Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VID SIDAN AV

2024-03-18

Söndag.

Ett strömavbrott på en halvtimme nattetid, på grund av ett fallet träd och en liten gran som hade lagt sig på en tomt, med toppen ut på vägen; det var det enda synliga tecknet på att ett oväder hade dragit förbi under natten. Det visade sig att det hade gått strax väster om reviret på sin väg norrut. På E4 mot Uppsala var det kaos och i norra Uppland hade det fallit mängder med snö. Några centimeter och viss drivbildning, mer blev det inte här hemma.

När solen stigit framåt tolvtiden och nattkylan mildrats lite, tog Matte med sig sina hundar på en långpromenad på delvis snöiga och öde vägar.  Spikskorna sattes på fötterna för säkerhets skull och det visade sig vara bra. Det hade regnat under lördagskvällen innan det frös på och nu var det ishalka på mång ställen. Endast ett par bilar hade varit ute, av spåren i snön att döma och efter mötet med en stor bredskallad hund, som envist stirrade på Aili och Dima, blev det inga fler möten på den timslånga promenaden. Den bredskallade stora hunden stirrade på ett sådant sätt vid passagen, att både Dima och Aili blev osäkra. Aili ville inte sitta kvar fint vid vägkanten och kände sig tvungen att ge skall. Varför ägaren lät hunden stanna upp och stirra när den passerade, kan Matte inte begripa. Stor som en Labbe och med en skalle som en Pitbull och i långlina. Som vid passagen kortades in men snabbt släpptes ut igen. Att killen med denna hund stannade så snart han passerat kändes onödigt. Matte tryckte i sina hundar godis och promenerade vidare.

Flera morgnar den senaste tiden har tre unga rådjur lekt vilda lekar på tomten tvärs över vägen. Ungefär som Aili och Dima har de jagat varandra! Men på söndagmorgonen var de bara två. Vid flera tillfällen den senaste tiden har lösspringande hundar setts jaga rådjur i området. Samband? Hoppas verkligen inte, men förra vintern hittades döda rådjur vid två tillfällen i området. Det ena med oklara skador och inte långt från vägen, det andra med tydliga skador av att ha blivit rivet av ett djur. Hund? Många ovana hundägare efter pandemin och många lösspringande hundar. Samband?

Solen sken och vinden var hård, byig och kall. Den kom från norr och detta gjorde att det egna reviret hamnade i viss lä av skogen och det egna huset. Husse sysselsatte sig i vedboden och Matte på tomten. Det gick till och med att fika i solen på trappen! Vanligtvis blåser det från söder och tomten är utsatt vid hårda vindar. Nu njöt flocken av solen och höll sig utomhus i fyra timmar. Trots att det bara var noll grader och blåste hårt. Det gjorde gott efter en regning dag och många timmar i stugan.

När alla hade serveratas middag, drog sig hundarna tillbaka till Mattes sovrum och gjorde kväll. Matte somnade i fåtöljen medan hennes generationskamrater dejtade på TV. Modigt att utlämna sig till allmän beskådan, i sitt sökande efter en partner på äldre dagar. Livet är inte slut efter pensioneringen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)