Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED BULLSTÖRNING (foton)

2019-03-07

Onsdag.

På kvällen tränade fyra Lapska hanar, en Labbehane och tre Lapska tikar. Tre killar bands upp i ett utrymme man nådde via en metalltrapp och sedan ett mycket glest galler, vilket ingen av killarna protesterade mot att beträda! En kille och tre tjejer bands upp under gallret och trappen. Hela detta utrymme avskiljdes via galler från den övriga byggnaden, en stor förrådshall delad i två avdelningar, där all rekvisita till en löptävling förvaras. Här finns alltid mängder med föremål som erbjuder "miljö", svårframkomlighet och utmärkta möjligheter till gömställen/legor för mycket bra sökträning. Den här kvällen fanns även ett berg av förpackade kanelbullar! Händelsevis placerade så att ett mycket bra gömställe skapades ovanför alla bullkartongerna. Vilken kanonstörning för hundarna!

Klicka för större bild.

Hundarna fann sig väl i sakernas tillstånd, där Aili och Modji som låg längst fram under trappen, gång efter gång passerades tätt över sina huvuden av sina manliga träningskompisar med förare. Det skramlade rejält i plåttrappen! Killarna i övervåningen låg tysta och lugna utom synhåll för sina förare och inte brydde de sig om sina kollegor bakom galler i nedervåningen, när de gjorde sina arbetspass, med frisök i de två stora och separerade utrymmena. Möjlighet fanns för alla att ta sig emellan dessa två halvor av byggnaden, över diverse hindrande föremål. Dock inte för Matte som kanske inte har stabilitet och smidighet nog i benen ännu. Det kändes onödigt att testa, när man har en hund av självständig och problemlösande sort. Aili behöver inte ha sin Matte inom synhåll och flåsande i ryggen för att kunna utföra ett bra arbete som tur är!

Matte satte Aili i arbete direkt vid trappen, varpå Aili lugnt och tyst tassade fram utan att hinna få någon fart, till den första figgen gömd bakom ett antal föremål strax intill. Det är viktigt att träna så att hundarna vet att ha nosen påkopplad direkt vid starten när de sätts i arbete! Full fart rakt ut resulterar ofta i att de springer förbi den första figgen och jobbar ut i området och fyndar figuranten närmast starten först på tillbakavägen. Efter en snabb och bra markering jobbade Aili vidare och fick vittringen från figuranten i den andra halvan av sökområdet. Husse hakade på för att hålla lite koll, så att Aili inte började klättra i farliga lägen. Vittringen från figgen gömd i en stående rulle med fiberduk steg upp som ur en skorsten och spred sig långt åt sidorna. Inte lätt! Aili skällde lite för mycket lite överallt i sitt sökande efter vittringskällan och Matte ropade order för att styra upp. Husse bistod och satte Aili ner för bättre fokus och lugnare tempo. Vilket fungerade bra. Aili fyndade och belönades efter bra markering, varpå hon återvände till Matte. Genom att krypa och klättra över många stora föremål under ställaget som avgränsade de båda halvorna i byggnaden. 

Figgen ovanför alla kanelbullarna fyndades och markerades fint utan minsta intresse från Ailis sida att ens nosa på bullarna! Snyggt jobbat och hon avslutade sitt sök med att fynda sin fjärde figge bakom några skyltar i ett hörn, där vittringen också steg upp längs väggen och spred sig i rummet.

Modji gjorde ett mycket bra sök med en markering från ovan, stående på det glesa gallret (stora fyrkantiga hål) och rakt ner mot en figurant som satt i hörnan rakt under, tillsammans med Nástisonen Epic (Gátchis Átjájuoksa Adja) och hans tvååriga dotter Áinnas född i Belgien. Epics kullbror Lime (Aiko) och träningskompisarna - Lapskkillarna Nemo och Kirou var precis lika duktiga med markeringar från ovan, stående på glest galler!

Det är inte någon självklarhet att hundarna kommer till skall stående i denna position. Obekvämt på de hårda metallramarna som skär in i tassarna och med full sikt rakt ner. Modji skötte sig väldigt fint även hos figuranten ovanför bullberget! En ständigt sugen Modji fick vittringen från figgen och tog sig fram till alla bullarna. Väl där kunde hon inte motstå att undersöka bullpåsen vid kanten i en kartong i noshöjd. Husse avvaktade som förare och Modji fick hållas. Hon gjorde exakt rätt. Hon kollade bullpåsen, lyfte sedan nosen och skallmarkerade figuranten  fint! Hon glömde inte att hon var i tjänst. Hon var ute för att arbeta! Störning är störning och det förekommer i många former överallt när hundarna tränar, tävlar och arbetar i skarpa lägen. Det är godkänt att hundarna störs lite och undersöker saker som kommer i deras väg, för att sedan jobba vidare. Det är dock inte godkänt att de störs ut och slutar jobba helt! Börjar syssla med något annat och glömmer sin uppgift! I det här läget hade det blivit helt fel om Husse inte litat på sin hund och hade lagt sig i med ett förbudsord. När Modji bara, på vägen, kollade vad som doftade intill den funna figuranten. Hon skallmarkerade lika bra som vanligt och ignorerade bullberget helt, efter att gjort denna snabba koll i förbifarten.

Många var det som tränade och många hundar var uppbundna på rätt liten yta, många hanhundar och en tik eventuellt på väg in i löp. En rolig och intensiv träningskväll! Tack alla för att vi har så kul ihop!

Klicka för större bilder.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)