Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTVIDGAT TRÄNINGSOMRÅDE

2017-09-07

Onsdag.

Jo det där med jättepandor. Statistiken för registrerade/födda/levande pandor av jättestorlek lär väl finnas någonstans, men icke förty anses de utrotningshotade! Skulle antalet Lapska Vallhundar i världen understiga antalet jättepandor, torde även rasen Lapsk Vallhund vara utrotningshotad på grund av en liten avelsbas. Vilket ställer mycket stora krav på uppfödarna av rasen. Man måste avla med tanke på framtiden! Så att det finns en möjlighet att bevara en låg inavelsgrad i rasen och goda egenskaper för att arbeta hos en arbetande hundras, samt en god hälsa. Man har ett ansvar i stort, inte bara för den just planerade kullen. Man måste tänka  framåt! På kommande uppfödare i rasen vid valet av avelsdjur. Inte är det lätt inte, det skall gudarna veta. Snälla alla hanhundägare! Stå ut med era tonåringar och skär inte kulorna av era slynglar! Ge dem meningsfulla sysselsättningar och köp inte hundar på utseende. Lapska mognar sent men har en tonårstid betydligt kortare och enklare än vad ni själva genomled. I sökandet efter tänkbara farsor visar sig de där grabbarna med lite krut i alltför ofta vara snöpta. Så himla trist! För uppfödarna och för rasen i stort!

Efter några timmar på skogstomten vid Torpet väntade träning. På onsdagkvällen tränade två Lapska tikar och fyra Lapska hanar tillsammans på ett i många år nyttjat träningsområde, som denna kväll kunde utvidgas med ett stort förråd uppdelat i två rum. Här inne fanns det mycket pryttlar och skåp att gömma sig bland samt i och även utomhus hade det tillkommit diverse föremål som gav en bra träning.  

För Ailis del blev det åter träning av självständigt arbete långt ut från Matte. En figurant som varit sommarledig och på så vis i viss mån ny, placerades längst in i det innersta rummet i den stora förrådsbyggnaden. Aili skickades från dörröppningen och hade inga problem med att ge sig in i den okända byggnaden ensam och i full fart i arbete från starten! Per omgående hördes hennes ihållande och taktfasta skallmarkering långt borta och Matte skyndade dit. Där stod Aili stabilt och skallmarkerade figurenten uppe på en hög skivor och Aili höll ögonkontakt med sin figge ända till dess Matte kom och bad figuranten belöna. En nöjd Aili stannade sedan kvar hos figuranten och lät sig matas ut med gamla pizzakanter som belöning, hela vägen fram till Matte som avlägsnat sig och väntade vid ingången. Belönandet skall vara en historia mellan hunden och figuranten!

Aili fick söka lite tomt i koppel på väg till nästa sökobjekt och där fick hon söka igenom ett mer bekant tält, där figuranten var gömd längst in och  Aili måste ta sig förbi en del föremål för att nå fram till vittringskällan. Vilket inte vållade henne några problem och markeringen kom snabbt och bra även här. Samma koncept användes igen där figuranten, som var ny för Aili, fick mata ut henne fram till Matte. Mycket snyggt jobbat av Aili och tack för mycket bra figurantarbete!

Modji fick ett lite annat upplägg, där hon fördes i koppel runt ett mycket stort område för att avgöra med hjälp av vinden om någon kunde vara gömd där inne. Ett tidsbesparande sätt att söka av ett område. När Modji signalerade funnen figurant släpptes hon lös för att ta sig fram till vittringskällan ensam. Här råkade Modji ut för något och gnällde till framme hos figuranten. Det började skymma på och hon föreföll ha fastnat med foten. Modji kom av sig i markeringen och Husse skyndade fram och undersökte Modji. Ingen skada kunde noteras och en nöjd och ompysslad Modji tog vid där hon slutat och skallmarkerade figuranten som var gömd i en stor blå sandlåda, mycket bra! En noggrannare undersökning gjordes av Modji med lite böjande och masserande av bakbenen, när en viss orenhet i gången kunde noteras. Matte stretchade och gjorde böjprov och sedan gick Modji rent igen. Hon smärtade inte någonstans och Mattes gissning var att något häktat upp sig på något vis helt tillfälligt vid en vridning när en fot fastnat. Torsdagen blir en vilodag och Modji visade inga som helst gåsvårigheter nu på torsdagsmorgonen.

Tack allihop för en mycket givande och ovanligt snabb och effektiv träningskväll! Som avslutades som vanligt med trevlig samvaro över en bit mat.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)