Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖR VARMT

2023-04-23

Lördag.

Detta blev årets hittills varmaste dag och så här varmt skall det inte vara i april! Även om uttrycket "aprilväder" indikerar en månad med högst ombytligt och oförutsägbart väder.

Flocken höll sig hemma, trots att Matte hade ett önskemål och en plan om att åka träna. Även om det bara var Husse och Matte i träningsgruppen som inte planerat något annat. När temperaturen snabbt steg och hundarna började visa ett påtagligt intresse för bäcken och de soligaste och varmaste platserna däromkring, insåg Matte att snoken återkommit för säsongen. Varje år när påskliljorna blommar visar sig snoken för första gången. Nu står de första påskliljorna i knopp. Alla stenar längs bäckfårans kanter är idealiska tillhåll för en snok. Intill bäcken har Matte även sett en nyfödd snokunge för några år sedan.  Som en daggmask med ljusa fläckar så stora att de flöt ihop och gjorde hela skallen till en ljus fläck! Hittills har hundarna i reviret vuxit upp med en eller flera snokar mycket nära inpå sig; Frågan är hur Dima kommer att reagera. Koltrastarna kastar han sig efter när de sätter sig i buskarna på tomten. Hittills har Dima svarat mycket bra på träning med ett dressyrhalsband och det blir nog så Matte får upplysa grabbhalvan om att snokar/alla slingrande varelser är 'BIG NONO!'

När snokarna vaknar till liv och vill ligga i solen och värma sig gör huggormarna detsamma. Matte kände sig inte lika hågad längre att ge sig iväg och träna där det finns mycket sten, skravel och skrot och många bra gömställen för människor och ormar. Tanken var att göra som tidigare med Aili och Modji, när Husse fick gömma sig på olika ställen bland stenarna medan Matte gick genom bergtäkten med Aili och Modji lösa. När de hittat Husse gömde Matte sig. Bra träning! Dima får dock inte springa lös, så endast Husse skulle gömma sig och Matte skulle köra hund med Aili och Dima växelvis, var planen. Som Matte reviderade fram på förmiddagen. En promenad skulle det få bli hemmavid i stället, tänkte Matte.

Solen steg och med den temperaturen. Dima sökte skugga och Aili ställde sig vid ytterdörren och ville in. Matte letade fram kortbyxor och T-tröja, samt en keps. Att promenera nu var inte att tänka på. Det fick bli till kvällen. Men när kvällen kom var Matte rätt mör. Tvingades hon motvilligt erkänna. Att hon petar i sig sju tabletter med antibiotika per dag och värktabletter mot dubbel paradontit påverkar troligtvis. Det var för varmt för att Matte skulle ha så mycket ork som hon önskade. Husse tog med hundarna på en skogspromenad.

När det började fläkta vid sjutiden på kvällen och solen sjönk bakom skogen levde Matte upp. Rensade bort lite i rabatterna och plockade söndertuggade pinnar spridda över hela gräsmatten och hittade ännu ohittade gamla skithögar, som hundarna lämnat under vintern och som snöat över. Dolda har de legat där under vissna löv som nu torkat upp och flyttat på sig. Även det ett vårtecken.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)