Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE AV VARJE OCH TRÄNING PÅ ONSDAGEN

2017-03-23

Måndag - tisdag.

Husse måste ta det lite lugnt efter operationen. Matte saknar för närvarande dator och får låna Husses dator. Husse har inte fått köra bil så Matte har varit chaffis när ärenden måste uträttas. Hundarna har fått lite olika varianter på promenader beroende av vädret, som växlat mellan heldagsregn och sol med kraftig blåst.  Måndagen tillbringades mest inomhus och lite i uterummet då regnet vräkte ner stundtals. Vardagsliv.

När Matte lånat Husses laptop med mindre skärm än Matte är van vid, har en snabbt påkommen synförsämring blivit väldigt påtaglig. Matte skriver fel stup i kvarten och ber om ursäkt för konstigheter. Ett öga vill inte vara med och med det ser Matte dubbelt eller tredubbelt. Det blir de smala bokstäverna som ställer till det mest. Står det til, till eller tilll? Matte måste verkligen fokusera för att få det rätt och rättstavningsprogram saknas här. Brillor gör varken till eller från. 

onsdagen var det äntligen dags att få veta varför de nya glasen i glasögonen Matte använder för att se bra på håll, inte fungerade redan efter ett par månader. Ett besök på en ögonklinik resulterade i att något åldersrelaterat påverkar gula fläcken. Vad, skall redas ut för att se om något kan göras. Så felskrivningar och felstavningar lär det bli en del, samt inga bokstäver alls när det åldersstigna gamla ögat inte orkar och måste vila. Det blir så jäkla smått allt på denna lilla laptopskärm. Åldersrelaterade krämpor lär det bli fler av ju längre man får vara med och leka. "Du är inte 25 längre!" Just 25 vet inte Matte om hon längtar tillbaka till, men kanske 50!

Träningsgruppen, med en snittålder överstigande 60, tränade som vanligt på kvällen och platsen var en nerlagd sjukhusavdelning under ombyggnad. Fyra Lapska tikar och två hanar bands upp i två rum i väntan på att få söka i alla rum och korridorer, som erbjuder fler gömställen än man kan tro, när man ser de tomma rummen.

Husse fick vara idéspruta nu när han inte skulle gå så himla mycket och han presenterade en "miljöbana" i de tömda lolalerna. En omöjlighet för många, men inte för Husse! Gruppen fick order om att hålla ihop hela tiden! Hundar och förare tillsammans! Modji lånades ut till hundlös förare (en hund med två förare i familjen) och Násti fick vänta så länge.

Första uppgiften blev att gruppen skulle ta sig från ett rum via korridoren till ett annat rum, utan att nudda marken! Medförande hundarna! Gruppen kläckte gemensamt en snabb lösning och lyfte av en smal garderobsdörr som lades ut, den kompletterades sedan med jackor lagda på golvet. Matte kröp omkring och fördelade jackorna på lämpligt sätt för att nå fram. Då hittade någon rullar med tapetremsor som rullades ut i stället för jackorna! Vips fanns en smal stig att gå på och alla kunde vandra vidare med sina hundar i famnen. Bara för att beordras tillbaka och att plocka upp så det åter blev rent på golvet. Kul! 

Gruppen leddes vidare av Husse och i köket finns en lucka mellan kök och matsal. Genom den skulle hundarna lyftas! För att bli mottagna av någon annan hunds förare som lämnade tillbaka hunden till sin rätta förare som inte måste krypa igenom luckan, utan fick gå runt genom dörren. Nästa uppgift blev att på ett kvarlämnat sängbord på hjul köra hundarna en och en genom en korridor. Föraren måste hela tiden hålla i bordet tillsammans med de två "bordförarna"! Så en hand fanns över för att hålla i hunden, som fick en liten fäll att sitta på för att inte halka. Hundarna lämnades sedan av och bands upp i en annan korridor. Alla hundarna klarade detta galant!

Sedan var Husses övning slut och han hittade en kvarbliven fåtölj där han kunde vila sig. Välförtjänt vila! Alla hundar fick sedan varsina frisök på hela avdelningen med 2-3 gömda figuranter. Nu var det dags för Násti att få ha lite roligt och hon fick vara först ut med att i koppel (för att begränsa rusande i full fart med halkrisk) söka rätt på tre personer gömda på för Husse okända ställen. Násti älskar ännu sökarbetet och var på hugget och även figgen i ett mörkt hörn i ett mörkt rum hittade hon fint. Hon ser så vansinnigt glad och engagerad ut när hon får hålla på med detta! Alla hundar gjorde mycket bra ifrån sig hela kvällen och de fick verkligen jobba på vissa vittringar för att lokalisera vittringskällorna! I skåp, bakom dörrar snedställda i hörn och bakom ett gytter av ihopskyfflade diskbänkar.

Aili gladde Matte genom att visa att hennes mamma Modjis balanserade kynne finns där bakom det väldigt spralliga! Även Aili kanske blir lite vuxen i fyraårsåldern! Fyraårsdag i oktober.

Vid lite mat efteråt sammanfattades kvällens utmärkt givande träning och smiddes planer inför lagtävlingen i oktober i Stodkholmstrakten. Tack Husse för en rolig övning och alla andra också!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)