Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ETT DILEMMA

2015-03-30

Söndag.

En genomregning och blåsig höstdag som var en vårdag egentligen. Med frusna knoppande lökväxter i slänten ner mot bäcken. Krokusarna börjar precis sticka upp och försökte nog krypa ner i jorden igen! Matte  tog en hundpromenad som inte blev särskilt lång. Vinden piskade garagetälten som hoppade jämfota och ryckte i förtöjningarna, regnet kom på tvärs. Násti är i chockfällning och allt bara rasar av, varför Matte ställde sig i det ena tältet och kammade ur henne. Hår virvlade i luften både hit och dit och allt hann Matte inte fånga upp, för att sätta upp till fåglarna för bobyggande. Modji och Aili kurade i lä och torka på glasverandan. 

Småfåglarnas väl och ve är ett dilemma. Matte matar dem mer än gärna och gladdes åt Koltrastens första vårsång i grantoppen på lördagkvällen. Men är allt mindre benägen att mata dem på tomten. Samtidigt är det ju där man vill ha dem, för att kunna se dem på nära håll! Hundarna städar alldeles för noga under matningsplatserna. 

Matte har under alla år matat fåglarna med solrosfrön under de skyddande granarna, som nu är fällda. Två nya platser har accepterats av fåglarna. Glad var Matte! Matplatserna har avskärmats för hundarna med kompostgaller, vilket fungerade bra då fåglarna satt och åt sina frön på grangrenarna. Nu får de flyga iväg till olika buskar för att äta, varför det ligger fröskal och tappade frön lite här och där i trädgården, med åtföljande svårigheter att skärma av för hundarna. Skatorna går på marken och äter och skiter och hundarna får i sig skiten. Ingen hund har  reagerat på detta tidigare och under granarna var det alltid torrt. Nu faller allt helt öppet och det är dyngsurt på marken efter regnandet de senaste dagarna. Månne det är orsaken till att hundmagar plötsligt reagerat negativt? Så länge det var minusgrader på nätterna och marken var frusen även dagtid var det inga problem. 

Matte hör dåligt och sover numera gott och vaknade till en nerskiten ryamatta.....

Ingen hund är dålig helt allmänt, men lösskitet var det. 

Matte vill kunna mata fåglarna och Matte vill kunna ha hundarna fritt på tomten. Granarna är borta och där finns ett problem som måste lösas. En gran finns i tomtgränsen på Lapsksidan av staketet och nu skall Matte möblera om och försöka stänga av så att alla behov förhoppningsvis kan tillfredsställas. Fåglarnas och hundarnas och kanske även Mattes.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)