Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KONSTIG HUNDUTSTÄLLNING

2016-06-25

Fredag - Midsommarafton.

Morgonregn och arton grader. Bättre än iskalla nordanvindar och elva grader! Vädret har varit lite variernade denna dag över åren. Ett åskväder sades skola anlända lagom till firandet på fotbollsplanen skulle börja klockan två. Det befann sig över Öresund dagen innan enligt färska rapporter från en segelbåt, nu liggande behagligt på svaj utanför Ven, med sol och 24 grader! Lapsktjejen ombord föreföll njuta av livet!

Husse och Matte begav sig ner till byn för att handla sill och potäter till lunchen, samt obligatoriska jordgubbar och en cheesecake till lördagens fika. Som ansvarig byggbas med alla idéer i skallen blev det inte av för Matte att ge sig iväg tidigare i veckan, när det sista skulle göras av snickarna på uterummet. Den lokala ICA-butiken har utvecklats från en liten närbutik till en plats där många stannar upp och handlar på väg ut i Roslagen, med sitt strategiska läge precis intill E18 - Norrtäljevägen. Parkeringen var full och i butiken var det lite trångt, men här finns alltid gott om personal och här råder alltid en god stämning. En personlig butik där man gärna gör sina inköp. Den förefaller bli allt populärare.

I småregn intogs sedan lunchen i uterummet, på gränsen mellan ute och inne. Mycket lägligt! Inglasat var det tidigare, men otätt, dragit och med ett snett golv där man fick sitta obekvämt på trekvart. Dessutom gick det nu att glänta på luckorna för mer utekontakt och frisk luft om man kände för det.

I stället för att tillta så avtog regnandet, men grått och fuktigt var det och molnen var regntunga. För att undvika att behöva vandra hem genom området under pågående åskväder, valde Husse och Matte för första gången på tolv år att välja bort cyklarna, för en säkrare hemkomst med bil. Som minsting fick Aili följa med.

Sistlidna helg var familjen på hundutställning. Inte olikt dagens besök vid fotbollsplanen parkerades bilen ett stycke bort. Sedan promenerade Aili till en stor gräsplan och där fanns det många människor och många hundar. Då som nu. Trevliga människor och trevliga hundar. Man stod i kö för att betala och små kataloger delades ut förra helgen och små ihoprullade papperbitar delades ut denna dag. Man stod i kö och betalade och Husse och Matte fick kaffe. Då som nu. Då var det en enda person som ville känna och klämma på Aili, nu var det en hel del som var intresserade av att klappa, känna och peta. Samt prata med Matte om Aili. Men nu var det även små människor som ville undersöka Aili. Det gillade hon! Hon började spana in små människor. De var kul! Det var de enda som hövligt och väluppfostrat frågade om lov innan de började undersöka Aili. Det gjorde varken domaren förra helgen eller de vuxna som ville hälsa på Aili. De kom fram och föll liksom ihop över den lilla hunden när de, utan tillstånd, tyckte att de ville klappa henne. Mycket skall man vara med om som hund på en utställning. Om alla domare var empatiska hundmänniskor, som närmade sig en ensam och utsatt hund så som barnen på fotbollsplanen gjorde, skulle många hundar trivas bättre på hundutställningar. I stress och hets och med många hundar att hinna bedöma hinns inte alltid respekt för den enskilda hundindividen med tyvärr. Intresse för respekt finns inte heller alltid. Ännu mer tyvärr. Man är inte född hundmänniska bara för att man gillar hundar och vill bedöma hundars exteriör eller prestationer.

Men sedan tog likheterna slut och Aili tittade förundrad när stora och små människor i en stor ring hukade sig och började hoppa runt i grupp! Hon har varit med om detta tidigare, men har nog då mer sett helheten och inte noterat detaljer så mycket. Hur som haver så studerade Aili detta års dansande mer noga än tidigare. Hon slog sig ner och iakttog mängden dansande människor mer uppmärksamt än vad hon gjort tidigare år. Matte misstänker att hon nu såg barnen mer än tidigare. En trevlig variant av människa som Aili kanske kommit att upptäcka tack vara det i november födda barnbarnet, som hon fick bekanta sig med redan från början.

Just som musiken tystnade och skarorna med människor började dra sig bort från fotbollsplanen, började regndropparna falla. Husse medförde en på lotteri vunnen uppblåsbar krokodil, till nämnda barnbarn! Men något åskväder blev det inte och regnet upphörde snart. Molnen blev aningen mer nyanserat grå, även om de låg kvar över nejden resten av denna dag.

Kvällen tillbringade Husse och Matte på grannarnas veranda, där de bjöds på en fantastisk potatisgratäng till lax och grillade kycklingbitar. Kvällen var ljum och behaglig och inte förränt knotten blev för många och för närgångna bröt sällskapet upp vid tiotiden. Då hördes glada tjoanden från några som var mer uthålliga bortåt vägen, men det var en lugn och fin Midsommarkväll i området.

 

 

Antal kommentarer: 1

2016-06-25 19:45:12 - Saivi

Haha! Ja di dära tvåbentingarna är ju i en klass för sig syrran ;) Stor tasskram o hoppas vi ses snart igen;) Lillsyrran Saivan:P(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)