På tisdagen kunde Matte konstatera att fler rodnande gubbar fanns! I lådan bredvid står plocksallat och grönkål att skörda och i ännu en låda finns potatis för ännu några middagar. Paradisäpplena lyser fint röda och svartaroniabusken dignar under mängder med saftiga superbär! Hundarna lät sig väl smaka och blev C-vitaminboostade och fulla med antioxidanter. 

Lite hundträning hanns också med i form av flera korta uppletanden med inapportering av fyndade föremål. En trädgårdshandske, annan handske och väl använd valpleksak. Hellre två till tre uppgifter och sedan paus för att följas av några få uppgifter igen. Än en lång sammanhängande träning, som riskerar att avslutas med en ointresserad Lapsk. De Lapska vill ha omväxling när de tränar. För dem kan det lätt bli tjatigt.

Matte höll igång med hundpromenad och trädgårdarbete som innebär klägnande på ett berg och lätt akrobatiska övningar för att beskära/forma en gran intill ett mindre stup. En gran som är formad för att hindra hundar att komma ut från tomten och rådjur att komma in. Husse gymmade hos Friskis och Svettis och tog sedan med hundarna på en skogspromenad. Med en tomt och hundar ger det sig naturligt att man håller kroppen igång. Matte funderar ibland på vad hon skulle göra utan hundar och utan tomt. Det finns liksom inte.

 

 

Antal kommentarer: 2

2019-10-09 18:37:21 - Saivi m flock

Grattis alla syskonen! Hoppas att allt är väl med alla !(flower)(heart)

2019-10-09 19:20:09 - Evs

Stort Grattis alla Bargi valpar på 6årsdagen
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)