Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLK-SKK-HUNDSPORT

2016-10-12

Tisdag.

Tidningen Hundsport låg i lådan. På sidan 21, under rubriken "SKK I FOKUS", kan man läsa om Svenska Lapphundklubben:

"SPECIALKLUBB TVÅNGSFÖRVALTAS.

Stridigheter inom Svenska Lapphundklubben har lett till att klubben nu kommer att tvångsförvaltas. Det har länge varit stökigt i Svenska Lapphundklubben och under det senaste året har konflikterna eskalerat. Klubben är specialklubb för såväl svensk- som finsk lapphund samt lapsk vallhund. Det är dock främst inom de svenska lapphundsleden det uppstått falanger. SKK har tidigare gjort punktinsatser och klubben har kallats in för samtal.  - SKK:s centralstyrelse är inte nöjda med hur klubben mött de krav vi har ställt så nu kommer SKK/CS att tillsätta folk från centralt håll i klubbens styrelse. Vilka det blir är ännu oklart men jag kommer att vara involverad i den ekonomiska delen. Säger Ulf Uddman.

Det är ovanligt men inte första gången som SKK/CS beslutar om tvångsförvaltning av en specialklubb.   - Primärt sker tvångsförvaltningen fram till nästa årsmöte. Då tas ett nytt beslut. Om stridigheterna alltjämt fortgår och/eller samarbetsvilja saknas kan det bli aktuellt att SKK tar över rasansvaret och att klubben utesluts från SKK, säger Ulf Uddman.

Svensk Lapphund är en svensk ras med dalande registreringssiffror. För tio år sedan nyregistrerades 140 individer. I fjol var de 61. Då relativt få individer använts i avel är de flesta svenska lapphundar numera ganska närbesläktade. Således är rasen i starkt behov av att uppfödarna och lapphundsägarna koncentrerar sig på att bevara den i stället för att ägna sig åt interna stridigheter. Sverige har genom konventionen om biologisk mångfald och Interlaken-deklarationen påtagit sig ett ansvar för de svenska husdjursraserna. Det gäller även de svenska hundraserna. Det innebär att dessa ska användas, bevaras och utvecklas på ett hållbart sätt och att vi i Sverige ska ha kontroll över avelsarbetet. SKK:s avelskommitté har av Jordbruksverket fått det uttalade ansvaret att organisera bevarandearbetet för svenska hundraser.

Anna-Lena Undén"

 

Matte tog med hundarna på en behaglig promenad genom skog och längs vatten. Ännu finns det blåbär för hundarna att äta längs stigen. Násti har med sitt enda öga inga som helst problem med att hitta enstaka bär! Inte ens när de sitter lite svåråtkomligt och mycket glest. Mattes favoritårstid är hösten - för alla de härliga färgerna! Lukten av skog! När nerfallna löv multnar. Lövträden i alla de nyanser av grönt, gult och rött, insprängda bland de många barrträdens mörka gröna massa runt sjön speglade sig i vattnet. En del går i kyrkan, andra går ut i skogen.

Matte tvättade ren själen från allt som tynger. Djur och natur är oslagbart.

Antal kommentarer: 2

2016-10-12 09:44:54 - Marita

:(

2016-10-15 14:06:00 - Christina, christina.mikkelsencm@gmail.com

Jag håller verkligen med, djur och natur är oslagbart i alla livets skeenden!
Christina
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)