Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FRISKA FLÄKTAR

2023-04-29

Fredag.

En uppfriskande långpromenad tog Matte med sina hundar. Njutande av luft som var frisk och lättandad och en temperatur under tio grader. Det kylde skönt i ansiktet efter solskadebehandlingen. Matte var rätt ensam på vägarna i området. Någon skymtade långt borta men försvann åt annat håll. Ännu hade inte helgbesökarna hunnit ut till sina stugor. Matte gick raskt och höll idealtiden på sträckan, trots några rätt långa nosstopp för Aili och Dima, för information om hundarna i området.

Resten av dagen tillbringades utomhus på tomten med trädgårdspyssel. Matte rensade bort fler av Dima tuggade pinnstumpar, men fokuserade på vissna perenner från i fjol. Resterna av en söndertuggad träspaljé dök upp under vissna löv bakom en buske. Med små nubb i pinnarna var dessa klart olämpliga för Dima att tugga vidare på. Matte placerade bambupinnstumparna i en skott kärra och Dima tog dem tillbaka. Matte fick ta en diskussion med sin slyngelgrabb och förklara sakernas tillstånd. Dessa pinnar var nu konfiskerade och tillhörde Matte och skulle slängas! När Dima flyttade in i flocken och reviret såg han initialt en hel trädgård full med pinnar i klungor! Alla Mattes prydnadsbuskar var pinnsamlingar i en pinntokig unghunds ögon. Han försökte bita av varenda gren. Det gör han inte längre. Bara några grenar och kvistar ger han sig på; Då och då.

Vattennivån i bäcken har sjunkit och Dima har upptäckt lite av varje som växer i vattenkanten och på stenarna kring bäcken. En del verkar han gilla att tugga på, annat fiskar han bara upp. Dima gillar generellt vatten och går gärna längs kanterna och botaniserar. Liljerötterna krafsar han upp och tuggar lite på som vore de pinnar. Vilket inte gör något,  då de lätt brer ut sig för mycket. De är fina med sina gula blommor, men de får inte bli för många. Fler än en gång har Matte nu misstagit de bruna och knubbiga rotbitarna för varande hundskit längs bäckfåran, den senaste tiden.

Aili tillbringade eftermiddagen med att studera omgivningarna. Vad Matte och Dima gjorde på tomten, vilka som passerade på vägen, fåglarna och grannkatterna. Husse klöv ved bakom vedboden. Då och då gjorde hon Dima sällskap och skrotade omkring lite på måfå och då och då kände hundarna att de behövde röra på sig och lekte lite tillsammans. En skön dag utomhus helt i Mattes smak. Inte för varmt. Lite sol då och då och inte för blåsigt. Till natten skulle det kunna bli frost.

Middagen intogs i det arton grader varma uterummet, när solen dök ner bakom skogsranden på andra sidan vägen. Matte tände en brasa i braskaminen till kvällen, vilket Aili uppskattade och sträckte ut sig på sälskinnet framför braskaminen. Fem och en halv timme i frisk luft utomhus, fick Dima att sova djupt i sin bädd hela kvällen. Han somnade på rygg med benen i vädret!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)