Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING I VÄRME

2014-07-24

Onsdag.

Under dagen hade Lapskfamiljen besök av Mattes yngste son, som lånade med sig Násti och gick ut i skogen och plockade lite blåbär. Varmt  tyckte Násti och senplockat tyckte sonen. Som plockade och plockade och inte fyllde den lilla hinken i den takt han tänkt sig. Hundarna slappade sedan i skuggan och människorna åt sallad och glass i skuggan. En trevlig dag.

En dag med samma värme som rått den senaste tiden med 28 grader. Vilket inte hindrade Husse och Matte samt Limehusse att träna på Hakungekrossen på kvällen. Människor försvinner även när det är värmebölja och då kan det vara bråttom att finna dem. Det var 25 grader och hundarna fick börja träningen med att leka i vattnet som samlats i en djup grop med grusiga och steniga stränder. Modji låg i och simmade ett tag och blev hjälpligt nerkyld. De tre övriga Lapska  sprang och hejade på längs kanterna och blev i alla fall blöta upp på benen.

Násti fick ett mindre frisök bland containrar och betongblock och lite övrig "byggskrot". Satsningen var på lite koncentrerat tankearbete mer än springande. Men Násti tog för sig av ytorna och satte iväg i full fart! Lika arbetssugen som vanligt, trots värmen. Husse kunde inte se någon som helst skillnad mot hur Násti jobbar vid betydligt lägre temperaturer. Två figuranter hade Násti, en uppe på en brant grusslänt bakom några buskar, där vittringen slog uppåt slänten och kunde bli lite svårfångad. Den andra figgen låg i en trälåda med höga kanter. Násti löste uppgiften med bravur och hade kondition nog att hålla farten och koncentrationen hela tiden. Skallmarkeringarna var  bra och hon hoppade till och med upp i lådan  till figgen. Efter söket kyldes Násti ner med vatten, som Matte gnuggade in på ryggen genom den särade pälsen och på hela magen. Den elvaåriga Násti återhämtade sig snabbt i bilen, som stod i skuggan med alla rutor nervevade och bakluckan öppen. Det fläktade lite. Hon avstod från att dricka vatten.

Modji fick ett liknande sök, men aningen svårare. En figurant låg inne i en öppen och lådliknande container och tanken var att det skulle bli en avståndsmarkering på denna figurant. Husse visste inte var den var placerad. Men Modji löste uppgiften mer noga än så! Hon hittade en betongsugga intill kortsidan på containern och genom att hoppa upp på den kunde hon sedan slänga sig över kanten och in till figgen i containern. Kanten var i brösthöjd på den ståtlige manlige figgen. Uppenbarligen gick det bra och Modji skadade sig inte. Skallmarkeringen var bra och Modji fick lyftas ur containern. Som helt ung hade Modji lite självbevarelsedrift. Den har hon förlorat med ökad säkerhet. Nu är hon lika galen när hon arbetar som sina äldre släktingar. De fullkomligt älskar denna form av träning! Modji hade simmat innan och var inte nämvärt påverkad av söket.

Aili fick en dold figge och en störningsfigge och löste uppgiften fint. Lite tveksamt första gången hon skickades på ett sök, men klockrent när figgen gömde sig på nytt och störningsfiggen placerade sig. Då ignorerade Aili störningsfiggen helt och koncentrerade sig på vittringen från den figurant som hon inte kunde se. Även Aili hoppade upp i lådan och placerade sig på figuranten  för godisbelöning. Mjukt och skönt! Men inte för figgen, som låg på rygg  på huggna gatstenar....

Lime har haft semester och var taggad till tusen!  Han fick ett lite större sök med två figuranter placerade långt ifrån varandra. Matte var gömd så att Lime måste lämna vittringsfältet för att kunna ta sig fram till legan. Inga problem för den duktige killen!

Ingen av hundarna är helt urfälld ännu och ingen är nerklippt. De jobbade med stor arbetslust och energi alla fyra oavsett ålder och mådde inte dåligt vare sig under eller efter arbetet. Matte har förstått att det finns en diskussion kring att klippa ner sina Lapska Vallhundar för ökad arbetslust och arbetskapacitet under varma dagar. Men varför inte anpassa sig till den ras man valt och träna framåt kvällen och inte mitt på dagen, välja tävlingar utifrån hundens bästa när man har en polar vallhund. Det finns ju raser med kortare päls. Kelpie till exempel. Men Matte klipper inte heller ner sina Buxbomplantor. Tycker inte att man skall hålla på och ändra på hur det var tänkt från början liksom. En Lapsk Vallhund är en hund avlad för att leva i ett kyligt klimat. Med förhoppningsvis en päls lämplig därtill. Kelpie är avlad för både hetta och kyla i ett klimat helt annorlunda och kanske passar många mycket bättre än en Lapsk just därför. Om man nu ser polarhundens päls som ett problem alltså.

Kvällen avslutades med en gemensam asiatisk måltid i den ljumma sommarkvällen.

Tack för bra träning!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)