Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OVÄNTAT BESÖK

2016-01-09

Fredag.

Epic blev även BIM på lördagen på My Dog.

En dag kan man tillåta sig att tänka tunga tankar, men sedan får det räcka. 

På fredagen ägnade sig Matte åt fysiska aktiviteter utomhus under hela eftermiddagen. Snöbyar med fluffig och skrymmande snö drar ständigt in från havet och bygger på snötäcket. Snö som borde kunna blåsas bort med en lövblås! Enhänta Matte sköt skyffeln framför sig. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Glömde sig ibland och parerade med den stukade handleden för att omedelbart kommaihågsig. Måste lyfta undan ihopskyfflad snö vartefter högarna växte, kunde inte bara bygga på i sidled. Fick använda underarmen som lyftstöd. Tvingades hitta nya rörelsemönster och tekniker för arbetets utförande, men Matte njöt av att jobba sig svettig och trötta ut sig! Skingra tankarna och fokusera på uppgiften.

Sju minusgrader var betydligt angenämare för hundarna än arton minusgrader och de höll sig gärna ute i snön. Ja, kanske inte Násti som fick rå om hela den varmbäddade korgen på glasverandan helt ensam till en början. När alla tre hundarna dragit sig upp på verandan och Matte var genomsvettig, var det dags för en vätskepaus. En mugg kaffe framför kaminen uppskattades även av hundarna. Minus kaffemuggen.

Inom kort var Matte och hundarna ute igen och nu på promenad i området. Tungtraskat var det på den oplogade vägen! Lapskflocken trampade upp spår i snön på vintertomma fastigheter för att få det att inte se så övergivet ut och kollade samtidigt husens baksidor, då flera inbrott skett i området. Hundspår i snön uppskattas av husägarna!

Husse kom hem från jobbet och hundarna lämnades hemma när han och Matte drog iväg till IKEA för ett par nyanskaffningar till Husses öde sovrum. Förutom en mycket bekväm böjträfåtölj med kraftigt rabatterad dyna medföljdes en stor och mjuk Husky/"Malamutt" till barnbarnet. Kunde bara inte motstå.....   Matte kunde inte heller motstå att placera denna Lapsklika vovve i juniorstorlek på sovrumsgolvet, vänd mot dörröppningen. Ville studera Lapskflockens agerande. De fick inte se leksakshunden innan.

Aili kom in i sovrummet och upptäckte som första hund att familjen utökats. Hon närmade sig vänligt och nosade i ansiktet på nykomlingen. Fick ingen reaktion och petade mycket försiktigt med tassen på vovvens kind. Då anlände mamma Modji och blev glatt överraskad, varpå hon omedelbart gick runt och nosade noga under svansen som petades undan! Direkt förstod Aili att det var nog där hon skulle börja och nosade sedan oändligt ingående under leksakshundens svans. Utan att begripa särskilt mycket. Hon började om i fronten och gjorde lekinviter lite försiktigt. Petade på vovven och ville få en reaktion. Modji stod bredvid och tittade på. Till slut lämnade Modji rummet och Aili satte sig ett stycke ifrån och väntade. På något. På någon form av reaktion från tyghunden. Så kom Modji tillbaka och tog resolut tag i nackskinnet på leksakshunden och fällde den! Där låg den på sidan och såg ledsen ut och Modji började behandla den som den leksak den var. Matte ingrep för att rädda livet på kraken. Modji gick iväg och ensam kvar satt Aili en stund intill den liggande polarhunden och höll den sällskap.

Leksakshunden plockades undan och Aili kollade då och då under kvällen där den låg på ett bord. "Men vad gör du där uppe?" Typ.

Lördag morgon.

Leksakshunden placeraes åter ut på sovrumsgolvet. Nu upptäckte hundarna den liksom på nytt, men insåg snabbt att den inte var mer aktiv än kvällen innan. Násti gjorde däremot nykomlingens bekantskap för första gången. Kvällen innan hade hon redan gjort kväll. Násti nosade och nosade. Gick runt och kollade noga under svansen. Puttade på nykomlingen. Satte sig ner och såg genuint bekymrad ut. Tittade på den orörliga hunden på golvet och tittade på Matte. Frågan var etsad i luften däremellan: "Hur skall vi göra nu Matte?"

Násti var så rörande bekymrad över den orörliga hunden att Matte blev fuktig i ögonen. Varm om hjärtat. Älskade gamla Násti! Som varit en sådan god mor till både sina egna riktiga knytt och alla låtsasknytt i form av pipleksaker. Hur tacklar men luktfri hund som oväntat intagit Mattes sovrum?

 

Antal kommentarer: 1

2016-01-09 13:56:01 - Anneli m flock

Grattis till EPIC i ringen på My Dog! Kul!(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)