Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TÖLT, TIVOLI, TRÄNING

2015-10-08

Onsdag.

Matte hade ridlektion och for iväg efter att för första gången ha skrapat frost från bilen. Nollgradigt hemma och bara några kilometer bort var det fyra plusgrader! Höst. Matte fick samma häst som de två senaste gångerna, enligt att man rider samma häst tre gånger och byter sedan för att lära sig rida olika hästar med olika egenheter. Det lilla stoet Yalla är mycket bra på att tölta, en för Islandshästar och några andra raser speciell gångart i fyrtakt. Däremot har hon svårt att gå över i trav. Fram flög hon i en fartig och härlig galopp!

Sedan åkte Matte hem och släppte ut hundarna ett tag och fikade och tog därefter med sig Aili för mer miljöträning, när tillfället bjöds med marknad med tivoli i Norrtälje. Med en korv i fickan var Matte förberedd när Aili fick traska runt bland de ljudliga och överraskande attraktionerna. När två gondoler på en arm började rotera med skrikande barn i, såg Aili som ett jättemonster anfalla rakt uppifrån när hon gick på gångvägen nedanför. Aili duckade instinktivt, föga förvånande. Matte vill få Aili att lita på sin förare och förhålla sig på samma sätt. Matte flydde inte, utan delade ut små korvbitar till en mycket belåten, men till en början aningen skeptisk Aili. "Skall vi verkligen stå så här nära?" "Här står vi bra och säkert" tyckte Matte. Som sedan gick vidare, men vände tillbaka med Aili och nu stod gondolerna stilla och barn kutade hit och dit för att tömma och fylla dem på nytt. En helt annan situation och Aili fick mera godis. Matte och Aili gick iväg ett stycke och tittade på när allt satte sig i rörelse igen och högt upp i luften for de stora monstrerna. Som nu blivit gamla och vana. De höll sig där de var och anföll inte från ovan. Korv är gott!

På kvällen tränade ett gäng med sju Lapska Vallhundar på ett sjukhus, där några avdelningar är utrymda för renovering. Familjens tre tikar och fyra hanar, samtliga uppbundna tätt i räcken inill hissarna. Rumsvärme och behagligt. Lag Gátchis (komplett) och Lag Larrys Lärjungar med vikarie skulle träna inför lagtävlingen. Husse var övningsledare och lånade ut Násti till motståndarlaget som saknade två medlemmar denna kväll.

Lag Gátchis fick börja med att gå med hundarna längs en transportsträcka bort till sökområdet. Ett ekipage i taget. Modji visade att hon hittat en person bakom en dörr och Matte stannade upp och kontrollerade. Fynd! Modji fick vända och gå tillbaka och fyndade två personer till. Även på en transportsträcka måste man vara skärpt och läsa sin hund!

I sökområdet fick inte förarna gå in. Hunden skulle skickas ensam in i ett rum i halvmörker, där man såg ett lågt galler som spärrade av öppningen till nästa rum. I övrigt såg föraren ingenting. Modji gick ut fint, tog vittring och hoppade över gallret samt kröp under en säng som blockerade nästa dörröppning och fyndade en person i nästa rum. Skallmarkering. Matte måste kalla tillbaka sin hund. Här behövs självständiga hundar med bra skall som hörs långt!

Laget transporterades sedan tillsammans, åkande på en sjukhussäng med ribbotten utan madrass till ett rum där de placerades i karantän. Ett ekipage i sänder fick sedan göra ett nytt sök. Lag Larrys Lärjungar fick en liknande uppgift med transport tillsammans på sjukhussängen och i båda lagen innebar det två hanar och en tik. Även de fick en uppgift där hunden skulle söka ensam på en sjukhusavdelning. Lagen figgade åt varandra och med medföljande anhöriga blev det mycket bra övningar!

Aili fick vänta till sist. Hennes första uppgift blev att ensam söka bort från Matte genom två rum, för att fynda hela gruppen med en påse Frolic i det bortersta rummet. Bingo! Söket skedde i halvmörker och redan i det första rummet fångade Aili vittringen från gruppen längs bort. Hon blev tveksam inför gallret som avgränsade i dörröppningen, vilket hon som knytt fick lära sig betydde FÖRBUD! Nu valde hon att frustrerat göra en avståndsmarkering skällande in mot nästa rum, visande att där borta fanns det människor! För att lösa förbudet valde Matte att ta ett steg in i rummet under berömmande av Aili, vilket fick Aili att snabbt flyga över gallret till rum nummer två och sedan rusa under sängen som spärrade öppningen till rum nummer tre och fram till gruppen som matade med godis!

Ailis nästa uppgift blev att sitta i Mattes knä på sjukhussängen för att söka av en korridor. Till en början visste Aili naturligtvis inte alls vad som förväntades av henne! Men vartefter hon fick vittring vaknade nyfikenheten och hon vände sig framåt och vittrade ut mot sidorna. Aili gäspade. Nu blev det lite jobbigt det här! Hon slog upp nosen fångade vittringen från ett skåp med liten glipa, men förstod inte riktigt. Fångade vittring även från en intilliggande skrubb. Aili fick åka några gånger fram och tillbaka och visade allt tydligare exakt var hon fyndat! Här fick hon direktbelöning sittande på sängen. Aili hade fattat vad denna roliga lek gick ut på! Hon lät sig inte störas av tre sängförare och en som filmade henne och alla som pratade runt omkring henne! Mycket duktig Aili som är ung och nyfiken, vilket hon hade nytta av här. Öppna sinnen! Man kan förväntas söka efter försvunna människor från en rullande säng, sittande på sin mattes ben med tyngden på hennes knäskålar. Inte helt bekvämt från någon, men det funkade!

Aili gjorde så bra ifrån sig att hon får vara reserv med inlånad förare, om så skulle behövas i något av de båda Lapsklagen. Över hälsan rår man inte och sjukdomsfall kan inträffa. En plan B är bra att ha! Aili är Lapsklagens plan B!

Tack kära träningskompisar för att vi har så kul ihop!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)