Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄLSKADE AILI!

2014-11-22

Fredag.

När det ljusnat tog Matte med sig hundarna för rastining över vägen och in i skogen. Men bara längs kanten nedanför berget som vanan blivit efter operationen. En lagom lång sträcka för en tidig morgonvända. De får vara lösa och både gå på toa, gräva lite, nosa lite och leka lite.

Lite senare tog Matte med sig hundarna ner till centrum för att gå på gymmet för veckans andra besök. Eftersom hundarna inte har remiss fick de stanna i bilen. Märkligt var det att inom loppet av en halvtime ha förflyttat sig mellan två årstider! Hemma i skogen var det nollgradigt och snöade ymningt. Nere i samhället var det tre plusgrader och regnet strilade. Egentligen skiftade vädret redan efter femton minuter nere i byn. 

På gymmet var det ovanligt mycket folk! Bland alla pigga pensionärer hade två unga tjejer smugit sig in. Det är härligt att se den äldre generationen så aktiv och nästan i total avsaknad av behov att klä sig modeenligt. Man plockar fram något bekvämt ur gömmorna och drar på sig. En T-tröja och korta brallor för herrarna ofta och långa för damerna. Den ena unga tjejen hade ett stort behov av att göra sig bra på gymmet både vad gällde outfit och kroppsspråk. I slimmad dress skred hon likt Lucia genom gymmet, med händerna i sidorna och kontroll på varenda rörelse. In med magen och hakan i vädret och vickande på den fasta rumpan. Blicken lite sökande åt sidorna. Var det någon som såg henne? I alla fall Matte som mötte henne på golvet. Var och en ägnar sig åt sitt och generationskamraterna byter några ord ibland. Här är stämningen trivsam. Efter nästan en timme hade Matte kört både crosstrainer och motionscykel och de fem maskiner som Matte enligt sjukgmnasten skall ägna sig åt för att bli ung igen. Få tillbaka några år åtminstone.

Nu var det hundarnas tur!

I gråväder och regn tog Matte med sig dem iväg på en promenad nere i centrala Vallentuna. Det var mycket länge sedan Mattes ben orkade med något sådant. Några år sedan. Vilken känsla att åter kunna göra vad Matte tidigare hade för vana att göra! Ta med sina hundar på promenader i olika typer av miljöer i olika städer. På nya vägar med nya dofter och saker att titta på! 

För Aili har hennes första år inte blivit helt som för hennes mor och mormor, men Matte har försökt göra så gott hon kunnat med kurser och miljöträning. Samt kortare promenader på nya ställen. Fyra månader gammal fick hon i alla fall göra en resa med bussen till Stockholm, för att vandra på storstadsgator och gå i gallerior. Sista chansen under präglingsperioden!

Nu var det hennes första längre promenad nere i Vallentuna bland villor, flerfamiljshus och centrumbebyggelse. En fredageftermiddag med mycket folk i rörelse. Tre Lapska i långa och hängande koppel uppförde sig exemplariskt till Mattes stora glädje! Även Aili som hemma drar i kopplet och far lite hit och dit! Aili uppförde sig vuxet och balanserat och Matte njöt av promenaden! Det var en fröjd att se att Aili kunde när hon ville. Lite av stundens allvar i den nya miljön. Mycket nosande blev det och så klart fick hundarna nosa. Men en viss fart framåt kunde ändå hållas. Utanför fotoaffären blev Matte inropad för en stund och band därför hundarna strax utanför och inom synhåll. Vilket normalt ALDRIG sker på grund av stöldrisken. Men här höll butiksinnehavaren uppsikt när Matte plitade ner kontaktuppgifter. Ett mycket bra träningstillfälle. Sitta uppbunden och vara tyst. Ingen hund bröt tystnadskravet.

Aii mötte ideligen människor som hon inte skulle hälsa på och hade inga problem med det. Men om någon stannade och tittade på henne och dessutom tilltalade henne blev det ju lite knepigt för henne att förstå vad de ville egentligen. Men hon höll alla fyra fötterna i backen och motstod frestelsen att hoppa upp och hälsna. Fortfarande med hundarna i långa och hängande koppel passerade Matte genom hela centrum med alla butiker och alla de tre Lapska strosade avspänt vid Matte sida. Även Aili! Hundmöten under den timslånga promenaden fungerade också problemfritt.

Den lilla yrhättan uppträdde mycket vuxet och balanserat och är precis sådan som Matte vill ha henne! Klonen. Älskade Aili som lever upp till de högt ställda förväntningarna!

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)