Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STÄMNINGSHÖJARE

2020-09-09

Tisdag.

Rubriken kan alludera på mycket! Hundarnas trickträning är verkligen en stämningshöjare, när man ser deras höga ambitionsnivå att försöka förstå vad deras Matte vill att de skall göra, samt hur de tar sig an de många olika uppgifterna och går in för övningarna med liv och lust! Inte minst senioren Modji! Som påminner mycket om sin mamma Násti (certifierad räddningshund även hon) som tretton år gammal lärde sig leta efter doften eukalyptus gömd både inomhus, utomhus, bland fordon och i kartonger! Hon var aningen burdus i sin iver att även få fram doftkällan och kartonger behövde vara stabila när hon tog sig an uppgiften med liv och lust. Men hon lärde sig att frysmarkera fint, utan att Matte tog död på lusten. Tyvärr hann hon aldrig göra ett doftprov innan åldern kom ikapp henne och ändade livet när hon var drygt fjorton år.

En stämningshöjare är det även att titta på det färdiga resultatet! När Modji och Aili på film visar vad de har lärt sig. Matte har valt att säkra några av filmerna för framtida glädjande minnen, genom att lägga dem på Youtube under rubriken: Lapsk Vallhund Gátchis Kennel och önskar att hon kommit på detta för mycket länge sedan! När minnet sviker och livet begränsas, kommer dessa filmer bli ett stöd för minnet och en stämningshöjare för Matte själv och för Husse. Tänk om några av Gázzis och Nástis alla sök i ruinerna i ruinstaden i Rosersberg funnits dokumenterade på film! Nu finns varken hundarna eller ruinstaden. 

Hundarna är för övrigt en daglig stämningshöjare bara genom sin blotta existens! Framför allt nu när livet är tämligen begränsat vad gäller livet utanför reviret i vardagen. Att kunna "gå ut och äta" när vårvärmen kom och många matställen anpassade sig efter det rådande Coronaläget var en lisa för själen! Man kunde beställa maten och äta den helt och hållet utomhus. Nu närmar sig höst, kyla och mörker och dessa möjligheter att få äta mat som andra lagat och i närhet av andra människor försvinner allt mer. För den som är 70+ och skall "hålla ut och hålla i" till årsskiftet. Minst. Som får trösta sig med att många pengar nu läggs på äldreomsorgen. Sent skall syndarna vakna....  Många liv kostade snålheten inom äldreomsorgen! Inte ens en läkare räckte pengarna till på äldreboendena.

En stämningshöjare var det att på tisdagen åka till Arninge på tidiga förmiddagen, för att för första gången på ett halvår handla på Lidl. Andra varor än vad som kan inhandlas på nätet på Ica. Omväxling i kosthållningen lockade! Att få känna sig "som förr" lockade! Att få gå runt och spontanhandla lockade väldigt mycket!!! Lidl hade några dagar tidigare öppnat en ny butik här och gav tio procent rabatt på ALLT! Även på kampanjpriserna! För första gången på ett halvår gick Husse och Matte tillsammans runt och handlade lite av varje som har brukat höra till flockens vardag. I stället för att sitta tillsammans vid datorn och lägga en beställning på vad som behövs. Nu var utbudet större och det känns löjligt att behöva erkänna vilken stämningshöjare det var, att plocka åt sig onödor och vardagslyx spontant i en fysisk butik. Men trots att kunderna uteslutande bestod av människor rika på år bakom sig, var det där med avstånd ingen självklarhet tyvärr. Trots hur mycket utrymme för var och en som helst. En grinig gubbe 70+ med råge, stressades av att stå i kö vid kassan och stressades när Matte plockade varorna ur korgen. Tryckte sig fram och trängde sig och blandade varandras varor i slutändan. Så himla onödigt. Frun skämdes i bakgrunden och tog några steg bakåt. "Den gubben känner jag inte". Typ. Ingen stämningshöjare.

Regnet hade öst ner hela förmiddagen och hörde uppe just som Husse och Matte klev ur bilen hemma. Hundarna släpptes ut på tomten och så snart matvarorna var omhändertagna tog sig Matte an finputsningen av toppspiréahäcken längs med carporten. Lapskflocken tillbringade sedan resten av dagen utomhus. Husse och hundarna gick en sväng i skogen och Matte ägnade sig åt trädgården.

Innan flocken gjorde kväll och gick in i stugan testade Matte en utvidgning av det trick som återstår på listan. Ett trick som de båda verkar ställa upp på att utföra tillsammans. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)