Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE IGEN...... !

2012-10-31

Tisdagen var en dag med dagsregn. Det regnade och det blåste och hundarna mer eller mindre vände i dörren. Vattnet steg  i både bäck och dike och gräsmattan blev en vattendränkt våtmark. Trots allt tog Matte en kortare rastningsrunda och sedan ville Modji vara på verandan ett tag.

Regnet skulle höra uppe till kvällen och Husse kom hem och rapporterade att det slutat regna några mil söderut i Täby. Det bådade gott inför en träningskväll.

Något annat bådade däremot inte gott alls! Násti vräkte över sig på rygg där hon låg framför kaminen, för att Husse skulle kunna klappa ordentligt. Ett juver var uppsvullet, hårt och rött! Matte fick ett kort andningsuppehåll. Juvren var kollade kontinuerligt och de har varit lite förstorade, men helt mjuka och fina och hon har haft lite mjölk. Hon har svälts för att få bort mjölken.

Matte ringde veterinären i Täby Kyrkby och de hade öppet till sju just denna kväll! Klockan var strax efter fem. Tvätta med grönsåpelösning, var rådet. Det köpte inte Matte. Här måste antibiotika sättas in, då det visade sig komma blod med den tunna mjölk som gick att pressa fram. Matte ombads återkomma på onsdagmorgonen. Men Husse har ännu inte hunnit byta Mattes däck och regnet skulle frysa till under kvällen och många minusgrader var att vänta. ALDRIG att Matte tänkte låta Násti få ett sprucket juver igen! Sköterskan konsulterade vetten.

Matte ombads komma med Násti på en gång. Familjen var redan på språng till träningen, så 45 minuter senare infann sig Matte och Násti på mottagningen. Ingen temp men smärta och självklart behövde hon antibiotika! Det fick Násti i spruta, tillsammans med smärtstillande och inflammationsdämpande. Recept gavs på både antibiotika och mjölkstoppande. Metacam finns hemma efter Gázzi. Ett bakterieprov togs för att kunna luta sig mot om antibiotikan inte fungerar.

Vid insatsen på söndagen roddes Násti och Matte runt i en pytteliten uppblåsbar gummibåt, där botten bestod av en gummiduk och Násti satt som direkt i vattnet och Matte stod på knä på samma sätt. Inga tofter att sitta på. Botten i båten höll alltså vattnets temperatur. Som var varmare än lufttemperaturen förvisso, men inte var det varmt. Eftersom Násti reagerade på något i vattnet tog roddturen en stund. Nu trodde vetten att den nedkylningen av de bakre juvren bidragit till juverinflammationen.

Både hundar och förare utsätts för risker vid skarpa insatser. Det vet alla. Hundarna har inte bett om detta. Det gäller att ta hand om dem snabbt och effektivt om något går snett på något vis. Även apoteket var öppet till sju och läkemedlen fanns på lager. Násti fick omedelbart mjölkstoppande droppar. Ibland skall man ha flyt.

Sedan for familjen vidare till träningsplatsen, som var förrådet vid Vallentunasjön. Endast en halvtimme försenade. Träningskompisarna hade redan satt igång, då grinden var upplåst.

Násti är sjukskriven och fick kura bland fällarna i den varma bilen. Modji fick ett frisök med tre figgar utspridda i  området. Hon slarvade med en markering och Matte avslutade söket med att Modji fick köra några rena markeringsövningar. Även med en flyende figurant! Det drog upp henne rejält och hon kom till skall direkt och skällde intensivt.

Epic fick göra markeringsövningar med lösrulle och han skötte sig mycket bra! Som avslutning fick han göra ett litet frisök med markering. Vilken duktig kille! Lime fick också söka fritt och han fick två figgar i varsin ände av området. Husse hittades först. Han låg gömd en bit ovan marken och Lime kom till skall direkt när han kom fram! Matte hade gömt sig lite klurigt bakom ett föremål mot staketet och vinden blåste mestadels ut vittringen över åkrarna intill. Inte lätt för en orutinerad yngling. Men Lime är uthållig i arbete och bra på att lösa problem och Matte höjde ribban lite åt grabben. Han fick jobba på ett tag för att hitta vittringskällan, men till slut löste han det och kom genast till skall när han fyndade Matte. Varpå Matte gjorde sitt bästa för att hetsa fram ett taktfast och ihållande skall. Lime svarade bra och godisbelönades och därefter fick han genom kamplek dra fram Matte till Limehusse. Lime hade hittat och avlevererat. En ren Lapskträning denna kväll. Det är en fröjd att se ungherrarna jobba! Om alla odågor på 1½ år fick jobba ordentligt, skulle de nog inte upplevas som odågor eller slynglar längre.

Antal kommentarer: 2

2012-10-31 21:03:25 - Anna

skönt att ni upptäckte juvert i tid och fick komma till hos veterinären.
man ska stå på sig :D

Skoj o läsa om era träning. duktiga vovar

2012-11-01 17:30:36 - Anette

Kram till Nasti :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)