Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVERVIKTIGA HUSDJUR

2021-07-09

Ovanstående rubrik är rubriken på en artikel i Dagens Nyheter på torsdagen. Med ovanrubriken: "Hundägare fick vite".

Saxat från artikeln:

Nyligen delgavs en hundägare i Västra Götaland ett föreläggande om vite på 3.000 kronor för att hundarna var för tjocka.

------------------ text om rättsfallet utlämnad.

Cecilia Öhman, funktionschef för landsbygdsavdelningen på Länsstyrelsen i Västra Götaland, säger att övervikt hos hundar är ett ökande problem i Sverige. - "Det är viktigt ur djurvälfärdssynpunkt att hundar inte är överviktiga eller lider av fetma då detta kan orsaka välfärdssjukdomar och förkorta hundens livslängd", säger hon.

En del av problemet är enligt Anna Njord, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen, att många belönar och uttrycker uppskattning för djuren med mat. - Jag har varit med om djurägre som gått till veterinär eller foderrådgivare för att få hjälp med sin överviktiga hund. De har köpt dietfoder och skött den delen av utfodringen efter konstens alla regler. Däremot har de fortsatt att sticka till hunden matrester, en ostskiva eller köttbullar.

En mindre mängd kalorier kan göra stor skillnad. För en tiokilos hund blir en kaka motsvarande hamburgare eller en chokladkaka för en människa, berättar Anna Njord.En ostskiva på 25 gr. motsvarar två och en halv hamburgare eller en och en halv chokladkaka.

- Det är lättare att förebygga övervikt än att göra något åt den när det väl har inträffat. Det är bra att fundera över andra alternativ til belöning, eller att visa uppskattning till sitt djur. I stället för att ge mat eller godis kan man till exempel klappa djuret, klia magen eller leka säger hon.

Precis som hos människor orsakas övervikten hos djur av en kombination av för mycket eller fel kost och för lite motion. Enligt Anna Njord måste djurägare individanpassa båda delarna och ha koll på att djurets behov kan vara olika beroende på ras, ålder, kön och arvsanlag.

- En jakthund beöver under jaktsäsongen kanske ett högenergifoder samt både den extra köttbullen och ostskivan för att kunna hålla normalhull, medan en labrador i samma ålder och storlek behöver dietfder trots att du motionerar den en mil om dagen.

Så sant det är sagt.

Modji har ätit Acana Senior och Aili har ätit Acana Adult, fram till nyligen när det blev väldigt varmt ute. Nu äter båda det energifattigare, senioranpassade fodret. Med mer protein och mindre energi och kalorier. De rör sig inte lika mycket, inte ens Aili, när det är så här varmt. Därmed inte sagt att den intensiva och energiska Aili skall äta samma foder som sin mor när det blir höst!

Social belöning glöms alldeles för ofta bort! Lek med era hundar!

Många hundar gillar grönsaker! Ett kalorisnålt alternativ om man vill ge hunden något extra! Vad spelar det för roll att hundar inte kan tillgodogöra sig näring ur morot i bit?! När det är en superbra belöning för den hund som gillar att knapra morot! Modji äter allt, till och med apelsin. Därför gör även Aili det. För om hon inte äter sin bit så äter morsan upp den. Men morot och paprika älskar båda och konkurerar om bitarna. Särskilt röd och lite sötare paprika. Gurka i bit har de nyligen upptäckt är supergoott! Mattes egenodlade! Smakrikare och med mer substans än köpegurkor. På torsdagkvällen hade Matte lagt en nyskördad gurka utanför ytterdörren. Den vaktade Modji noga, på mycket nära håll. Länge! Ända till Matte tog in den i stugan. Så snart båda hundarna hörde kniven slå i skärbrädan när gurkan delades, rusade både Modji och Aili in i köket och förväntade sig varsin snutt från gurkans ändar. Vilket de självklart fick! Husse och Matte åt sedan varsin halva i handen tillsammans med lite rutbröd  som kvällsgodis. Kalorisnålt och mycket gott. För två- såväl som fyrbenta. Så heter gurksorten också "snackgurka".

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)