Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KURSAVSLUTNING

2014-05-27

Måndagen blev en dag med ett gigantiskt väderomslag. Dock utan åska. Matte tillbringade förmiddagen ute på tomten tillsammans med hundarna. Sol och tjugotvå grader. Insekterna surrade i äppelblom och luktolvon. Jordgubbsblommorna fick också besök. Så ock smultronblommorna i dikeskanten. Sommar! Matte satt på vita bänken vid lekstugan och fikade bredvid den fint vuxna bukettapeln. Som även den är överströdd av nyutslagna blommor. Nu så stor att den ger ett tak när Násti slår sig ner i skuggan av den nära Matte. En fantastisk plats. Men annat var att vänta. Varför Matte dröjde sig kvar och vilade kroppen på denna favotitplats i trädgården. Två tanter, Matte och Násti, tog det lugnt och njöt av stunden. Modji låg på hustrappen och höll kolol och Aili gjorde tungan till en snabel och försökte tömma den sista märgen ur ett ben.

Skyar drog in och skymde solen vartefter. Mörka moln tornade upp sig runt om. Matte anade nederbörd och passade på och tog med hundarna på en "moppepromenad" på vägarna i sakta mak till en början. Tjugoen grader var det när Matte och hundarna gav sig av hemifrån. Matte med kortbyxor och T-tröja. Färden gick mest på trädskuggade vägar i promenadtempo. Men vartefter tog molnen överhanden helt och framför allt började det blåsa kallt. När Matte och hundarna kom hem efter fyrtiofem minuter, hade temperaturen sjunkit till femton grader! Mulet var det och lite stänk i luften. Temperaturen sjönk ytterligare och låg på blyga elva grader på sena eftermiddagen.

Matte och Aili gav sig iväg till klubben för avslutning på allmänlydnadkursen.

Kontakt och stabilitet har tränats mycket på denna kurs. Väsentliga grundstenar i de unga hundarnas framtida familjeliv. Instruktören har varit lysande! Cim Holmqvist är hennes namn. 

Denna avslutningskväll pågick med intensiv hundträning från 18.30 - 21.00. Med kortkorta vilopauser emellan. Aili fick gå fritt följ längs gångvägen. Hon fick gå lös med Matte tillsammans med de andra hundarna, hon fick sitta lös och ensam på rad med de andra hundarna, när instruktören kastade bollar och sprang runt hundarna. Finska Lapphunden är en yster grabb som gör som han vill ibland. Han vill gärna leka med Aili och kunde inte bärga sig. Aili hanterade situationen bra. Blev omkullsprungen men försökte sitta fint ändå. Vid ett tillfälle mot slutet av kvällen kunde hon inte hejda sig när han kom farande och hängde med "lite grand". Mycket ambivalent, medveten om det felaktiga i beteendet. 

Hundarna fick sitta i en trång grupp innanför koner och en hund i taget kallades in. Ut ur och genom gruppen. Alla dessa hundar har utvecklats enormt under dessa veckor med fem kurstillfällen. Instruktören har varit otroligt engagerad och inspirerande och alla har gjort sina läxor. Belöningar, belöningar, belöningar. Tema varenda kurstillfälle. Rätt belöningar. Men också korrigeringar! Hundarna måste få veta vad som är rätt och vad som är fel. 

Här är Aili aningen osäker på en punkt. Hon är jätteduktig på sitt stanna kvar. Klarar alla störande bollar och lekinviter. Är så stabil att hon sitter kvar när Matte kallar in. Matte säger "kvar" när Aili inte skall kallas in och "stanna" när hon skall kallas in. För att lära sig skillnaden på att inte få resa sig och att komma på inkallning. Blir Matte mindre tydlig reser sig Aili och går efter Matte. Med röstinkallning och handtecken för inkallning sitter Aili som fastklistrad. Stabil till tusen! Med visselpipa och handtecken kommer Aili i full rulle och förstår mycket bättre att hon är tillåten att resa sig. 

På kursen har Aili lärt sig att uppträda oerhört vuxet och balanserat kontra de andra hundarna. Här är hon en kopia av sin mamma som inte alls var så här tidig med att vara så vuxen i liknande sammanhang.

Matte lät Modji hälsa på alla hundar, eftersom hennes mamma Násti som liten blivit skrämd av en anfallande hund och Modji själv blev med sin familj överfallen av en Schäfer vid fem månaders ålder. Modji lärde sig att alla hundar är trevliga! Trots det som hänt henne. Målet uppnåddes. Med råge.....   Modji hade en positiv förväntan på att få hälsa på varenda mötande hund och gick upp i varv. Baksidan. Som måste tränas bort. Aili har träffat idel trevliga hundar och får INTE hälsa på alla andra hundar. Bara ibland och aldrig vid hundmöten ute. Aldrig ihop med träning. Hopp och lek är en gren för sig.  Hon har inte heller en uppstressande förväntan på att få hälsa på dem. Matte är väldigt nöjd med hur Aili uppfört sig på kursen. Där hon inte fått leka med någon enda hund och inte heller har förväntat sig att få göra det. Skola är skola och de korta rasterna har tillbringats med strosande med Matte. 

När Matte och en trött Aili for hem, hade temperaturen sjunkit till sju futtiga grader och Matte frös. Från sommar till höst samma dag.

Familjens minsting håller på att bli stor. Aili - den heliga. Inte så värst skenhelig faktiskt. Hjälper bara till i trädgården lite för mycket ibland.....  Sådant man får ta. Hål kan man fylla igen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)