Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BELGIEN - FRANKRIKE

2018-07-11

Tisdag.

Tjugosju grader och slö Lapskflock. Modji envisas med att ligga i solen för att kunna döda humlor och bin i Mattes blommor! Hon äter dem inte. Dödar dem bara. Hennes mormor Gázzi dödade getingar, bin och humlor och hon åt alltid upp dem! Matte veterligen blev hon aldrig stucken. Hon lärde sin dotter Násti samma sak, men Násti åt dem inte och nu är Modji en fullfjädrad humlefångare och Aili är i nybörjarstadiet och lär sig av sin mor. Från generation till generation har de lärt sig fånga getingar, humlor och bin och även flugor framgångsrikt. Vad nu det rent evolutionärt har för betydelse? Matte vill ju ha just humlor och bin i sin trädgård för att få äpplen, vinbär och krusbär - som hundarna äter med glädje! Ännu en kunskap/färdighet som kan räknas till "värdelöst vetande"?

I kvällningen tog Matte en kort rastningspromenad och upptäckte äntligen den vattenläcka som gäckat många genom att fylla ett dike när allt annat varit snustorrt. Nu hade så mycket vatten samlats på en specifik punkt att Matte blev nyfiken. Satte ner handen  och sjönk genom flytande mossa och slaget gräs nästan ner till armbågen. Där nere hade vatten nu samlats i en mängd som hindrade det fråna att rinna undan i samma takt och Matte rotade vidare med handen och upptäckte en rörkoppling. Läckan skalades fram medelst handkraft och ligger nu blottad för "vattenansvarig" att åtgärda. När allt annat är snustorrt och den egna grävda "trädgårdsbrunnen" endast ger högst fyra kannor en kväll är i alla fall detta dike vattenfyllt! Till de vilda djurens och de hemlösa katternas stora glädje förmodligen. Nu har Matte sabbat detta. Men det finns stora sjöar i närheten.

Klockan åtta var det avspark Belgien - Frankrike och på plats fanns den tevelösa nya belgiska grannen med besökande dotter! Hundarna blev överlyckliga över besöket och mycket snart hade Aili övertydligt signalerat att hon MYCKET gärna ville sitta i knät på den veterinärstuderande dottern! Ömsesidigt tycke uppstod och där blev Aili kvar resten av kvällen! Hon såg helt salig ut när hon med blicken berättade för den intillsittande Matte om hur gott hon mådde! Följden blev att Aili och Modji övertygade den djurintresserade besökaren om att ett besök på träningen under onsdagkvällen skulle vara mycket trevligt och Modji ville mycket gärna ha en låneförare! 

Det var nästan så att den ledsamma förlustmatchen för Belgien glömdes bort när domaren blåste av.

Hundtricket!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)