Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GLAD MIDSOMMAR! GRATTIS TILL Å-KULLEN!

2022-06-24

 

En riktigt fin Midsommarhelg önskar vi er alla!

Aili bjöd på motivet häromkvällen, när hon slog sig ner bland präskragarna på slänten ner mot bäcken i kvällssolen. 

Ett stort GRATTIS till GÁTCHIS ÅTSÅ-KULL som i dag den 24.6 fyller 3 år!

Ett stort TACK till er fyra valpköpare som tagit Ailis och Nemos valpar så väl tillvara!

Klicka för större bilder.

Torsdagen blev en lätt hektisk dag i hettan. Matte hade stor tur när hon kom fram på telefon till Husläkarmottagningen. Tur även att någon faktiskt ringde upp som utlovat, även om det blev avsevärt senare än vad som utlovats. Matte hann börja tvivla. En tid fanns att passa hos veterinären. Modji har i värmen börjat flåsa mer än tidigare och hon har vaknat och harklat på natten. Slem i luftvägarna. Som det inte sällan kan bli på äldre individer med olika antal ben. Matte känner igen problemet för egen del. Matte ville få Modjis luftvägar kollade för säkerhets skull. Till slut kom Matte i kontakt med vården även för egen del och en tid bokades på eftermiddagen för knäkoll.

Modji undersöktes noga och luftvägarna röntgades. Värmen nu påverkar Modji mer än tidigare. Inget onormalt kunde konstateras, bortsett från viss svullnad i halsen. Modji fick "mild" antibiotika och Matte skulle kontakta veterinären i nästa vecka för uppföljning. En lokal veterinär som känt Modji i hela hennes liv. Det känns tryggt. Modji vägdes även och Matte var nöjd. 

Från veterinären gick färden vidare till doktorn. Som bara kunde konstatera att Mattes egen diagnos och behandling föreföll vara korrekt. Eländet började när Modji blev sjuk i början av april och Matte var mer knäsittande än någonsin. Modji masserades och stretchades varje gång hon skulle resa sig. Ovanpå detta började vårsäsongen i trädgården med mycket rensande och knästående/sittande. En hel del tungt lyftande har det varit, så även på onsdagen och Matte lyfter mer med benstyrka än med ryggen. Det började strama i knävecket tidigt i våras och benet blev alltmer svårböjt under hela våren. Muskel och sena blev allt mer spända i knävecket. När Matte tog det för långa klivet på onsdageftermiddagen smällde det högt och en bristning i muskel eller sena i knävecket uppstod. Efter undersökning konstaterades att knät inte var skadat. Skönt. Matte hade i onsdags ordinerat sig själv kvarbliven medicin från tiden med utsliten höft och just den medicinen rekommenderade läkaren. Smärtstillande och inflammationsdämpande, receptbelagd och effektiv. Med tiden kommer knävecket att läka.

Från att på onsdagkvällen inte alls ha kunnat belasta benet, kunde Matte nu på torsdageftermiddagen gå på hela foten med stöd av krycka. Även om det gjorde rejält ont. Det var bara att bita ihop uppför alla trappstegen till kattreviet när katterna skulle ha mat på torsdagmorgonen, liksom på kvällen. För övrigt är kattskötarjobbet nu inne på sin tredje vecka och nu har kattkillen börjat lägga sig hindrnde på översta trappsteget när Matte skall lämna honom och hans syster. Han totalvägrade att flytta på sig och trappan är brant och smal. Matte fick vänta ut honom. När hon väl tagit sig ner för trappen kom hans syster och ville ha mer kel och uppmärksamhet. Så fel det är att tro att katter kan man lämna långa tider - bara någon ger dem mat någon gång ibland. "Katter kan försörja sig själva och behöver egentligen inte människor." "Sommarkatter" är en sorglig följd av detta sätt att tänka.

Dessa två katter som nu har adopterat Matte, i brist på egen närvarande människa, saknar sin sjuka ägare enormt mycket! Trots de två Lapskdamerna besöker de frekvent Lapskreviret och vill ha kontakt med Matte. Men de vågar sig inte fram riktigt. Matte gör så gott hon kan för att tillfredsställa deras sociala behov med kel i famnen. Med risk för fästingöverförande då de får nya fästingar som skall plockas varenda dag. Matte måste nog skaffa fästingmedel åt dem. 

Nu på fredagmorgonen satt en katt och väntade på Matte framför ytterdörren klockan sex.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 2

2022-06-25 19:09:01 - Ylva

Fanndi tackar för gratulationen och skickar kramar och önskningar om att både mormor Modji och originalmatte kryar på sig!(heart) Fanndi hade en fin födelsedag och idag har hela flocken en riktig slappardag

2022-06-26 07:16:58 - Marianne

Hälsa Fanndi och tacka så mycket!"Carportan" har en särskild plats i mitt hjärta, sedan hon föddes rakt ner i mina händer i carporten! En lika varm Midsommarhelg som nu!(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)