Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA NYÅRSAFTON FÖR HUNDARNA

2024-01-01

Nyårsafton.

Matte inledde dagen med att på sin centralt placerade stationära dator titta på fyrverkerier. En film hämtad på Youtube från firande i Norge någonstans i fjol. Länk finns i gårdagens inlägg. Inledningsvis höll Matte ljudnivån låg och behaglig och det smällde och det visslade och tjöt i vardagsrummet; detta intresserade de båda hundarna föga.

Matte gick omkring och pysslade i stugan och i vardagsrummet blev fyrverkerierna allt högljuddare med tiden; när Matte höjde ljudnivån i datorn då och då. Sedan var det slut på föreställningen ett tag. För att plötsligt sätta igång igen rätt ljudligt. Hundarna väntade på sin frukost och var inte det minsta berörda av Mattes högljudda dator. De slog sig ner bredvid Matte och såg till att hon inte glömde frukosten i oväsendet. Film finns på Instagram. De fick sin mat och åt utan att ägna fyrverkerierna någon uppmärksamhet, trots hög ljudnivå.

Matte ägnade sig åt lite av varje en stund och satte sedan på en annan ljudträningsfilm - gjord enkom för att ljudträna hundar och katter inför fyrverkerier. Inga bilder, bara ljud och ljud som kommer i intervaller och ömsom enstaka smällar och mycket smällande på en gång. Precis så som ett djur kan uppleva ett fyrverkeri inifrån en byggnad.  Länk finns i gårdagens inlägg. I datorn smällde det och smattrade till och från och först knappt hörbart. När Matte bäddat sängen och plockat i ordning i stugan var det ett himla oljud i vardagsrummet, efter det att Matte höjt ljudnivån gradvis. Aili och Dima låg bredvid och väntade på att Matte skulle få på sig ytterkläderna för en promenad. Datorn stängdes av och fick vila. Matte och hundarna gav sig iväg ut på en tyst och behaglig promenad i området. Många var ute och promenerade den här dagen och många trevliga möten blev det.

Efter en hel del lek på tomten för hundarnas del och ishackande för Mattes del, var det fikadags. Nu körde Matte mer fyrverkeriträning, högt och lågt, för hundarna. Tänkande att de skulle vänjas vid situationen om det händelsevis skulle vara så att någon i närheten skulle få för sig att skjuta raketer och smälla bomber vid midnatt. Den nya vardagen i den lilla stugan i skogen består av att det smäller och visslar okontrollerat i Mattes dator - som uppenbarligen löpt amok. Eftersom Matte inte bryr sig om en skjutgalen dator så gjorde inte hundarna det heller. De inväntade sin middag och åt sin middag under ett redigt smällande. En bra kombination tänkte Matte. Fokus på ätande och inte på hörande. Mat är prio ett och de har båda en mycket god aptit och äter allt när och var och hur som helst.

Sedan fick det vara nog med smällar och raketer i datorn. Husse rastade hundarna och det var lugnt ute. De valde sedan att gå och knyta sig i Mattes sovrum, där sov de gott hela kvällen. Teven stod på och ljudnivån fick vara rätt hög för att dölja utifrån kommande ljud - omifallatt. Vid elva rastades hundarna inför natten och det smällde en del på avstånd. Något som varken Aili eller Dima brydde sig om. De brydde sig inte heller om att det smällde någonstans vid tolvslaget. De ville bara sova! Det ville även Matte och Husse när de imponerats av 80-åriga Lasse Holm på Skansens scen! En god förebild kände Matte, när hon släckte ner i stugan och gjorde kväll mitt i natten.

Gott Nytt År! God fortsättning alla! Nyårslöften ger Matte aldrig, för att minska ner på högen med dåliga samveten. Allt som skulle ha gjorts och aldrig blev gjort och aldrig kommer att hinna göras. När så mycket annat som är roligare absolut måste göras! Lasse Holm får bli förebilden under 2024. Håll igång!

Antal kommentarer: 2

2024-01-01 15:19:34 - Christina , christina.mikkelsencm@gmail.com

Gott Nytt År!

Min Elsa är på lugnt pensionat ute på landet. Här där vi bor skjuts raketer under hela kvällen för att kl 24 bli absolut vedervärdigt. Öppnar man dörren kan man knappt andas på grund av rök och annat i luften. Stackars alla djur,
vilda som tama. Förbjud detta för privatpersoner är min önskan!

2024-01-01 18:55:12 - Marianne

Fy så hemskt för både dig, Elsa och alla andra djur som bor och vistas där!
Här är det inte tättbefolkat på något sätt, med små hus och stora tomter, men vissa år har det smällts bomber som vore det krig, när någon varit nyinflyttad eller hyrt ut stugan.
Så skönt att det fanns en tillflykt för Elsa utan skrämmande ljud! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)