Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSK KUDDHUND

2023-03-13

I februari förra året kom Dima till sitt första hem i Sverige. Han var då fyra månader gammal. Han hade bott på ett hundhem i två månader och förberetts för att kunna resa till Sverige för att få ett eget hem. Dima hittades alltså två månader gammal i december månad, mitt i vintern, helt ensam. En liten valp som satt övergiven under en bil på en industritomt. Den ålder då valpar normalt flyttar från sin mamma till ett eget hem. Att Dima ens var vid liv var ett under. Det var snö i Volgograd när Dima hittades. När han kom till Sverige hade han fått ett eget pass, jämförbart med ett EU-pass. Han hade fått bo hemma hos en av volontärerna i en vecka, för att förberedas inför den långa resan till Sverige. Matte har haft kontakt med den kvinna som tog Dima hem till sig och hon har fått följa Dimas flytt hem till Ailis flock. Hans andra hem i Sverige.

För en vecka sedan brann det hundhem/shelter där Dima fick sitt allra första hem, två månader gammal. Mycket förstördes en kall natt i mars och fem hundar omkom i branden. Två hundar lyckades panikslagna fly och är borta.

Så fasansfullt hemskt att det är svårt att ta in.

Mycket måste byggas upp på nytt. Verksamheten drivs av volontärer i Volgograd och i Sverige och är godkänd av Jordbruksverket och Länsstyrelsen.

Matte har ingen aning om vilka hundar som dött eller försvunnit, om någon av de hundar som presenterats och tingats hör dit.  Om någon som väntat med spänning på just sin hund nu sörjer en hund de förberett sig för att ta emot efter mycket längtan. En hund som inte finns mer. Matte vet inte mer än vad hon kunnat läsa om branden på FB.

Dima, som hette Colin när han kom till Sverige, har haft tur i livet. Att han överhuvud taget hittades! Varför sitter en liten valp på två månader helt ensam under bil mitt i vintern??? Vem hittade honom och varför satt han där och varför fanns ingen mamma eller några syskon? Frågor Matte ställt men som ingen kan svara på. Någon hittade honom och kontaktade hundhemmet. Dima hade tur som kom till kärleksfulla människor i ett hundhem som gjorde vad de kunde med vad de hade. Dima hade tur som så snart kom till ett kärleksfullt och kunnigt hem i Sverige. Dima hade tur som sedan fick en kompis som Aili och en hobby som sök, som han älskar!

Klicka för större bilder.

Dima och den Lapska Kuddhunden Aili efter söndagens promenad.

söndagen sken solen och efter en rask långpromenad i det härliga vintervädret roade sig Dima och Aili på tomten; medan Matte flyttade snöhögar för att bereda plats för nästa snösmocka under måndagen. Nu med blötsnö....

När solen nått runt hörnet och nådde yttertrappen på eftermiddagen, var det dags för en trappfika tyckte Matte och Husse. Det var nu man kunde njuta effekten av att noga ha hållit trapp och altan snöfria! Aili visade Dima hur man njuter av den lagom varma vårsolen på yttertrappen i västläge.

Förra våren låg Aili och Modji här som vanligt. Nu gör Dima Aili sällskap. Han har lite längre ben och tar lite större plats och Aili blev en fin huvudkudde!

Modji och Aili

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)