Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STORSTÄDNING

2014-08-27

Tisdagen blev en tuff dag för Matte. Kanske också för hundarna. Vädret var ruggigt med regn och kraftig blåst med inte så många grader och stugan var relativt utkyld på morgonen. Matte skulle tända en brasa i kaminen för att jaga bort fukten. Tog stöd med handen uppepå  kaminen efter att knästående ha tänt den. Tog därefter stöd mot sitt knä för att komma på fötter igen. Är man handikappad så är man. Svarta blev Mattes byxor. Svarta var Mattes händer. Det visade sig att sot på något vis hamnat både här och där överallt på och runt kaminen. Som sotats på söndagen. Matte började städa. Sopade och våttorkade, men insåg snart att det fanns sot i mängd överallt.....  Tog fram den långa slangen till centraldammsugaren och började städa mer omfattande. Nu var det svart sot över hela huset mer eller mindre. Matte kämpade på med trytande krafter och  ägnade sig mer åt sanering än städning. Glömde hundarna. Grubblade sig tokig på vad som hänt. Tårarna rann till slut. Orkade inte mer.

Började söka källan till eländet och hittade den. Kanske. Den långa centraldammsugarslangen måste ha varit full med sot när den hängdes upp. Där munstycket hängt såg Matte nu en stor svart blaffa på väggen och sot i en hög på golvet under.  Till det som fanns kvar från sotningen på och kring kaminen, hade Matte nu lagt till allt som fanns kvar i slangen och spritt det väl över alla golv och andra ytor när hon drog fram hela dammsugarslangen. Hela måndagen var Matte borta och somnade sedan i fåtöljen och märkte inget då. Nu märkte Matte. Med vackert väder hade ytterdörren varit öppen några timmar efter Mattes hemkomst på måndagen och ute blåste det även under söndagen. Finkornigt sotstoff från skorstenen hade invaderat den lilla stugan i skogen. När Matte såptvättat alla golv fem gånger och vattnet fortfarande inte var rent gav hon upp.

Hundarnas frukost blev snarare lunch och Matte tog sedan med dem och drog hemifrån för ärenden i centrum.

När Husse kom hem fick han ta över saneringsarbetet, vilket fortsatte hela kvällen. Hundarna kompenserades lite för att ha kommit i andra hand hela dagen, med en skogspromenad med Husse i skymningen.

Nu är stugan i varje fall välstädad för första gången på ett tag, när alla tre hundarna fällt ur all underull. Många mattor var som tur var redan undanplockade.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)