Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTE HELA DAGEN, foto

2021-03-03

Tisdag.

Lapskflocken stängde ytterdörren bakom sig tidigt på förmiddagen och tillbringade sedan hela dagen ute på tomten. En dag då termometern stannade på fem plusgrader och då vinden från norr kylde en hel del - men solen sken från en nästan klarblå himmel. Lite dis och lite skyar skymde då och då, men i sol och i lä var det riktigt skönt!

Matte började med att ta fram det största av de oberedda renskinnen och placerade det på altanen, för hundarna att ligga på. Ett skinn från en vuxen ren och det var så färskt när Matte fick det att det var direkt nerplockat från väggen, där det varit uppspikat för att torka. En tretumspik satt kvar! Det var inte helt färdigtorkat och hundarna bättrade på rengöringen på baksidan mer än gärna! Lite makabert tyckte Matte att det var med ett ensamt öra hängande kvar i kanten.... Initialt luktade skinnet lite väl mycket ren för hundarna för att spontant lägga sig på det, när det anlände från norr. Men det gick mycket snabbt över när de fick ligga där och tugga på lämpligare saker än renskinnet. Nu vet de hur varmt och skönt det är att ligga på den mycket tjocka pälsen från en ren. Ett hälften så stort, berett och mjukt och fint renskinn köpte Matte i Malung när Násti tillverkades 2003 och det hänger med än i dag. Det placerade Matte på en stol för sköna vilostunder under dagen. Ett oberett skinn är stelt och bängligt och är bara för utomhusbruk, medan ett berett, mjukt skinn, kan användas även inomhus. Det finns inget bättre att ha under rumpan, för att slippa bli kall.

Klicka för större bild.

Matte ägnade dagen åt att städa och rensa i trädgården. Numera får det mesta av löv och överblommade växer ligga kvar över vintern som växtskydd. Matte anammar gärna alla råd som lyder: "städa inte så noga!" Må vara att det gäller tomten/trädgården och inte i stugan.  Sekatören fick jobba hårt när Matte beskar senblommande prydnadsbuskar och klippte lite här och där för ökad tillväxt och uppstyrd tillväxt. Dock inte äppelträdet, som enligt ny praxis beskärs under JAS-månaderna för undvikande av mängder av vattenskott.

Modji och Aili ambullerade mellan olika sysslor och liggplatser under dagen. Många var ute och promenerade och en hel del skvallerträning blev det. Modji är fantastisk på att berätta när Husse är på ingång och det var han många gånger denna dag! Modji söker upp Matte och rapporterar med viftande svans, helt tyst. Han körde hem kapad ved från en fastighet en bit hemifrån, där en person nu rensar för att bygga. Gratis ved! Uppvärmningen av stugan är säkrad nästa vinter. Husse har skaffat sig sysslesättning med klyvning framöver.

Flocken smlades för en gemensam fika på renskinnen, med lyxig semla som fick följa med i den beställda matkasse som Husse passat på att hämta. Hundarna såg väldigt intresserade ut men fick för hundar bättre anpassat tilltugg.

Så småningom var all nytillkommen ved hemförd och efter att ha vilat ryggen kände Husse att han behövde röra på hela sig, inte bara lyfta tunga vedkubbar. Han tog med hundarna på en skogspromenad, efter att först ha stagat upp trappstegen åt Matte, så att hon vågade klättra hela vägen upp för att kapa toppen på den nu tillräckligt höga flädern.

Efter sex timmars utomhusvistelse och arbete med lite av varje, återvände flocken in i stugan. Just som solen försvann bakom skogen. Dagarna är påtagligt mycket längre och när man har flyt är det lika så gott att jobba på. Tiden bara rinner iväg och Modji och Aili tyckte att det var dags för middag. När solen försvann blev det påtagligt mycket kyligare ute och båda hundarna visade tydligt att de ville in i stugan. Matte skötte sig och snart hade alla fått middagen serverad.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)