Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"FORDONSSÖK", foton

2019-05-16

Onsdag.

Vid kvällens träning bands hundarna upp i utkanten av träningsmrådet. Kvällen var behaglig, inte för kallt och inte för varmt, samt med en alldeles lagom vind. Efter att ha gått igenom området för planering av kvällens träning, upptäckte Husse en liten"vagn" som en rullbräda, förmodligen tillverkad för att flytta stora marknadsstånd. Därmed var hundarnas första sökuppgift given. De behöver en varierad och omväxlande träning av många skäl. Helt allmänt behöver alla hundar en omväxlande träning för att inte ledsna på sikt. Ett ensidigt nötande av samma saker vid träningstillfälle efter träningstillfälle, riskerar att tråka ut de flesta hundar, men hundar som Lapska Vallhundar i högre grad än andra. Räddningssökträning för skarpa uppdrag kräver hundar med många strängar på sin lyra, hundar som är bra på mycket och som ställer upp på vad man ber dem om och gör vad man kräver av dem. De behöver kunna lite av varje och därför också en mycket varierad utbildning och träning. Räddningssök som träningsform är en typ av träning som passar många Lapska bra, då den inte är stereotyp och enformig.

I räddningssöket ingår att hundarna skall kunna söka från olika fordon, som båt och olika terränggående fordon (snö och barmark). Vilket kräver god balans och bekvämlighet med olika typer av underlag. Att en hund inte spontant rusar ut på ett okänt underlag är klokt! Tunn is kan brista och underlag kan vara farlligt heta. Att hunden först stannar till och kollar vad den skall beträda innan de gör det, är ren självbevarelsedrift och önskvärt, icke att förväxlas med rädsla. Men när den väl kontrollerat att det den skall beträda inte är farligt, hett eller brister, skall den gå vidare. 

Den här lilla "rullbrädan" kändes perfekt för träning av sök från fordon på ojämnt underlag. Den rullade undan när hundarna skulle kliva ombord och de små hjulen satt ett stycke in från kortändarna, vilket fick den att tippa om hundarna klev för långt bak eller fram på den. När man drog den över asfalt reagerade de små hjulen på varenda ojämnhet och stenar som kom under och dragen på grovt och gropigt grus blev det sannerlligen instabilt för hundarna på brädan. Nu var det ju inte så att de bara skulle dras omkring som en separat träning! Det krävdes av dem att de under färden längs en slinga genom sökområdet skulle söka av området och markera tre gömda figuranter! Ingen lätt uppgift, men samtliga fyra Lapska och Labbegrabben klarade detta med stor självklarhet. Grunden för sådan här träning är alltid ett stort förtroende mellan hund och förare! Där alla hundar är djupt förankrade i att deras förare ALDRIG skulle utsätta dem för något farligt! Tillit och förtroende är grunden i allt man gör med sin hund. I träningsformer som kräver lite extra av hundarna är det än viktigare att det finns där. Det är något man bygger upp från den allra första dagen tillsammans. Hanterar man en valp, en ung hund i puberteten på ett för hunden obegripligt sätt, är det lätt att förtroendet får sig en knäck. Lapska Vallhundar är förarmjuka som de vallhundar de är, även om de är tuffa i arbete. Lapska ynglingar som blir missförstådda i tonåren får inte tappa förtroendet och respekten för sina människor, om de skall bli trygga vuxna hundar.

När alla hundarna gjort sina "fordonssök" fick de ytterligare ett sök innan träningskvällen avslutades. Några fick frisök där figuranterna plockade med sig hundarna in till föraren efter fynd. Varpå de skickades ut på nya sök till dess alla var fyndade. Genom området passerade då och då utifrån kommande människor och hundarna sorterade bort dem som "icke varande med i leken". Störningsträning glöms ofta bort, men är viktig för alla! Oavsett vad man håller på med. Några av hundarna fick andra typer av frisök, intill några inglasade banor där man tränade den nya sporten "paddel". Även det ett störningsmoment.

Nöjda och belåtna med kvällens träning begav sig alla iväg för eftersnack och planering över en bit mat. Tack alla för kreativ träning! Det är bara fantasin som sätter gränser!

Klicka för större bilder.

Aili och Nemo skötte sig utmärkt när de sökte, transporterade under söket på den lilla vingliga vagnen. Förhoppningsvis blir det en kull arbetsglada knytt som resultat av deras intima möte för några veckor sedan.

 

Ailis mamma Modji och Modjis halvbror Lime var duktiga även de, när de sökte från det lilla "fordonet"!

 

 

Antal kommentarer: 1

2019-05-17 16:13:40 - Ylva

Tack för en härlig beskrivning av hur ni tränar! Utan tvekan både rolig och nyttig träning :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)