Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPPGRADERAD MATTE

2018-05-21

Lördag - söndag.

Högsommarvärmen kom tillbaka efter två dagar med fjorton grader och behaglig trädgårdsarbetstemperatur. Husse och Matte var effektiva och vattnade i trädgården på lördagmorgonen, för att sedan ta med hundarna till Arninge där Matte, på enträgen begäran från omgivningen, köpte sig en ny och modern mobiltelefon. Eller snarare en bra kamera man kan ringa med. Eller en liten "padda". En gigantisk och rätt tung mobil som påminde om mobilerna i dess begynnelse, vad gäller storlek och tyngd! En skärm tre gånger så stor som den Matte egentligen är väldigt nöjd med. Man kan ringa - för det mesta och man kan alltid messa. Mer behövs ju inte tycker Matte som gärna avstår från att konstant vara uppkopplad och nåbar! Vilket andra haft åsikter om då samtal ibland endast fungerar åt ena hållet. Ömsom hör Matte och inte den som vill kommunicera med Matte, eller så är det tvärtom. Men det går ju att messa så vad är problemet?! I stugan finns en fast telefon som fungerar ÄVEN NÄR DET ÄR STRÖMAVBROTT! Mobilmasterna lägger av efter femton minuter.

Matte undrar i sitt stilla sinne vart utvecklingen är på väg. Dålig mobiltäckning eller obefintlig hemma. Usel inomhus, kan funka till och från utomhus. Mobilerna har blivit så stora att tvåhandsfattning måste till för att messa! Den Nokia som kom ut i februari, som Matte nu har i sin ägo, får knappt plats i Mattes högerhand. Nu har Matte rätt små händer, men ändå! Man måste ha handväska för jämnan för att bära med sig mobilen, då fickorna är för små och har man kläder med specialficka för mobiltelefoner ser man tydligt utvecklingen, där framtiden förefaller innebära ryggsäck för mobilen. Nej, Matte är inte helt blåst. Hon inser att hela liv numera finns i dagens mobiltelefoner. Matte är inte emot utveckling. Bara lite seg när det gäller att byta ut fullt ut fungerande (eller någorlunda fungerande) pryttlar, bara för att det finns nyare och modernare grejer. Miljötänkande på sitt sätt.

Om någon av er händelsevis försöker ringa Matte i nästa vecka, när den nya mobilen tagits i bruk och ni inte får svar, så beror det inte längre på mobilen. Det beror på att Matte inte har kommit på hur man svarar, eller på att mobilen är så himla stor att den ligger inne i stugan på bänken i hallen.

söndagen fick hundarna vara sociala och som vanligt väckte de uppmärksamhet när de kom i par och gärna hälsade på alla som tog kontakt. Den stora loppmarknaden vid Roslagsstoppet intill Norrtäljevägen har kört igång för säsongen och här var det ovanligt fullt med både säljare och köpare så här tidigt. Modji och Aili skötte sig fint och en man som haft flera Norbottenspetsar ville snacka hund. En svensk lapphund hade han också haft, men vad var detta? En Lapsk Vallhund hade han aldrig sett, trots ett liv i Lappland. Han ville snacka varg också. Då även han haft kontakt med varg i trakten förra sommaren. Det märkliga hände att från att ha varit både rädd och hatisk och berättat om hur han beväpnat sig med det ena tillhygget värre än det andra, ändrade han sig gradvis och tog till sig fakta kring traktens och andra vargar, när Matte berättade om egna erfarenheter av samma vargar inpå knuten i flera år. Han mjuknade i både hållning och attityd och han log och han tog till sig saklig information. Månne var det Modji och Aili som påverkade honom? Han blev mycket förtjust i dem!

Ett par som var där och sålde lite av varje ville veta mer om de två Lapska! Matte ville veta lite mer om en kikare de sålde. Det slutade med mycket snack och ett rejält nerprutat pris på kikaren! Månne även det var påverkan av de två "söta och snälla och mycket vackra hundarna"?!

Hundtricket i en ny version!

Jo, Lapska Vallhundar är farligt söta för sin egen framtids skull. Det är lätt att köpa en Lapsk med hjärtat. Det är dock viktigt att hjärnan är med! Söta förvisso men även mycket SMARTA.

Eftermiddagen var varm med tjugofem grader. Matte vattnade i trädgården och Husse kittade fönster på punschverandan. Modji njöt fullt ut liggande mitt i solen på slänten mot bäcken, där det fläktade lite. Aili som inte har lika tjock och skyddande päls efter fällning, sökte sig in i stugan där hon njöt under bordet i fullt korsdrag, med fönster öppna i fyra väderstreck. Värmen påverkar inte deras aptit och verkar inte störa dem. De söker bra platser att vistas på själva. Ytterdörren står öppen hela dagarna.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 1

2018-05-21 20:35:11 - Anneli m flock

Ja alldeles för söta och ack så fel det blir många gånger..Blocket hundar och/eller kastrationer;( ....
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)