Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KRINGFLUTNA

2019-12-20

Torsdag.

Modjis och Ailis utevistelser på tomten är inte vad de varit! Bäcken flödar över sina bräddar efter allt regnande! Trots all dränering står gräsmattan i stort sett under vatten, med en lerig botten och den är föga tilltalande för de två Lapska att vistas på! Det klafsar rejält om fötterna och av Mattes diskret mönstrade trädgårdsstövlar blir det lergeggiga fotspår. Ytan mår bäst av att icke beträdas alls helt enkelt. Vilket lämnar små ytor för hundarna att vistas på, de stunder regnet inte öser ner. De söker sig till trappen och vill in i uterummet. Det är fint med det forsande vattnet precis framför stugan tycker Matte och Husse! Inte minst när månen speglade sig i vattenytan på onsdagkvällen, då himlen klarnade upp och det frös på! På torsdagen växlade vädret åter från minusgrader till plusgrader och den lilla snö som låg på gräset gjorde liksom inte saken bättre när den smälte. Ute ville de två Lapskdamerna inte vara.

Husse tog en promenad med dem och nu inte i skogen för ovanlighetens skull. Där är det bitvis lika vattendränkt i sänkorna mellan bergkammarna. Normalskaftade stövlar förslår inte och hundarna har ingen glädje av att tvingas blöta ner hela underredet, för att ta sig rundan runt. Över bergkammarna och däremellan måste man ner i dalsänkorna som nu blivit små vattensamlingar i det kuperade landskapet. Bergkammarna är som valar som ligger sida vid sida och nivåskillnaden är bara några meter. Vilket ger en mycket omväxlande växtlighet mellan kala berg i dagen med fönsterlav och tallar och frodigt gröna bärbevuxna mikroklimat i sänkorna. Så torsdagens hundpromenad fick ske på vägarna i området. Medan Matte stökade i stugan och skrev en inköpslista inför julmatsköp.

Hundarna lämnades hemma och till matbutiken for Husse och Matte. Bladet med extrapriser kom i måndags och redan på torsdagen saknades flera varor. Påfyllning skulle ske på fredagen. Vilket gagnade föga och man åker inte två mil för bara några få varor. De kommer att inhandlas under fredagen och inte lokalt och inte gynnande närbutiken tyvärr. När andra ärenden i annan riktning skall avklaras. Allt handlar inte om julen.

Husse passerade den nysålda stugan och här hade en grävare kört sönder infarten i leran. Hela dagen borrades det efter vatten. Vatten, vatten, överallt vatten. Över den forsande bäcken ledde den stora maskinens spår. Kanterna var nerkörda. Vatten över infart och gräsmatta. Ändå är det tydligen ännu för låg grundvattennivå i stora magasin, i denna den ostligast utstickande delen av landet.

Kvällen kom också att handla om vatten, när Matte först inte fick vatten i tvättmaskinen och sedan inte fick tvätten centrifugerad. Till slut kom Matte i säng i en nybäddad säng med rena lakan och tvätten hängde på tork framför braskaminen, där elden fick lite extra påfyllning inför natten. Matte började läsa en intressant artikeln om Guldshakalens troligtvis stundande ankomst till Sverige. Den finns i alla våra grannländer. Om detta visste inte Matte mycket och fick nu veta rätt mycket. Den anses inte invasiv i våra grannländer - då den kommit på egna ben. Dock ser man den som invasiv i Sverige ?! Enligt information som förmedlas i tidningen Våra Rovdjur. Alltså kommer den i nuläget att få skjutas året om och när som helst. Men bara i Sverige! Inte i Norge, Finland och Danmark. Varför då? De äter insekter och smågnagare som räven. De är små som rävar. De hotar ingen.

Mycket är det man inte begriper. Människan är ett märkligt djur.

Betraktat som invasivt i vissa sammanhang även det. Fick den unge missionärens anhöriga tyvärr erfara, när hans frälsariver tog överhanden och livet ändades på en strand. Lovligt byte året runt och dygnet runt. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)