Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN TANKE BAKOM ALLT

2020-12-04

Torsdag.

Rubriken kan alludera på mycket och denna dag gälde det väl närmast att i dagsläget måste Matte och Husse tänka till och planera varenda inköp, till flockens vardag och inför julen. Man kan inte "bara göra". Bilarnas antal på parkeringarna kring butiker i köpcentrum, men även mer enskilt belägna butiker, ökar vecka för vecka. Allt fler vill även handla på de grönmarkerade tider handlarna anger som bäst med minst trängsel, för riskgrupper som äldre. Hundmat behövde handlas. Julkort hämtas i fotoaffären. Tidigare har Matte ringt och beställt hundmaten i förväg, för att på plats avisera sin ankomst och sedan har fodersäckarna (olika för Modji och Aili) levererats i bilen.

Butiken har helt nyligen flyttat inom handelsområdet och man är ännu i upplockningsfasen. Matte anade "fullt upp" och kände sig inte bekväm med att besvära. En hastig blick in i butiken vid ankomsten bekräftade en hektisk aktivitet där inne. Matte iklädde sig ansiktsmask och gick in. Butiken är norrorts största djuraffär och nu var lokalen ännu större än tidigare. Mycket luft och mycket utrymme. Mycket personal men mycket få kunder. Matte visste vad hon skulle ha och lassade vagnen med en säck Acana Adult och en säck Acana Senior, samt några små hundtugg i växtmaterial. Att handla trängselfritt gick galant, om man bara gick lite omvägar för att förhindra möten.  Intill kassan upptäckte Matte en hylla värdig ett hembageri! Kanelbullar, kringlor, proger, småkakor och stora glaserade pepparkakshjärtan! Matte blev lite paff, sugen och nyfiken och måste titta närmare. Allt var tillverkat av samma material som vita tuggknutar och liknande. Bortsett från de tämligen svartbrända pepparkakshjärtana tillverkade av kyckling och för dyra för att de skulle locka Matte till inköp. Vad säger ni om 69 kronor för en platt hjärtformad och dekorerad bit hundgodis?

Besöket gick snabbt och snart var Matte tillbaka hos flocken som väntade i bilen.

Färden gick vidare och i fotoaffären var det för många kunder som väntade inomhus. Matte hade koll genom fönstret. Paket slogs in och det drog ut på tiden. Matte väntade utanför. Till slut var alla klara och inga fler kunder väntade utanför, varför Mattes ärende uträttades snabbt när hon väl kom in. Hos paketutlämnaren strax intill var det ständig kö ut på torget. I dagsläget går man inte in i en butik "bara så där". Man får planera och tänka till lite för att få ihop det och julen därtill.

Hämtmat kändes lockande och med hem följde en måltid från Thaivagnen. Ett isigt duggregn och två plusgrader lockade inte till förtäring på plats.

Att man nu skall behöva tänka till innan man går ut med hundarna, såtillvida att man åt ett visst håll i området riskerar att stöta ihop med en lösspringande hundilsken Pitbullkorsning känns helt vansinnigt! Hur kan man lämna en sådan hund som helt nyligen attackerade och svårt skadade en stor hund, ensam hemma på tomten?! Den kan komma ut därifrån när den känner för det. Nu varnas det hundägare emellan via djungeltelegrafen. Man får ju inte hänga ut någon och öppet i en sluten FB-grupp varna för en specifik adress där hunden finns. En gång är ingen gång!? Enligt några måste det till hela fem polisanmälningar innan man kan ingripa. Ännu finns bara en anmälan. Matte tänker sig för var hon går med de två Lapska väldigt noga och tidigare promenadvägar är nu otänkbara.

Tänkte till gjorde man tydligen inte vad gällde smittspridning på äldreboenden/särskilda boenden! Under sommaren har man förfärats och man måste dra lärdom och bättra sig har det hetat. Så kom den andra vågen. Den är här för fullt nu. Nyss rapporterades från TT att antalet avlidna i Covid-19 på äldreboenden nu överskrider antalet avlidna i C-19 på äldreboenden i våras.

Man har alltså inte lärt sig något alls.

De äldre instängda på olika boenden har snart tagit slut. Mängder med lediga platser väntar på de sjuttioplussare som är i behov av dem framöver. Redan nu tackar anhöriga nej till erbjudna platser och gör vad man kan för att förhindra att anhöriga gamlingar hamnar i dödsfällor. Att vara sjuttioplus nu och uppleva hur fruktansvärt hanteringen av de äldre skötts, TROTS MEDVETENHETEN  om katastrofen i våras, är omskakande. Husse och Matte är bara ett olyckligt lårbenshalsbrott i ishalka bort, från att riskera att behöva bli omhändertagna.

VAR RÄDDA OM ER OCH VARANDRA SÅ LÄNGE VI HAR OSS! Några måste bli kvar i slutändan. Även äldre släktingar så att ungarna vet att det finns gamla människor. Eller fanns.

Man får tänka till för att inte tappa sugen, eller halka. När man är en gammal tant och en gammal farbror i slutet av livet.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)