Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GOD JUL!

2015-12-24

Dagen före julafton - onsdag, då ägnade sig Matte åt att julpynta lite framför huset med tallris, som legat i en hög och bidat sin tid sedan en tall fälldes i tomtgränsen. Grannen ville bara få bort riset,  så Matte kunde ta för sig. Hundarna fick varsina stora märgben/soppben och var sysselsatta hela eftermiddagen, efter en kortare promenad i området. De brydde sig varken om hundar som promenerade förbi eller giriga skator som aspirerade på eventuella rester! Matte krattade och ställde i ordning, höll sig sysselsatt utomhus i det fina vårvädret. Fåglarna kvittrade och bäcken porlade! En trappfika blev det även och Matte kunde konstatera att för första gången når solens strålar in huset vid den här tiden på året. Tack vara tillbyggnaden.

I skymningen startade Mattes inomhusstökande och julpyntande. Husse kom hem tidigt och tog sig an dammsugaren och Matte klädde julgranen på glasverandan.

Så var det dags att plocka fram den ekologiska skinkan på 3,008 kilo á 189:-/kilo på ICA med eget varumärke. Färdigkokt skinka som skulle griljeras. Enligt märkning bestod förpackningen av 94% skinka och svål.

Ut ur vacuumförpackningen rann stora mängder geléartad substans som uppvärmd kanske kunde bli doppa? Den sparade Matte inte. Viktförlust. Sedan skulle Matte skära av svålen för griljering och det visade sig att nästan halva denna skinka bestod av rent fett!!! Kvar att griljera blev 1,7 kilo kött. Av tre inhandlade kilo! Skulle Matte inte ha tagit bort det ohälsosamma grisfettet innan griljeringen så hade varje uppskuren skiva bestått av fett till nästan hälften och det skulle ingen av dem som skall äta denna skinka ha stoppat i sig av hälsoskäl!

Rakt i soporna gick alltså 1,3 kilo fett inhandlat för 189:-/kilot.

Till saken hör att skinkan är huvudattraktionen i denna familj. Skinkmacka på hårt tunnbröd är viktigast av allt och mycket mat bara för ätandets skull, är inget som någon uppskattar. SKINKA ÄR VIKTIGAST AV ALL MAT PÅ JULAFTON OCH JULDAGEN. Nu har Matte bara halva skinkan kvar att bjuda på.

Rent bedrägeri ICA! Ingen skall äta så stora mängder grisfett! Ekologiskt eller inte.

Glad var Matte inte, när hon stoppat in den griljerade och avkylda lilla skinkan i kylan och gått till sängs vid midnatt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)