Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE LIGGER EFTER

2021-09-07

Söndag - Måndag.

Rent arbetsmässigt alltså. Hela juli försvann i ett svettigt kämpande med att bara orka med vardagen. För varmt för ansträngande fysiska aktiviteter och dåligt med sömn natt efter natt. Tröttheten bredde ut sig. Våren var långdragen innan det blev sommar, sedan smällde det till och blev med en gång väldigt varmt. Med en översvämmad gräsmatta efter stora regnmängder i slutet av maj. Det dröjde ett par veckor innan gräsmattan var återställd. Vecka efter vecka var det väldigt varmt och Matte försökte några gånger få något mer ordentligt gjort, av allt som fanns på agendan, men efter att hart när ha förtagit sig i hettan måste Matte ge upp. Kroppen var tydlig med att det var för varmt för att ta i för mycket. Sedan kom det efterlängtade regnet, men då fördröjdes också en hel del jobb som måste göras. Nu när vädret är lämpligt för att ta tag i allt som blev liggande under sommaren, är det mycket som måste hinnas med.

När Matte grävde grunden till sin växthuspaviljong i våras, blev det mängder med uppgrävda grästorvor som staplades på olika ställen för att så snart som möjligt transporteras bort. Nu blev de dessvärre liggande i månader och  nu MÅSTE allt bort! Så Matte har tagit tagit tag i detta tunga arbete. Äntligen. Två dagar i sträck har Matte till och från, pauser emellan, lastat tunga kuber med gräs och jord på skottkärran. Därefter har lasset dragits uppåt på tomten, för att sedan bit för bit bäras upp och fördelas där de behövs för att fylla ut. Matte försöker terrassera en brant slänt för åtkomst av tomten bakom huset. Ett jobb som delvis gjordes när Lapskflocken flyttade in för sjutton år sedan, men som nu behöver förbättras. 

Två dagar i rad har Matte alltså lagt all energi på att komma ikapp arbetsmässigt hemma och Modji och Aili har därmed inte fått några långpromenader med Matte. De har som vanligt gått sina dagliga morgonpromenader och skogspromenader med Husse. Vars stegräknare gett honom väl godkänt varje kväll! Vilket inte Mattes stegräknare har gjort. Även om Matte har gått fram och tillbaka med tunga lass i flera timmar i motlut. Grinden mot baksidan av tomten, som inte är inhägnad, har stått öppen när Matte gått fram och tillbaka från den lägsta punkten på tomten upp mot berget bakom huset. Både Modji och Aili vet att de tre grindar som finns i staketet som omgärdar husets framsida går man bara igenom när någon säger att man får. På inbjudan. Så även nu. Det var rörande att bli mottagen av Aili som så snällt satt nedanför berget med den uppställda grinden och hälsade Matte välkommen tillbaka då och då, när hon återvände för att hämta nästa lass med tunga gräsklumpar. 

För att få lite omväxling i tillvaron gjorde Lapskflocken en utflykt till det stora klädvaruhuset i Faringe, där Matte passade på och tog en kortare promenad med Modji och Aili. Som tydligt visade att de uppskattade turen runt den gamla stationen, som nu är en del av en museijärnväg. Många nya dofter fanns här längs vägarna!

Med många år som aktiva med Lapska Vallhundar i räddningssökträning och även på skarpa sök, förekommer det då och då att Husse och Matte, var för sig eller tillsammans, blir kontaktade för tips och råd avseende träning och annat kring hunderiet. Husse är tjänstehundinstruktör samt certad räddningshundförare, med ett tiotal egna kurser under årens lopp och tre certifierade räddningshundar, varav två Lapska Vallhundar och Matte är certifierad räddningshundförare med två egna certade räddningshundar varav en Lapsk Vallhund. På måndagkvällen råkade det bli så att Husse och Matte båda var engagerade i varsin telefon på varsitt håll. Husse tipsade om räddningssökträning och Matte om träning och vardag med en tonårig Lapsk Vallhund. Livet med räddningssök och Lapska Vallhundar har varit långt och givande. Dessförinnan var det andra hundraser som förgyllde Mattes och Husses liv sedan tonåren.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)