Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INOMHUSSÖK - EN UTMANING, foton

2023-03-16

Onsdag.

Solen sken nådigt över snö och is, som långsamt, långsamt värmdes upp och började tina på ytan; Efter en mycket kall natt med nio minusgrader. Matte hjälpte till och flyttade undan ännu mer snö och hackade ännu mer is, för att minimera halkrisken kring stugan. Tungt och slitigt, men nödvändigt känner Matte. Ett avbrott gjordes för en kortare promenad med hundarna i närområdet. De sökte gärna sol och gonade sig i värmen på trappen och Dima snodde några uppstickande blompinnar som han snabbt fördelade i småbitar. Han roade sig även med att titta på de snöklumpar och isbitar som flöt nerströms i bäcken, efter det att Matte slängt i dem.

Ännu en kväll var räddningssökträningen förlagd till den stora maskinhallen i närheten. Det är en ynnest att kunna träna här inne, där det är upplyst, torrt och halkfritt! Om än inte uppvärmt. För hundarna är det en utmaning vittringsmässigt och mycket svårare än sök utomhus; Då vittringsvägarna från gömda figuranter styrs och begränsas av golv, tak och väggar, samt mängder med föremål. Från stora arbetsfordon och staplar med jättedäck till  lådor på golvet och hyllor fyllda med föremål ända upp till taket. I den här miljön dröjer sig även gammal vittring kvar, från tidigare gömda figuranter för alla hundar som inte går som första hund på träningen. Väldigt ofta väljer förarna att ha olika figurantlegor/gömställen för sina hundar. Man tränar på olika saker och hundarna ligger på olika nivåer träningsmässigt. 

För nybörjaren Dima blev det knepigt på frisöket, när han fick vittring från där Matte tidigare på kvällen hade varit gömd, samtidigt som han fick en annan gammal vittring från ett tidigare använt gömställe på sin andra sida. Här fanns ingen alls gömd i närheten för Dima att hitta, men han fastnade och ville inte ge sig. Han sökte minutiöst noga längs med väggen bakom den långsträckta hyllan. Vilket innebar att han måste hoppa över och tränga sig emellan och bakom massor med hindrande föremål. Men Dima ville inte ge sig! Han jobbade även uppåt med nosen. Han har nu lärt sig att figuranter kan vara gömda högt uppe. Till slut satte han sig med viftande svans, nosen uppåt och markerade med sitt kroppsspråk att någon fanns på hyllan över hans huvud. Inte så långt ifrån där någon tidigare gömt sig bakom staplar med höga däck. Vilket styrt vittringen uppåt längs väggen för att falla ner längre bort. Gammal vittring som den oerfarne Dima köpte, så som kommande från en figurant ovanför honom.

Matte talade om för Dima att han var väldigt duktig och tog honom sedan därifrån. Han fick beröm av Matte för envist och noggrant sökarbete! Inte av en hittad figurant. Dimas sök omdirigerades medelst koppel och han sattes i arbete på nytt, närmare där en figurant var gömd för tillfället. Dima får bara söka med en figurant gömd i taget. Det måste vara tydligt och det är svårt nog för en nybörjare att skilja gammal och fäsk vittring. Risken med flera figuranter gömda samtidigt för en orutinerad hund, är att hunden inte blir kvar hos en funnen figurant; I stället springer hunden och letar efter alla på en gång. Matte vill att Dima skall lära sig goda sökvanor och sökmönster från allra första början! Han skall få en fast grund att stå på. Precis som Aili och alla hundar före henne som Matte utbildat och tränat i räddningssök. 

Klicka för större bilder.

Det var som semester att efter Dima skicka ut Aili på ett frisök med tre försvunna figuranter. Aili vet hur jobbet skall göras och Matte behöver inte blanda sig i så mycket. Aili höglöper, men det hindrar henne inte på något sätt från att göra ett gott arbete när Matte ber henne. I full fart flög Aili över golvet i ett frisök i den stora lokalen. I full fart hittade hon en figurant gömd i en stor säck och in i säcken flög Aili och skallmarkerade! Övriga två figuranter hittades äve de i flygande fläng.

Det är härligt att träna med två hundar samtidigt, där den ena är mycket rutinerad och den andra är helt ny på jobbet. En mycket erfaren hund och en helt oerfaren. Träningstillfällena blir väldigt omväxlande och roliga!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)