Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ONSDAG - TRÄNING

2014-09-25

Matte tog med sig hundarna tvärs över vägen på onsdagen och kryckade runt lite med dem i skogskanten. Lyfte fötterna högt och noga i blåbärsriset för träning. Gick försiktigt och hundarna skötte sig utmärkt lösa. Höll kontakten fint och nosade runt överallt där rådjuren gått. Åt gamla blöta blåbär. Rätt som det var for Aili uppför berget i stora skutt. Matte såg och såg också att Aili inte var på väg efter något vilt. Hon var bara springglad! Matte hojtade till och frågade vart tonårstjejen nu var på väg. Aili stannade upp och tittade ner på Matte. Uttryckande: "Oj då! Hur hamnade jag här? Så långt bort!" Varpå hon snabbt rasslade ner igen i samma fart. Resten av dagen tog Matte det lugnt, sparande sig till kvällens träning. Hundarna valde att inte vara ute i regnet. De värmde sig hellre inomhus efter en frostnatt.

Kvällens träning skedde i Vargmötet. Inomhus i fordonshallen där några nya och  lite märkliga fordon tagit plats. Höga och med många konstiga prylar samlade uppepå. I mer eller mindre bra skick. Bra gömställen! Násti  och Modji fick varsitt frisök med två figuranter. Modji lånades ut till sin halvbrors matte, för att tränas i att sköta jobbet, oavsett vem som sätter henne i arbete. Modji skötte sig och samarbetade bra med sin förare, trots att både Matte och Husse närvarade. Fokus på jobbet oavsett! En bra arbetshund. Násti fick jobba tillsammans med Husse och tog sig an uppgiften med liv och lust! Hon höll god fart och hon var säker i miljön och på markeringarna. En figurant under kåpan på ett täckt släp och en i en stängd container. Lika för båda hundarna.

Aili fick en figurant gömd längst in och utmed väggen, för lite svåra vittringsförhållanden, samt lite stökig miljö att ta sig över. Som störning fick hon en person som staplade stenplattor och en som hängde mot en bilfront i närheten av den gömda figuranten. Så snart Aili kom in i den stora fordonshallen, visste hon vart hon skulle bege sig! Hon kollade gammal vittring från en gammal lega där den stenstaplande personen stod. Insåg att det var gammal vittring och ägnade inte stenstaplaren en blick! Jobbade vidare in i hallen och noterade knappt Husse som lutade sig mot bilen. Rusade förbi och  rakt in bland skopor och balkar och annat hindrande. Pep snabbt in emellan två mot varandra stående skopor och därinne satt den gömda figuranten! Ailis "sök" eller vad det nu kan kallas, var klart på två röda sekunder. Klockrent jobbat och både Husse och Matte hann knappt förstå hur fort och lätt Aili löste uppgiften. Lätt som en plätt tydligen. Men det var inte alls en lätt uppgift för en hund som fyller ett år om en knapp vecka.

Nástisonen Epic fick en klurighet i två figuranter nära varandra och med vittringsvägar som slog i varandra. Den ene figuranten skulle vara passiv och inte plockas fram, som på prov och tävling. Den andre skulle godisbelöna. Epic gjorde exakt så som hans matte hoppats och löste uppgiften med bravur! Han accepterade att den först funne figuranten inte skulle agera och nöjde sig med mattebelöning. Jobbade vidare och markerade den andre figgen. Snyggt!

En lättskallad yngling skötte sig fantastiskt bra och höll tyst under söket. Skallmarkerade snabbt vid fynd av figurant. Hittade båda figgarna snabbt och försökte förmedla ett budskap till föraren, som råkade missa detta. Men jycken var ensvis och gav sig inte så lätt! Självständiga hundar passar bra i denna träning!

Som vanligt tackar Matte för ännu en kväll med bra träning och trevlig samvaro!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)