Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE VARJE DAG

2017-10-03

Måndag.

Första dagen med riktig höstkänsla! Det blåste som attan och träden vek sig! Luften var full av virvlande löv i alla rikningar inkluderande rakt upp och rakt ner och dansen var yster! Men det var milda vindar och mindre kallt med tretton grader än vissa dagar i somras! Husse var inne och målade vidare i taket och det blev vitt, fint och ljust i mellanrummet, som inhyser tvättmaskinen mellan Husses sovrum och Mattes nyligen tillbyggda sovrum. Det blir mycket bra!

Matte och hundarna höll sig utomhus en stor del av dagen och Matte vinterförberedde i trädgården och täckte naken jord, samt bar undan parasoll och lite annat.

För hundarnas del blev det även denna dag lite luktletande. Båda är anmälda till doftprov och Aili är anmäld till en träningstävling i nästa vecka. Att på fyra olika ställen gömma en liten behållare eller en möbeltass med doft, i husets omedelbara närhet och sedan låta båda hundarna få varsitt luktletarpass tar inte all tid i världen! Det är inte fysiskt krävande. Det ger hundarna lite mental stimulans samt hjärngympa och problemlösning! Vilket en hund av en arbetande hundras kan behöva titt som tätt! Matte tjatar och försöker i viss mån föregå med gott exempel. Det viktiga är som sagt inte VAD! Utan ATT! Bara man gör NÅGOT mer än går ut och promenerar med sin Lapska för att det skall få jobba med skallen. Någon gång varje vecka.

Det första lilla luktsöket riggades i passagen mellan huset och lillstugan där Matte förvarar trädgårdprylar. Här ställde Matte en saltströare med en kontaminerad tops i på en hylla, osynlig bakom ett föremål intill kanten i noshöjd. Nästa sök blev ett fordonssök där samma behållare petades in i ett hjulhus och placerades på bromsen. De sista söken blev två fordonssök där Matte placerade en möbeltass inklämd i en springa på släpet och till sist gömdes möbeltassen vid själva draget på släpet. Båda hundarna fick samma upplägg, en i taget fick komma ut och jobba och de har stenkoll och vet att de får varannan med Matte! På utomhussöket fick de frisöka, men på de tre olika fordonssöken var de kopplade.

Modji söker med fart och fläkt och ibland går det lite för fort i början, men när hon får ner arbetstemperaturen hinner näsan med bättre. Hennes markeringar är blixtsnabba, varför Matte kör med påvis för Modji. En andra och mer noggrann och tydlig markering i samarbete med Matte. Aili arbetar mycket noga och mycket ambitiöst och nosar sig i lugnt tempo fram genom sökområdet. Vid fynd "fryser" hon och stirrar envist på Matte. 

På dagens fyra olika sök fick hundarna ta sig an uppgifterna vartefter och liggtiden för lukten blev inte lång. Sämre väder med regn och än kraftigare vind väntade. Den totala tiden Matte ägnade sina hundar för lite hjärngympa landade under en timme. Det kan de vara värda. Men som alltid är det en fråga om prioritering var man vill lägga sin tid. Det känns ledsamt när många omplaceringar, oavsett ras, följs av en önskan om aktivt hem med mycket tid. När man köper en ny apparat av något slag är man mån om att läsa manualen, men för en del räcker ett tilltalande utseende när man köper hund. Insidan kommer som en överraskning och inte alltid i positiv bemärkelse. Lapska är farligt söta. "Schäfervalpar"!?

På sena eftermiddagen var det läge att dra sig inomhus. Vinden ökade ännu mer och regnet piskade mot fönstren! Det var ljuvligt att se att alla eklöv stannade utanför den numera inglasade och omdöpta lillstugeverandan! Här har det tidigare legat löv i mängder i alla hörn! Inte regnade det in heller! Härligt! Vinden tog i, i byarna så några blompottor välte och fördes i säkerhet, Husse fyllde reservdunken med färskt vatten i händelse av fallande träd och strömavbrott.

Sent på kvällen ringde telefonen. En granne uppåt vägen kunde inte komma hem, då ett stort träd fallit över vägen och ingen väg runt existerar. Där stod en persom med en yxa och försökte röja, genomblöt utan regnkläder. Husse drog på sig varseljackan och tog med motorsågen och var snart hemma igen i brasvärmen, efter att ha fixat uppkapning av trädet för fri framfart. Inget elavbrott blev följden som tur var.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)