Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNINGSLÄGER I SKÄRGÅRDEN, foton

2021-07-20

Torsdagen slog värmerekord med 34 grader. Det var svårt att orka någonting. Lapskflocken härdade ut med kyltäcken på hundarna och Husse och Matte svettades, drack vatten och rörde sig så lite som möjligt. Men det skulle ju packas inför helgen, med mycket tidig start på fredagen.

Klockan halv fem på fredagmorgonen gav Matte upp den dvala, som ersatt sovande i en trettiogradig stuga under natten. Kanske ett par timmar blev mer sömnlika. Efter flera nätter med sömnbrist på grund av en upphettad stuga. Aldrig under tjugofyra grader nattetid den senaste tiden. En situation som delats av väldigt många.

Flocken for österut med färja till Ljusterö och sedan passagerarbåt till Äpplarö brygga. Där lastades packning folk och fä ombord på flaket till en fyrhjuling och färden gick från södra delen av den långsträckta ön till den norra. Genom den lilla byn med gården och gammal fin skärgårdsbebyggelse. Några kilometer förbi fårhagar och genom skog. Mer sommar kan det inte bli! Nosarna gick igång direkt på de två Lapska, som sökt från detta flak många gånger tidigare!

Klicka för större bilder.

Flocken installerade sig i den stuga de redan bott i flera gånger på tidigare sommarläger och sedan var det samling och planering. Tre vuxna Lapska Vallhundar  (två tikar och en hane), två snart ettåriga Jaklabbar, en tik och en hane, kullsyskon och en snart ettårig Springertik. Tre vuxna och tre ungdomar nyss komna i puberteten. En vuxen hane och en pubertal grabbhalva. Nyttig träning för en grabbhalva i slyngelålder. Samt även för de två tonårstjejerna! Ungdomarnas  första läger!

Eftermiddagen ägnades åt sökträning från flaket till fyrhjulingen. Husse gömde sig ett stycke från stigen på ett sådant sätt att vittringen kom att bli väldigt svår att fånga för hundarna i den kuperade terrängen. Han låg i en svacka, två olika men likartade gömställen under eftermiddagen. Förarna visste inte var. Det blev en mycket skakig och skumpig sökfärd i relativt hög hastighet på den steniga och knöliga skogsstigen, vilket inte hindrade hundarna från att mycket koncentrerat söka vittring som for mellan båda sidorna av stigen och drog iväg uppåt längs höjderna.

Paus gjordes för lunch och den aktivitet som Matte förberett. Var och en skulle bidra med en aktivitet som omväxling till sökträningen. Nu blev det trickträning där samtliga fick en lång lista med förslag till olika trick från de olika nivåerna från "Do more with Your dog". Förra sommaren tränade Modji och Aili trick och båda erövrade  Championtiteln i USA och Kanada som de första Lapska Vallhundarna i oktober i fjol. Nu fick alla en knapp timme på sig att träna in ett eller två trick från listan, för att sedan ha uppvisning för övriga. Samtliga hundar imponerade stort! Även Matte och Aili tränade in två nya trick.

Sökträning blev det hela eftermiddagen och middagen intogs på den stora altanen med en fantastisk solnedgång in över fastlandet. Alla de sex hundarna föreföll nöjda och vilade uppbundna eller i komposthage lite här och där kring träningsgänget. Som bestod av delar av den träningsgrupp som tränar tillsammans varje vecka sedan många år.

Lördag.

Dagen ägnades åt sök från liten båt. På förmiddagen var det ungdomarnas tur att först båtträna och sedan att träna på att fånga vittring från båten. Matte begav sig därför rätt tidigt iväg på en långpromenad bort mot den lilla byn, längs vägen mot ångbåtsbryggan. Modji och Aili visade Matte att ett rådjur befann sig parallellt längs vägen och snart dök fåren upp nära gården. Matte blev nostalgisk när miljön påminde om barndomssomrar med segelbåt i skärgården. Ingenting var förändrat. Hagarna, husen, båtarna nere i hamnen och torkställningarna för fisknäten. En tidsresa och Matte hade mer än gärna blivit kvar här.

Efter lunch var det dags för de vuxna hundarna att göra sina sök. Två figuranter placerades ut på den lilla ön med några rejäla stup mitt på. Både Modji och Aili föredrar att stå uppe på det lilla fördäcket för maximala möjligheter att fånga vittring så högt som möjligt. De jobbade båda fint och beroende på växlande vindar fick de vittringen på lite olika ställen, mer eller mindre långt ifrån vittringskällorna. När de spikade bästa platsen för maximal vittring släpptes de i land för avslutande av söket fram till figuranten. Alla hundar fick två båtsök var innan träningsgänget avbröt för middag och bad.

Söndag.

Vinden var ett problem. Den vred och den vände och den styrde dagen. Nordlig vind ligger rakt in mot bryggan från fjärden och nordlig var den och skulle så vara i stort sett, med små vridningar mot väst och ost till och från. Den skulle tillta. Skulle det bli möjligt att gå ut med stora båten för skjuts till Ljusterö där bilen stod framåt kvällen? Passagerarbåten skulle avgå från södra bryggan redan vid fyra.

Dagen ägnades åt mer båtsök, alltunder det att sjön tilltog med skum på vågorna. Modji var först ut med Husse för att söka av ön och båten som låg förtöjd vid en boj utanför den lilla bergiga och skogsklädda ön.

Modji fick vittringen från båten fint och skallmarkerade figuranten som krupit ner på durken i båten och inte syntes. Aili skötte sig lika fint. Trots att sjön vuxit och vågorna ruskade båten allt mer och vattnet stänkte, ville hon absolut stå uppe på det lilla fördäcket och söka!

De har båda skolats in i detta som mycket unga. Modjis första båttur skedde i Sjöräddningens ribbåt i hög fart, 32 knop, när hon var sju månader! Att hon inte har flytväst beror på att detta skedde som en överraskning på ett sommarläger i Nynäshamn där Sjöräddningen av en händelse befann sig vid en brygga intill. De erbjöd en uppvisning av båtarnas kapacitet. Modji erbjöd sig direkt att testa den minsta båten!

 

 

Båtsök kan man träna både utan båt och vatten.

När man söktränar blir det mycket väntan! Att hundarna kan koppla av i viloläge är viktigt och passivitetsträning glöms ofta bort! Hundarna måste lära sig tidigt att vänta uppbundna under tystnad. Även ensamma. Att man binder upp dem på ett säkert sätt är oerhört viktigt! Inga stryphalsband och inga långa linor som kan trassla in sig. Inga föremål att trassla in sig inom räckhåll. Helst bör man lämna en person hos hundarna.

När vinden friskat i för mycket för fortsatt båtsök fick hundarna ägna sig åt annat. En av deltagarna hade burit med sig en hel uppsättning rallyskyltar med hållare, för byggande av en bana. Imponerande! Skyltar ur många olika klasser! Godis var tillåtet på banan. Husse gick med Modji och Matte med Aili. Åttans frestelser med skinka blev en rejäl utmaning! 

Husse riggade en miljöbana med lite balansgång, en tunnel, slalompinnar och ett oxa-stråk. OXA står för oexploderad amunition. Nu var en smal, svängande gång markerad med plastband liggande på marken och utanför fanns minor. Ekipaget skulle gå banan och fick inte nudda marken utanför. Husse chansade inte och bar Modji i famnen. Matte tänkte likadant och bar Aili över axlarna (för att se var hon satte fötterna).

Allt roligt tar dock slut tyvärr och bedömningen var att färden tillbaka till Ljusterö kunde ske med stora båten, då vinden åter mojnat.

Ett stort tack till er alla som gjorde lägret så bra och så roligt! Till hus- och båtägarna som åter bjöd in träningsgruppen till sitt eget paradis.

 

Antal kommentarer: 1

2021-07-20 16:46:41 - N'asstes matte

Vad härligt och roligt det ser ut. Vad ni är duktiga (heart)(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)