Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FOSTERUTVECKLING och ALLERGIER

2019-05-28

Måndag.

I fredags kunde man se ett hjärta ticka i den ena av två små "bollar" tätt sammanfogade, med små knoppar på.  Ett valpfoster dag 33, i den femte veckan. Den vecka då fostret är särskilt känsligt för påverkan av kemikalier och infektioner. Det är helt ofattbart att det på så kort tid utvecklas en fullt funktionsduglig liten valp, som av egen kraft kan kravla fram till en spene, för att börja äta direkt efter det den är framfödd.

Nástis första valp Modji, som nu tio år gammal skall bli mormor. Hon är redan farmor till en skara fina barn, varav några aktiva inom renskötseln hos nöjda renägare.

Klicka för större bild. 

Matte ger hundarna alltid lite av varje att äta, även om måltiderna består av ett välbalanserat torrfoder. Så mycket matrester tillsätts inte, då balansen i fodret då förändras, men det är ändå viktigt att hundarnas magar är vana vid lite av varje. Därför tas varsin sked undan då och då för att smaksätta måltiderna. De får även "fördiska" tallrikar och kastruller när så behövs. Matrester blir det sällan hos Lapskflocken, med bara två personer i hushållet och när det blir, så fryses de in för att slås ihop till en måltid framöver. Det är ändå viktigt att hundarna tidigt vänjs vid olika födoämnen, för att förebygga allergier. Vilket sker automatiskt när den blivande mamman får äta lite av varje. Vilket naturligtvis även sker under digivningen och valparnas magar vänjs alltså från början vid annat än en enda sorts hundmat. Så här var det när familjens första Lapska Vallhund Gázzi var dräktig 2003 och så här har det varit när Násti var dräktig tre gånger och även när Modji var dräktig. Varför det är så även nu när Aili är dräktig. Familjens egna hundar har alla alltid ätit allt med god aptit och mått bra av det. Foderbyten har aldrig vållat några problem vid resor till exempel och andras fina vinster i form av stora fodersäckar har tacksamt tagits emot av både Husse och Matte som sparat pengar och hundarna som är tacksamma för att de får mat två gånger om dagen - sak samma vad som serveras. Basen nu är Acana adult dog, men en fådd (pris i jakttävling) säck med mer högenergifoder av annat märke, blir snart Ailis nya mat. Laxolja tillsätts dagligen och för en dräktig tik är det extra viktigt med Omega-3 för hjärnans utveckling hos fostren! Smarta knytt skall det vara!

Under årens gång har det forskats på födoämnesallergier och det Matte spontant kände redan 2003 var det enda rätta, är nyligen vetenskapligt bevisat. När det gäller människor. Så det lär inte vara annorlunda för hundar. Man skall vänja sina barns magar vid lite av varje redan under fosterstadiet och sedan under amningsperioden, för att motverka allergier. Man vaccinerar på så vis barnen för att tåla olika födoämnen resten av livet. Man vaccinerar numera till och med dem som är jordnötsallergiska, genom att ge mycket små  doser av jordnötter över lång tid, för att gradvis öka doserna. Man vaccinerar getingallergiska genom att ge dem små doser getinggift över lång tid. Matte vaccinerar Ailis knytt i magen mot olika födoämnen nu. Genom att extra noga ge Aili lite av varje att äta nu. Precis som hon själv vaccinerades i Modjis mage. Vad Matte vet har ingen av de sjutton valpar som fötts här hemma visat tecken på någon allergi. Sunt förnuft är nu vetenskapligt bevisat. Gázzi levde frisk och aktiv till fjorton år och nio månaders ålder, Násti levde frisk och aktiv till fjorton år och tre månaders ålder.

Större delen av måndagen tillbringade Matte ute på tomten med Modji och Aili, rensande ogräs. Det växer så det knakar efter det efterlängtade regnet. När Husse kom hem efter en dag i Norrtälje, tog han en skogspromenad med hundarna.

Här finns en sida som beskriver valparnas fosterutveckling vecka för vecka. Till en början skiljer det inte mycket mellan människa och hund!

 

Antal kommentarer: 1

2019-05-29 16:53:12 - Ylva

Det är så spännande att få följa Ailis dräktighet(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)