Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"UT!? VARFÖR DÅ???" foto

2024-01-18

Onsdag.

Att ett snöoväder skulle dra in var känt, men inte exakt när. Husse tog med hundarna på den sedvanliga morgonpromenaden till brevlådan och hämtade tidningen. Vilket innebär en promenad på några hundra meter i sakta mak med toabesök. Därefter gick hundarna i viloläge. När tidningen var läst och kaffet urdrucket satte Husse och Matte igång med förberedelser för mycket snö och hårda vindar. Husse tog in ved och gav småfåglarna mat och Matte laddade sin mobil och hällde upp vatten i stora flaskor att förvara i köket - utöver den tiolitersdunk som alltid är fylld med vatten. Blir det strömavbrott stannar pumpen. Matte tände även i kaminen för att den skulle vara uppvärmd om elen försvann och luftvärmepumpen stannade. En bra gjutjärnskamin, på vilken man kan värma vatten och laga mat. Därefter kollade Matte åter två olika väderappar och båda angav att det skulle börja snöa vid ettiden. Matte skickade återbud till träningsgruppen inför kvällens planerade träning. Förhoppningsvis skulle hon hinna med en kortare promenad med hundarna innan ovädret drog in vid ettiden. 

Klockan halv elva öppnade sig himlen rätt plötsligt. Snön vräkte ner med ens och vinden tog i. Så var det med de prognoserna. Matte anade det komma av himlen att döma och gav sig aldrig iväg på någon promenad. Flocken tillbringade dagen i stugan. Husse gick lite rastlöst ut några gånger, för att få undan lite snö varefter och hundarna erbjöds följa med. Båda nobbade. De gick till den öppnade ytterdörren och såg hur det såg ut och det räckte. De ville inte ens vara i uterummet. De gick i ide mer eller mindre. Viloläge. Vid femtiden var det matdags och Matte frågade igen om de ville gå ut. Då var det nio timmar sedan sist och båda kastade sig ut! Med tydliga mål! Det tryckte på och toabesök var nödvändiga. Aili och Dima rusade ner på gräsmattan och Dima blev stående i närheten av Aili, som sökt sig till ett buskage vid staketet för lite toaro. När hon var klar rusade hon tillbaka till stugan i hög fart och då valde Dima att dra sig undan även han i ett hörn. För att sedan skynda sig in i stugvärmen. Det var som att han inte ville lämna Aili ensam där ute i mörkret och ovädret. Matte stod kvar i uterummet med glasdörren på glänt och väntade på de båda hundarna, som gick raka vägen från ytterdörren fram till braskaminen!

Frampå kvälleln upphörde snöandet och vinden mojnade. Husse tog tag i snöskyffeln och skottade fram en gång till grinden inför kvällsrastningen av hundarna. Han hade lite svårt att sluta efter en dags stillasittande och röjde undan rätt mycket snö innan han gav sig. Traktorn kom överraskande förbi och plogade vägen! Välkommet! Matte lagade en värmande gryta med isterband, krossade tomater och stora vita bönor. Middagen åts i glasrummet upplyst av bara stearinljus och det var som att sitta i en snödriva, där intill berget mot baksidan! Magiskt! Hundarna slog sig till ro och flocken tog det lugnt resten av kvälllen. Husse och Matte tittade på "Frostbiten" - en serie om människor som lever i väglöst land i Alaska. Intressant! Där kan man snacka om snö och oväder som styr livet nära naturen.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)