Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GILLA LÄGET

2019-03-16

Fredag.

Regnet fortsatte att strila ner. Långsamt, långsamt förtärande det hårt packade snötäcket över gräsmattan. Isgator omger den lilla stugan i skogen, där korta stunder med dagsmeja inte förmått smälta bort halkrisken. Med en temperatur på  endast ett par plusgrader, är smältandet en långsam process. Snö är ett acceptabelt underlag för en nyopererad höft, men inte våt blankis. Ens med spikar under sulorna. våt blev man så fort man gick ut, vilket inte hindrade Husse från att ta en kort promenad med hundarna i skogen. Vid hemkomsten släpptes de lösa på tomten, men visade tydligt att ute ville de INTE vara! Husse bar in en korg med ved och hundarna satt otåligt på trappen och väntade på att få bli insläppta! Dock gick de gärna ut igen, efter att ha blivit avtorkade och då för att liggande i uterummet med sina sju plusgrader kunna ha lite koll på omgivningen. Där rådjursflocken nu vandrar mellan tomterna för att städa frön under fågelborden. Detta uterum är en stor tillgång då stugan inte är stor. Hundarna älskar att vara här mitt emellan ute och inne. Husse och Matte har redan hunnit ta en fika här, när solen låg på i förra veckan och det blåste isande kallt ute. Av med jackorna och vårkänsla! Trots all snö utanför.

Men på fredagen sken ingen sol. Det bara regnade oupphörligt. Det tilltog till och med under förmiddagen och i radio gnälldes det mer eller mindre konstant! NÄR skall våren komma! Vi vill ha vår! Usch och fy för regn och rusk! Bedröööövligt! Hur skall man stå ut?! Det har regnat ett par dagar. Innan var det sol.

Över hela världen klimatstrejkade skolelever för sin framtid! Här är det extremt lågt grundvatten efter en torrsommar, som orsakade missväxt och nödslakt. REGN BEHÖVS FÖR VATTEN I BRUNNARNA! FÖR NORMALA GRUNDVATTENNIVÅER! FÖR GODA SKÖRDAR!

Men har man kommunalt vatten som aldrig sinar, lever i en stad utan känsla för grundvatten och odling, kanske regnfria dagar är det enda man vill ha. Att leva i nuet och gilla läget när det regnar kanske inte är så dumt. Regn behövs nu! Mycket regn. Men inte för mycket regn! Lagom är bäst. Lever i nuet gör inte alla de unga människor som nu skolstrejkar för klimatet. De vill ha en framtid. En balansgång som alltid. Gilla läget - men hur mycket? Lev i nuet men ändå inte. Inte är det lätt inte.

Gillade läget när regnet strilade, gjorde Husse och Matte, med två egna brunnar. Passade på att "bjuda tillbaka" och tacka för de måltider grannen kom över med i stora grytor, de två första dygnen efter att Matte kommit hem med en nybytt höft.

Färden gick till Melanders fisk i Täby Centrum. Fullt med folk var det så här en fredag och vädret spelade säkert viss roll. Dagens promenad kunde lika gärna ske inomhus på halkfria golv, i detta enormt stora inomhuscentrum. Några kilometer avverkar man rätt enkelt och i trevlig miljö, med tätt placerade mat och vätskekontroller. För grannen var det välkommet med en guidad tur, då det första besöket på egen hand avslutats rätt snabbt, inför riskerna med att gå helt vilse och inte hitta tillbaka till bilen i de olika garagen. 

Hundarna hade sovit under Husses och Mattes frånvaro. De sträckte på sig noga och länge, innan de kom fram och välkomnade de saknade flockmedlemmarna. När de lämnas ensamm hemma, begränsas utrymmet i stugan genom en barngrind i köksöppningen som saknar dörr. Vilket ger dem det lilla arbetsköket och det ljusa glasväggsförsedda matrummet/glasrummet att vistas i. Härifrån ser de inte vägen och framsidan av huset, vilket ger dem en lugn miljö där de inte kan ligga och vakta husets framsida.  De har inga förbipasserande människor eller hundar att skälla på. Däremot har de fågelbordet strax utanför, med full fart på fåglar, ekorrar och då och då besökande rådjur. Dessa skäller de inte på. De kan studera djurlivet nära inpå om de vill. Lite sällskap och förströelse.

Det finns en poäng helt allmänt i att avgränsa en del av bostaden, när man lämnar hundar ensamma hemma. Ett mindre utrymme skapar trygghet. Att även begränsa så att hunden inte har uppsikt över vägen utanför, gör att den lättare kopplar av och går i viloläge.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)