Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA ARBETSTEMPERATUR

2024-06-17

Lördag - Söndag.

När det var närmare trettio grader dag efter dag redan i maj, var det mycket som måste göras i trädgården trots värmen. Matte jobbade på. Gjorde vad som måste göras och försökte hålla växterna vid liv, när de just börjat få fart att växa. Många tunga kannor med vatten bars mellan gårdspumpen och olika behövande växter. Rosorna dröjde. Det var länge oklart vilka som överlevt vintern och vilka som inte gjort det. 

Nu är det en drägligare temperatur både för den som skall jobba i trädgården och de som växer där och försökte överleva. Den stora klängrosen, med ljust rosa blommor som bredde ut sig över lekstugetaket och upp i en intillstående björk, överlevde inte. Den fick Husse, som har störst räckvidd, klippa ner i sin helhet. Nu klippte Matte ner och beskar kraftigt den högväxta rosenbuske som växte på lekstugans andra sida. Samtliga av de längsta/högsta grenarna togs bort då de torkat. Förhoppningsvis får resten av busken nu en nystart. I ett bakre hörn av tomten växer två höga rosor som barriär i anslutningen mellan brant berg och staket. För att hålla hundar inne och rådjur ute. En kanadensisk ros såg tidigt ut att ha klarat sig till viss del, värre var det men en Sympathie -ros som såg ut att ha gett upp. Båda har dock överlevt kan Matte se nu. Med hjälp av hönsgödsel och stallgödsel har de efter tillskott av mycket vatten äntligen fått fart! De kommer fortsätta att utgöra en del av staketet mot tomtens baksida. Ett staket som behövde riktas upp och rättas till nu när rosorna var minimerade. Stege och slägga hämtades och sedan dunkade Matte ner några höga stängselstolpar, nu när marken var blöt efer den senaste tidens myckna regnande. Stolpar som på ett stabilt sätt både skulle staga höga rosor, samt begränsa utrymmet i skarven mellan liten grind,  fårnät och berg. Grinden mot tomtens skogiga baksida fungerar, men är nästa projekt. Den tillverkades av Matte med hjälp av kompostgaller och kycklingnät vid inflyttningen för tjugo år sedan. Inte snygg - men diskret och ännu fungerande. Planen är att tillverka en ny.

Medan Matte ägnade sig åt det som växer på insidan av staketet ägnade sig Husse åt det som växer utanför staketet. Allt ogräs som fått fart i den grusade infarten. Han skyfflade och skrapade och sprutade ättika. Hundarna levde sina egna liv och höll lite koll på Husse och lite koll på Matte och höll koll på omgivningen i stort eller gick i viloläge.

På lördagen gick Matte en rask motionspromenad på en timme med hundarna i kvällningen och på söndagen blev det en kortare sväng, där de fick besöka en granne. När Matte och hundarna passerade ropades de in för att få se hur man som nyinflyttad på en ren skogstomt, med mest bergknallar, kan få till en grönsaksodling. Matte har varit nyfiken sedan hundkompisen flyttade in en kort promenad bort och nu fick hon beskåda resultatet! Växthus och odlingslådor var smockfulla med frodigt grönt, väl skyddat mot rådjuren. Små trädäck mellan bergknallarna skapade tillräckligt många plana ytor att odla på. Smart och yteffektivt. Matte intresserade sig lika mycket för byggnadskonsten som odlingsresultatet och hundarna var totalt ointresserade och Aili hade myror mellan tårna.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)