Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING UTOMHUS OCH INOMHUS

2022-09-29

Onsdag.

Kvällens träning var planerad efter vädret. Regnskurar kunde det bli, så träningsplatsen valdes efter möjligheten att kunna komma under tak och träna, om det skulle bli för blött. Kvällen inleddes på ett mindre inhägnat område i ett hörn av ett större område. Här är det ganska belamrat med allt möjligt från containrar till vägskyltar, varför det finns goda möjligheter att kunna hitta gömställen för figuranterna. Tränade gjorde fyra Lapska Vallhundar och en Jaktlabbe. Hundarna fick olika upplägg lite beroende på vad de behövde träna på. För Ailis del blev upplägget ett frisök med en enda figurant, som skulle vara passiv när Aili skallmarkerade. Matte skulle själv belöna Aili och göra ett avslut hos figuranten, som skulle stanna kvar i gömstället när Aili fortsatte söka i området. Avsikten med det upplägget var att träna Aili i att inte gå tillbaka till en funnen figurant efter det att Matte har gjort ett tydligt avslut. "Den är FÄÄRDIG" skall Aili acceptera och jobba vidare utan återgång. Ett realistiskt scenario när någon som är hittad inte kan ta sig fram själv eller måste grävas fram under rasmassor. Något Aili kommer att möta på lagtävlingen om ett par veckor. Aili löste uppgiften så som Matte ville ha det och återgick inte till den passiva figuranten.

En dråplig upplevelse fick Matte när hon var figurant och hade gömt sig bakom en stor skopa stående på marken. Det var blött på marken och Matte valde att stå framåtböjd med fötterna brett isär, för att inte synas bakom skopan. Ailis morbror Lime fick vittringen från Matte och närmade sig bakifrån, men han jobbade så intensivt med nosen att han inte såg Matte! Han fortsatte rakt fram mellan Mattes fötter och skallmarkerade mot den intillstående bilen! När han sedan flyttade sig lite fick han se Matte ihopkurad strax bakom honoom och skallmarkeringen placerades korrekt mot Matte. Hundarna går så intensivt på vittringen  och tittar inte efter den de söker. De söker absolut inte med ögonen! En missuppfattning många har.

Regnet började falla och träningsgruppen sökte sig inomus i den stora hangaren. Här var det nu relativt tomt på stora arbetsfordon och stora fria ytor fanns för hundarna att springa på. Även för vittringarna från figuranterna att fara iväg på. Den figurant som gömde sig i en upphöjd skopa på ett fordon mitt på golvet fick sin vittring spridd uppåt och sedan ner längs med en vägg. Där ansåg inte bara Aili att personen i skopan borde vara gömd någonstans till en början. De skallmarkerade mot en stor stolpe. Det var mycket tydligt att där föll vittringen ner. Många meter bort från gömstället. Hundarna märkte ju att det var fel och jobbade vidare för tydligare vittring och för att hitta vittringskällan. Det är här det krävs uthållighet i arbete och stor arbetsmotor. Saknas det ger hunden upp när det blir komplicerat. Samtliga hundar i träningsgruppen har vad som krävs och även figuranten i skopan hittades. Aili hoppade till och med upp för att komma helt nära.

För både hundar och förare blev det en mycket omväxlande träningskväll och hundarna fick möjlihget att springa mycket och fort i hangaren i sitt sökande efter vittringar. Här inne är vittringsförhållandena alltid knepiga och de varierar kraftig beroende på utomhustemperaturen. Att dofter/vittringar beter sig  olika vid olika temperaturer är viktigt att känna till.

Ännu en bra träningskväll med duktiga hundar kunde genomföras, tack vare tillmötesgående markägare och platsansvariga. Ut genom grinden kom gruppen med hjälp av en kod, varpå en vänlig röst hälsade "välkommen in!" Mycket trevligt! Även om riktningen nu var ut.

Fotot nedan togs i hangaren i februari i år.

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)