Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INOMHUSTRÄNING PÅ NYGAMMAL PLATS

2022-02-28

Söndag.

Träning inomhus, i en byggnad tidigare använd för räddningssökträning av träningsgruppen, var planerad. Det har gått några år sedan sist och lokalerna har använts av ett företag under dessa år. Byggnaden är nu åter tömd i väntan på ny hyresgäst, varför den var tillgänglig för träning igen. Byggnaden består av ett flertal rum i övervåningen där ingången är, med ett stort kök och ett mycket litet kök och undervåningen består av våtutrymmen och omklädningsrum. Inga möbler finns kvar annat än en hel del plåtskåp för kläder och några köksskåp. Gömställen går ändå att få till om man tänker till lite och är beredd att knöla ihop sig. Ett flertal toaletter finns och med väldigt många dörrar kan man alltid gömma sig bakom någon av dem. Tränade gjorde två Lapska tikar och en Jaktlabbetik, varav en i löp, (Aili), samt två Lapska killar och en Jaktgoldenkille. Modji och Aili bands upp i ett mindre rum och mitt emot i korridoren bands de båda Lapska killarna och Jaktlabbetjejen upp. I ett eget rum fick Jaktgoldenkillen husera. Dörrarna lämnades öppna och alla hundar hade nära till varandra, även om de befann sig i olika rum. Trots att Aili löpt en tid och närmar sig höglöp samt tre hanhundars närvaro, var det tyst och lugnt i hundgruppen under träningen. Ingen karantänsvakt behövdes, alla förare var engagerade när varje ekipage jobbade på sina sökuppgifter. Många figuranter och en "facit" gav bra sökuppgifter för alla.

Matte började sitt figurantarbete genom att helt osannolikt lyckas knöla ihop sig i skåpet under en diskbänk. Det var inte helt enkelt att knöla in sig och med precission lyckades Matte trycka in skallen bakom den djupt nerbuktande diskhon. En hylla skar in i ryggen där Matte låg i en snett lutad fosterställning. För att få in benen måste skorna av först! Millimeterpassning blev det, när Matte iklädd vadderade byxor och tjock tröja hade pressat in sig och dubbeldörrarna stängdes till. Ovanpå diskbänken placerade sig sedan figurant nummer två i det trånga lilla "extraköket". En klurig sökuppgift för den unga Jaktlabbetjejen! Två vittringar som slog ihop och bara en synlig människa.

Hon löste uppgiften fint och Matte hörde den viftande svansen slå mot skåpet när hon hittade sin husse liggande på diskbänken! Ännu är det direktbelöning/hittaövning som gäller för henne. Markering dröjer man med att lära in. Labbehusse klev ner och Labbematte satte sin hund i arbete igen. Den unga hunden förstod snabbt att ännu en människa fanns i det lilla köket och hon började snart krafsa på dörrarna för att försöka komma in till Matte. Krafsmarkering är också en markering och inte alls fel! Det viktiga är att föraren kan läsa sin hund och snart kunde Matte påbörja uttrassandet av ben och armar bland rördragningarna under diskbänken. Att få loss huvudet där det var inklämt bakom diskhon krävde viss varsamhet. Ett gömställe som detta, där man kan placera en figurant helt dolt och en figurant öppet och synligt mycket tätt intill, är väldigt bra att kunna få till för hundens utbildning! En inte helt enkel uppgift och hundens problemlösningsförmåga testas och finslipas. Gömstället var så bra att Matte snart fick krypa tillbaka in i det lilla skåpet för nästa hund!

När alla hundar kört varsitt sökpass på förmiddagen gjorde träningsgruppen paus med fika och macka, sittande på golvet. 

Modji fick ett första sök där ingen var gömd på övervåningen och fyra figuranter var gömda på nedervåningen. Modji skötte sig fint och rasslade raskt nerför trappen när hon fick vittringarna från nedervåningen. Hon jobbade i ett fint tempo med bra skallmarkeringar och på eftermiddagen fick hon ett liknande sök. Ailis första sök var upplagt så att inga vittringar borde kunna slå i varandra och den som var facit skulle omedelbart säga till, om Aili var ute och cyklade och pyste över och skallglappade där ingen var gömd. Gammal vittring dröjer sig kvar när man söktränar inomhus. Aili skötte sig fint och pyste bara över en gång där ingen figurant var placerad, men där gammal vittring fanns. På Ailis andra sök valde Matte att köra henne tomt i hela nedervåningen, där gammal vittring låg kvar i mängd efter alla som gömt sig under dagen. I övervåningen var en figurant gömd i ett högskåp och strax intill stod en annan bakom en uppställd dörr i ett hörn. Vittringarna slog i varandra. Aili sökte igenom nedervåningen under tystnad och skallmarkerade de båda funna figuranterna fint. Snyggt jobbat! Inte ett enda överflödigt skall.

Träningen avslutades med att Matte försedd med hushållspapper torkade rent golven efter sin löpande hund. När Aili skallmarkerat hos funna figuranter hade hon tagit i ordentligt och följden blev visst läckage. Hon är annars oerhört noga med att hålla sig ren och snygg. Bitvis kröp Matte över golvet och torkade där Aili lagt blodspår i en rak linje. Det är tur att Mattes båda höftproteser fungerar så bra!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)