Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAGTÄVLINGSTRÄNING

2021-09-23

Onsdag.

Den rörmokare som donar i köket vid Torpet visade sig vara en lärling, som nu åter skulle försöka få alla skarvar täta efter en montering i maj. Han drog åt en mutter ännu mer och ändå var det inte tätt. Nu krävde Matte ett utbyte av hela kopplingen och hänvisade till eventuellt materialfel. Ett nylagt köksgolv och en rörkoppling som läcker. Matte pekade med hela handen till slut och var väldigt less på att behöva oroa sig för vatenläckage i en stuga en dryg halvtimme bort, där vattnet snart måste stängas av. Det MÅSTE var idiotsäkert tätt när vattnet sätts på igen i vår!

Efter att ha peka med hela handen ägnade sig Matte själv åt att plocka in ännu en korg med mogna vindruvor från staketet. Aningen sötare nu än för en vecka sedan och väldigt saftiga. Sorten heter Zilga och är en baltisk staketdruva, som inte vill växa i blåsiga lägen. Mattes druvor är väldigt vana vid blåst och vinstocken har i år gett den största skörden hittills. Ganska osannolikt med tanke på växtplats och växtzon! Sedan plockade Matte in alla äpplen och när stegen var framme beskar Matte även det lilla trädet. Det hålls nere med beskärning i september varje år. Fina röda äpplen ger trädet av en okänd sort. Ett träd som Husse fick för väldigt många år sedan av ett gäng kursare på en räddningshundkurs.

På kvällens träning var gruppen fulltalig och delades i två med fyra ekipage i varje grupp. Vilket innebar att de fyra hundar som om en månad skall tävla på lagtävlingen tränade lite specialträning tillsammans. Detta innebar i sin tur att gruppen med fyra, två Lapska hanhundar, en Lapsk tik och en Jaktlabbetik på 11 månader gick i samlad tropp förbi det område där stora maskiner var igång med förvandling av berg till grus i olika storlekar. Ett djävulskt oväsen var det! Ingen hund brydde sig. Gruppen stannade upp intill oväsendet en stund och gick sedan vidare och stod i grupp och pratade en stund. Sedan sattes hundarna in i bilarna. 

Strax plockades de ut igen och nu för en kollektiv sökuppgift med avståndsmarkering i koppel. Gruppen gick med kopplade hundar mot stora grushögar där en figurant gömt sig och snart fick samtliga hundar vittring i den tydliga motvinden. Alla hundar gick i skall - även den hittills mycket tysta Labbetjejen. Alla hundar var frustrerade över att inte få gå hela vägen fram till figuranten! Varje hund belönades enskilt av sin förare. Därefter fick hundarna åter vara i bilarna en stund. 

Nästa uppgift blev svår. Där det nyss jobbats med stenkrossning var det nu tyst och öde. Där gömdes en liten leksak på för förarna okända platser och en hund i taget skulle sedan leta rätt på leksaken och apportera in den. Aili fick jobba hårt på uppgiften! Området var stort och leksaken decimeterlång. Så småningom lokaliserade Aili föremålet inkilat mellan rötterna i en uppbruten stubbe i en slänt. Att få ut prylen var inte enkelt! Aili försökte en god stund och apporteringen fungerade lite halvdant med flera avbrott på vägen. Till slut överlämnades den i skymningen svårsedda lilla blågrå saken till Matte.

En mycket bra träning sammantaget, för att skapa lagkänsla för både hundar och förare.

Den andra halvan av gruppen, "reserverna" med Modji och Husse, körde vanliga frisök i skrotområdet. Modji fick till sin stora glädje en figurant ett stycke upp i en stor grushög intill skrotområdet. Bra träning för bakställets muskler! De flesta hundarna älskar att ta sig upp i grushögarna, men man måste välja grushög med förstånd på grund av rasrisken.

Matte blir så förbannad.

På nyheterna nu:  Antalet döda i Covid på äldreboenden ökar kraftigt, åtta på samma boende!  och är högre nu än i april! Smittspårning visar att det är ovaccinerad personal som för in smittan på boendena.

Detta skulle ju inte få ske! Inte få hända igen! Samtidigt kan man läsa att allt fler tackar nej till erbjudna platser på äldreboenden. Södertälje har störst andel ovaccinerade i landet. Där dör äldre på äldreboenden. Sambandet förefaller tydligt.

Tacka fan för det! Vem vill dit?! Hellre tar man risken att ramla hemma. 

Man vaccinerar sig som en handling för kollektivet. För att VI ALLA TILLSAMMANS skall återfå de liv vi hade innan Covid. Här finns inte utrymme för egoistiskt tänkande kring det egna jaget alena! Det är VI som gäller. Inte JAG. 

Hur många har förstått att reglerna kvarstår för alla ovaccinerade efter den 29 september?

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)