Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GÁTCHIS ÅTSÅ NÁSSTE GODKÄND I VILTSPÅR ÖPPEN KLASS, träningsbilder

2022-10-28

Ett stort GRATTIS till Ailis dotter Gátchis Åtså Násste, som blivit godkänd på sitt första viltspår i öppen klass med bästa tänkbara protokoll!

Onsdag.

Kvällens veckoträning ägde rum på en industritomt, där man i åratal välkomnat räddningshundar för utbildning och träning. Ett företag som i många år sett nyttan med att ha skällande hundar innanför staket och grindar efter arbetstid. Man har också insett att för att räddningshundar skall kunna utbildas och tränas måste de få tillgång till olika typer av miljöer, för så gedigen utbildning som möjligt. Så långt tillbaka som när Ailis mormors mor Gázzi utbildades till den första certifierade räddningshunden av rasen Lapsk Vallhund i Sverige kunde Matte utbilda och träna henne här. Gázzi fick för övrigt även somna in här efter en träningskväll. När träningskompisen veterinären ansåg att även om Gázzi hade viljan, så hängde inte kroppen med längre. Efter två mycket små sök fick Gázzi somna in, omgiven av träningskompisarna medan hon åt korv, fjorton år och nio månader gammal. Så hade Matte velat att även Modji skulle få sluta sitt liv. Så blev det inte alls. Vilket ännu smärtar oerhört. 

På veckans träning fick Aili börja träningen med att göra ett sök utomhus efter tre saknade personer. Matte visste inte var de var gömda och i området nära grinden kunde bilar oväntat dyka upp. Därför fick Aili söka här bunden i en kort  lina. När hon visade att hon fick vittring inne i ett stort förrådstält släpptes hon lös och fick söka fritt, varpå hon snart hördes skallmarkera fint. Ytterligare en figurant hittade hon i ett annat stort förrådstält och en person låg gömd utomhus. 

Matte valde att låta Aili göra ett sök här nära grinden, då en träningskompis skulle anlända lite senare och måste släppas in med hjälp av det passerkort Matte har förmånen att ha. När så alla anlänt förflyttade sig träningsgruppen längre in i området till en förrådsbyggnad, för fortsatt träning. Upplyst men ouppvärmd och vad som förvaras har varierat över tid. Nu var det åter fullt med smala plåtskåp här inne. Möjliga att gömma sig i eller bakom eller ovanpå. Samt en hel del annat som vanligt, i de två mycket stora rummen med höga ställage för förvaring. Tränade gjorde fyra Lapska Vallhundar och en Jaklabbe. Aili, hennes son Sumo och morbror Lime samt jämnåriga kompisen Kirou som hon nyligen tävlade tillsammans med. Fyra duktiga skallmarkörer! De Lapska Vallhundarna måste ha lätt att ta till skall som renvallare och som skallmarkerande sökhundar får de nytta av detta goda skall!

Klicka för större bilder.

Matte gick och gömde sig bakom ett skåp bland en hoper andra skåp, längst in i ett hörn. Där hittades hon sedan av både Sumo och Kirou utan några större problem. Ett annat bra gömställe hittade Matte och rullade ut några meter bubbelplast från en upprätt stående jätterulle. Sedan rullade Matte in sig själv i plasten och blev ett med den stor rullen. Lämnande ett pyttelitet lufthål för att överleva. Där stod Matte i givakt och gjorde sitt bästa för att inte bli hittad. Men nog hittade Lime Matte direkt när han kom in genom dörren strax intill!

Ett gäng duktiga hundar är det en fröjd att få träna med! De Lapska har bra nosar och är smarta och de ger inte upp i första taget! Det känns lite trist att så många hamnar som renodlade sällskapshundar utan att deras goda arbetsegenskaper uppskattas och tas tillvara. Snarare kan en del komma att betraktas som problemhundar när de understimulerade hittar egna jobb.

Avslutningsvis fick Även Aili göra ett frisök inomhus efter två gömda figuranter. Den första hittade Aili rätt snabbt. Husse låg i en låda täckt med en skiva. Sedan fick hon jobba en hel del på nästa vittring som steg uppåt. Det visade sig finnas ännu en gubbe i en låda ett stycke bort! Så nära varandra, men ändå så olika vittringsmässigt. Det där med vittringar inomhus och inte minst mitt i ett rum och under flera hyllplan kan vara klurigt värre. Aili fick jobba minst lika mycket med knoppen - problemlösning, som med kroppen i sitt springande, för att lokalisera vittringskällorna i den stora lokalen. Här kom uthålligheten i arbete och den stora arbetsmotorn väl till pass.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)