Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE SOM FÖRR...

2018-07-14

Fredag.

Nej mycket är inte som förr och det är väl både bra och dåligt! Just nu är det väldigt jobbigt att inte orka med värmen som förr tycker både Husse och Matte. Under fredagen var det 28 grader och svag vind hemma hos Lapskflocken i den lilla stugan i skogen. Huset ligger med fronten mot väster och eftermiddags- /kvällssolen får nästan färgen på fasaden att bubbla som av en blåslampa. När grannarnas hus ligger i skugga hela kvällarna på andra sidan vägen har Husse och Matte kunnat njuta av middagar i kvällssolen! Men det finns gränser! Hur man än gör går det inte att få ner temperaturen inne under den som råder i skuggan utomhus. Ett enplanshus med plåttak och rätt tunna väggar enligt äldre standard. Tvåglasfönster som alla står på vid gavel för att åtminstone få luften att röra sig lite. Dörrarna står vidöppna och parasollen på framsidan är uppfällda för ställvis skugga. Matte har slagit på takfläkten i vardagsrummet och Aili tillbringar hela dagarna under matbordet strax nedanför. Modji kan inte släppa alla humlor och getingar hon måste hugga nära blommorna i solen och lägger sig i skuggan och pustar med jämna mellanrum, men in går hon inte! Ett getingstick i trampdynan i onsdags har inte påverkat henne det minsta. Hennes mycket tjocka päls skyddar en del mot solen, varför hon pallar med att ligga i gassande sol förvånansvärt länge. Matte kryper inte under bordet, men tar på sig en stor rund och luftig hatt som en bordsskiva över knopp och kropp. Sedan pustar Matte och Husse långa stunder i trädgårdsmöbeln placerad i parasollskugga. Många knop orkar man inte med tyvärr och inte blir mycket gjort hemma.

Men - vid sjutiden vaknar flocken till liv, när solen sjunker allt lägre bakom skogen på berget i väster. När gräsmattan delvis hamnar i skugga och hundarna har fått mat och inte längre är för slöa för att ignorera de fyra nya, skränande, grannarna! Fyra skatungar som får härja fritt fram till nu! Nu skall de bort från tomten och bären som mognar snabbt. Små, små vinbär, men även bär på andra buskar som gillas av fåglar. Bärmispeln är uppenbarligen attraktiv.

Klockan åtta kände sig Matte lika pigg som hundarna och tog en rask, men inte jättelång promenad med dem på vägarna i området. Märkligt nog tydde bilar vid uttalade sommarstugor på närvaro av människor, men helt öde låg både tomter och uteplatser. Lika öde som vintertid när inga bilar syns vid fastigheterna och snön är oskottad fram till dörrarna. Ljuvliga kvällar med borttorkade mygg och knott. Husse och Matte satt på altanen och läste och njöt när Matte och hundarna kom tillbaka. Modji och Aili sträckte ut sig på gräsmattan och Modji fick ett tokryck och rullade sig och kastade en gammal benknota högt i luften en stund. Aili satt på trappen och tittade på.

Kvällen blev sen, då kvällskylig luft måste hinna kyla ner stugan inför natten. Hundarna byter plats på nätterna och Husse och Matte svettas.

Varken Husse eller Matte har närt en längtan söderut till heta stränder och varmare klimat, snarare norrut. Att flytta till Portugal eller Spanien som pensionärer är inte aktuellt!  Både Husse och Matte påverkas mer av värmen nu på äldre dagar än tidigare. Ingenting blir gjort. Jo lite kanske. Lite då och då med vila och vatten i många och långa pauser. Men hundarna verkar inte så himla pigga de heller, så flocken går i viloläge och konsensus råder.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)